Vibeke Johansen og Sturla Pedersen fra Trondheim hadde aldri forsøkt nettstedet Airbnb, men da Pedersen oppdaget at han hadde turnusfri i påsken, ønsket han å reise vekk fra trønderhovedstaden.

Valget falt på Åre, siden paret liker å stå på ski. Airbnb er en markedsplass hvor brukere kan finne overnattingssteder som privatpersoner leier ut over hele verden.

- Vi har ikke tilgang på hytte i umiddelbar nærhet, og så søkte vi opp denne leiligheten én måned før påskeferien. Jeg er strålende fornøyd. I alle fall til den prisen, sier Pedersen.

- For folk som ikke har så god råd, så er dette et supert alternativ til hotell. Du kan få flere fasiliteter hvis du legger i mer penger, forklarer Pedersen.

Vikeke Johansen og Sturla Pedersen synes de får mye valuta for pengene ved å leie gjennom Airbnb.

Snøballkast unna skibakken

Etter å ha betalt til sammen 3700 kroner for tre døgn fikk paret en leilighet som ligger rett ved skibakken på Tegefjället, et kvarter med bil unna Åre. Her finnes det kjøkken, stue, balkong og tre soverom. Bad med sauna er også til stede.

- Vi har laget mat hjemme i leiligheten hver dag, hun er kokk, sier Pedersen og peker på kjæresten og bursdagsbarnet.

Den ferske 42-åringen er også fornøyd med oppholdet, selv om det tok litt tid å bli vant til at leiligheten eies av noen.

- Det var litt snedig å komme inn, og så ble du møtt av barneleker og barnebilder, men etter hvert så tenkte du ikke over det, sier hun.

Begge tror at det kan være aktuelt å bruke Airbnb neste gang.

Åre-området er preget av stor hytteutbygging, men nå har mange oppdaget at de kan leie ut fritidsboligen sin via nettet.

Over 130 boliger i Åre

På nettstedet Airbnb ligger det for øyeblikket ut 135 utleiesteder dersom man søker på ordet «Åre». Men er du på jakt etter en «stuga» eller «lägenhet» i slutten av påsken, er du dessverre for sent ute. Det aller meste er revet vekk.

- Påsken er den mest populære uka i året, sier Lars Thore Aarrestad. Til vanlig bor han i Trondheim.

For cirka to år siden kjøpte han en sentral leilighet i Åre sentrum, og han hadde allerede da en plan om å leie den ut via Airbnb.

- Jeg legger den ut til leie de dager hvor jeg ikke er der selv. Jeg er der selv cirka én gang i måneden, sier han.

- Selv om påsken er den dyreste uka, så er dette blant de datoene som forsvinner først, sier han.

Lars Thore Aarrestad bor til daglig i Trondheim, men har en leilighet i Åre som han leier ut via Airbnb.

Drar til Roma for utleiepenger

Selv ønsket han å bo urbant med restauranter og byliv i kort avstand fra fritidsboligen.

- Det er nok litt unorsk, fordi det er bare cirka 10 prosent av dem som leier leiligheten som kommer fra Norge. De fleste andre er svensker, men jeg har også gjester fra mange andre land.

Han tror nordmenn kommer i bil og leier gjerne hytter som ligger mer avsidesliggende til, mens svensker oftere kommer med fly eller tog og vil ha en leiligheten som ligger midt i smørøyet i Åre.

Aarrestad er usikker på hvor lenge han orker å drive med Airbnb-utleie. Han innrømmer at det er større risiko for at noe blir ødelagt, og han har sett en del slitasjeskader allerede.

- Det er nok ikke økonomi i å bare drive utleie, men ei hytte er vanligvis en utgiftspost, og med utleie i perioder man ikke er der selv, så blir kostnadene med egen fritidsbolig betydelig lavere, mener han.

Denne påska er det en familie fra Stockholm som skal innta leiligheten hans. Selv skal han sette seg på flyet og reise til den evige stad – Roma.

- For meg er det ikke så viktig å være i Åre når det er påske. Jeg finansierer på en måte turen til Italia i stedet. Så reiser jeg til heller Åre før og etter påske, sier han.

Lars Thore Aarrestad tror nordmenn gjerne kommer i bil, og derfor er de interessert i leiligheter eller hytter som ligger litt mer avsidesliggende til enn leiligheten hans.

- Mange trøndere på vinteren

Karl-Petter Åkesson har drevet på med utleie i Åre i snart tre år.

- Det har gått veldig bra, jeg tipper jeg ligger på cirka 200 utleiedager per år, sier han.

Karl-Petter Åkesson mener det er verdt å leie ut, selv om det blir noen skader på møblene.
I denne leiligheten bodde Karl-Petter Åkesson i flere år selv, før han flyttet til en ny leilighet. Han beholdt den gamle og leier den blant annet ut til nordmenn.

Han anslår at rundt 30 prosent av gjestene er nordmenn. Spesielt på vintersesongen er det mange trøndere som melder sin interesse.

Da han begynte i 2015 var det cirka ti boenheter å oppdrive dersom man søkte på «Åre» på Airbnb sine nettsider. Nå har det eksplodert.

- Du finner nesten ikke noe ledig i påsken. Det er flotte snøforhold og været er nydelig, sier han.

Hanna Gustafsson brukte først ei svensk nettside for å leie ut leiligheten sin, så gikk hun over til Airbnb for to år siden. Hennes inntrykk er at stadig flere bruker Airbnb.

- Det er mange trønderske kompisgjenger som leier min bolig. Nyttår og påske er de enkleste tidspunktene å få leid ut, sier hun.

Ved å opprette en god dialog med dem som leier boligen, tror Gustafsson at risikoen minker.

- Jeg har ikke hatt noen problemer, sier hun.

Hanna Gustafsson anslår at hun har hatt cirka 30 bookinger på leiligheten i Åre sentrum denne vinteren.
For trøndere som ikke har tilgang på hytte eller fritidsbolig, kan Airbnb være et alternativ. Denne leiligheten leies ut av Hanna Gustafsson som har drevet med utleie gjennom Airbnb i to år.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.