Lørdag kveld kunne man like etter klokken 21 se romstasjonen suse over deler av Trøndelag og Sør-Norge.

- Den vil være synlig i cirka ett minutt lørdag kveld. Stikk opp på en høyde, ha fri sikt sørover og følg godt med, sier seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk romsenter til Adresseavisen.

- Den vil bevege seg omtrent som et fly, bare at den egentlig går veldig mye raskere siden farten er 27 000 kilometer i timen, forklarer Brekke. Den bruker halvannen time på å gå rundt Jorden.

Kretsløp rundt Jorden

Det er hovedsakelig Sør-Norge som får den beste muligheten til å se romstasjonen sveve over himmelen, men den skal være så vidt synlig i Trondheim på følgende tidspunkt:

Lørdag var den synlig klokken 21.07, men det kommer to muligheter til - søndag klokka 21.50 og mandag klokka 20.58. Den vil kun være synlig i ett minutt eller to. Mandag skal SpaceX skyte opp forsyninger til romstasjonen hvor det jobber fire astronauter og to kosmonauter.

- Trolig vil noen som bor lenger nord kunne se den også. Men man kan sjekke synligheten på Nasa sine nettsider, sier Brekke.

Innbyggere i Steinkjer vil kunne se romstasjonen mandag kveld.

Den internasjonale romstasjonen, populært forkortet ISS, er i dag den eneste romstasjonen i kretsløp rundt Jorden. Den har vært bemannet siden 2000.

Dyre blomsterpotter fra NTNU

Ifølge Brekke vil romstasjonen se ut som en meget sterk stjerne som langsomt glir over himmelen fra sør og er synlig noen minutter. Ofte vil du se at den langsomt blir svakere i nord, og deretter forsvinner raskt. Dette skyldes at den kommer inn i jordskyggen og Sola ikke lenger skinner på den slik at vi kan se det reflekterte sollyset.

Norge deltar med forskning om bord på romstasjonen. Blant annet står verdens dyreste plomsterpotter i romstasjonen. De er bygget i Norge til en pris på cirka en halv million kroner per stykk.

- Disse spesielle blomsterpottene er bygd av et firma i Bergen, men det operative kontrollsenteret styres fra NTNU i Trondheim.

- I tilfelle vi skal reise til Mars trenger vi kunnskap om hvordan vi kan dyrke vår egen mat i verdensrommet. Her kan forskerne følge med plantene som vokser uten gravitasjon, forklarer Brekke.

Fjernstyrer vanning

Forskerne i Trondheim kan styre temperatur, vanning og lysforhold, og det er et videokamera som sender bilder tilbake til Trondheim slik at forskerne kan se utviklingen.

- Dette er avansert fjernstyring av blomsterpotter, og det er derfor de koster litt mer enn dem du kjøper på Ikea, sier Brekke.

Fra Norge er det mulig å se romstasjonen passere cirka hver måned. Brekke mener det er lett å følge med ved hjelp av Nasas nettsider eller ved å laste ned mobilapper som gir beskjed om når du bør overvåke himmelen ekstra nøye.

- Det er spennende å se et såpass lyssterkt objekt sveve over himmelen, og samtidig tenke at det sitter seks mennesker i den. Det er litt kult, innrømmer Brekke.

For å følge med på hvilke tidspunkt romstasjonen er synlig, kan man besøke denne nettsiden.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter