- Vi føler et ansvar for å holde Nidelva og Kanalen ren for skrot og skrap. Sjøen brukes mye, og da må det se ordentlig ut, sier Christer Mathisen fra Trondheim Båtforening.

Sammen med Janicke Tøndevold jobber han som tilkallingsvikar i Trondheim Båtforening. Med sine om lag 1400 medlemmer er den en av landets største båtforeninger, og det meste av virksomheten er lagt til Grilstad Marina, men fortsatt finnes mange båtplasser i elva og i Kanalen.

Tøndevold og Mathisen var på jobb også onsdag, og hadde ikke tenkt å ta påskeferie før klokken 16.

- Vi gjør litt alt mulig. I dag har vi plukket opp en sykkel fra sjøen og en sykkel som lenge har stått låst til brygga. Vi har tatt opp drivved fra sjøen og samlet sammen søppel fra flere bryggeplasser, forteller Tøndevold.

Lufta er kald, men sola varmer så smått. Det er godt å være på sjøen. Arbeidsbåten trafikkerer daglig mellom Skansen og Grilstad Marina. Tøndevold og Mathisen innrømmer at det var flere dager i vinter det sved godt i ansiktet da det var på sitt kaldeste ute på fjorden. Da gjelder det å kle seg godt.

Den store strandryddedagen

Båtforeningen har avtale med Trondheim Havn om å legge søppelet ved Scandic Nidelven. Der blir det hentet og fraktet videre.

Onsdag 2. mai er det igjen klart for den årlige strandryddedagen, i regi av Trondheim Båtforening. Også ikke-medlemmer kan møte opp på Ladekaia og få utdelt hansker og søppelsekker. Det flyter av plast og annet rart langs strandsonen, og båtfolket vil sammen med andre frivillige gjøre en ekstra innsats langs Ladestien. Frivillige skal gå langs land og plukke søppel. På spesielle plasser kan skrotet legges, så blir det hentet av båten og fraktet videre til Grilstad.

Mathisen sier de finner mye rart drivende i sjøen. Hageavfall setter seg fast i bryggene. For ikke mange dagene siden måtte de bruke heisekrana for å ta hånd om en seks meter lang tømmerstokk. Hadde en båt med glassfiberskrog kjørt på den i stor fart, kunne det ha gått riktig ille.

- Nå skal vi fjerne isopor langs bryggekanten og erstatte den med plast. Isoporen har begynt å gå i oppløsning. Dessuten må vi spyle vekk skitten etter måser og ender, forteller Mathisen før han setter kursen mot Grilstad Marina.

Padler fra Tempe

Under Skansenbrua kommer en gruppe kajakkpadlere for å legge til ved Skansen.

- Perfekte forhold for padling, utbryter svenske Sven Erik Lindén. Han er passasjer på Hurtigruten og benytter landligge i Trondheim til å padle fra Tempe til Skansen, en tur på nærmere et par timer.

- Dette vil jeg anbefale, men kle deg godt, sier Lindén. Han må haste tilbake til Piren, det er 40 minutter til Hurtigruten fortsetter til Kirkenes. Selv er han med på rundturen Bergen–Kirkenes–Bergen.

Padlingen arrangeres av Trondheim kajakk. Instruktør Aline Timpte forteller at de vinters tid arrangerer to–tre turer fra Tempe til Skansen, mens de om sommeren er oppe i fire–fem turer. Flere av deltakerne er turister fra Hurtigruten.

Satser på bypåske

På Svingbrua står Gunn Åse Fagerstrand og Tove Moe og nyter været og utsikten over fjorden. Skjærtorsdag forlater Fagerstrand Byåsen og setter kursen mot hjemtraktene på Frøya, der hun er født og oppvokst og har familie. Til daglig jobber hun i barnehage.

- På Frøya venter turer i marka og familiebesøk. Nei, fjellpåske ligger ikke for meg, har aldri prøvd det. Jeg foretrekker kysten. Kanskje blir det tid til en fisketur på sjøen, sier hun.

Moe bor i Kroppanmarka og skal tilbringe påsken i byen, bortsett fra en tur til hjemplassen i Skaun.

Hun jobber som fagarbeider i kulturenheten i Trondheim kommune og ser frem til noen rolige påskedager.

- Jeg trives med bypåske, men ikke i Midtbyen. Jeg foretrekker fotturer i marka, forteller Moe.

Cæsar skal til Ørlandet

Ved Pirterminalen på Brattøra kommer Nina Lexander og tjenestehunden Cæsar ruslende. De skal reise med hurtigbåten til Ørland, der Nina tjenestegjør i Luftforsvaret. De har vært på en liten førpåsketur til Oslo-området. Cæsar skal plasseres på flystasjonen før Nina reiser videre til fjells i påsken.

Tre år gamle Cæsar er en belgisk fårehund og brukes til patruljering og vakthold. Egentlig er Cæsar en spesialutdannet innsatshund og brukt til skarpe oppdrag. Nå er han under omskolering.

- Cæsar er veldig sosial av seg, men passer likevel jobben sin, forteller Lexander og setter kursen mot Pirterminalen.

Returnerer: Nina Lexander og tjenestehunden Cæsar har vært på permisjon. Nå skal Cæsar tilbake til basen på Ørland flystasjon, mens Nina skal stå på ski. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Voff: Cæsar er en tre år gammel belgisk fårehund og er utdannet innsatshund. Nå er den under omskolering til patruljehund. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
På tur: En gruppe fra Trondheim kajakk padler fra Tempe til Skansen. Noen er turister fra Hurtigruten. Sola skinner, men temperaturen er ikke noe å skryte av. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Nyter godværet: Gunn Åse Fagerstrand (t.v.) og Tove Moe diskuterer påskeplaner. Gunn Åse drar til Frøya, mens Tove blir i byen, bortsett fra en dagstur til Skaun. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Populært: Aline Timpte er instruktør i Trondheim kajakk og arrangerer flere turer hver dag mellom Tempe og Skansen. Årstiden er ingen hindring. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Anbefaler: Sven Erik Lindén er på tur med Hurtigruten tur retur Bergen - Kirkenes og brukte stoppet i Trondheim onsdag til en padletur. Da er det viktig å kle seg godt. Foto: Sebastian S. Bjerkvik