I starten av mars skrev Adresseavisen om den vonde lukta som hadde forpestet Trondheim folkebibliotek i flere uker. Nå kan en lykkelig biblioteksjef fortelle at lukten har forsvunnet.

- Det ble gjort diverse tiltak, så vi vet ikke helt sikkert hva som har funket, men det er heldigvis ingen lukt nå, sier Berit Skillingsaas Nygård ved Trondheim folkebibliotek.

19. mars ga hun beskjed til Trondheim eiendom at lukten var i ferd med å forlate bygget. Da hadde man tettet gamle rør, fått reparert to vifter og åpnet et spjeld som nesten var tett.

- Det var både publikum og ansatte som reagerte på lukten. Det var nummeret før vi måtte stenge, sier hun.

- Kan oppstå i gamle bygg

Hovedbiblioteket er det klart mest besøkte publikumsbygget i kommunen, med i snitt 2000 personer innom hver dag.

- Dersom vi ikke hadde funnet årsaken, så hadde dette blitt alvorlig, sier Skillingsaas Nygård.

Hun understreker at dette er sånt som kan oppstå i så gamle bygninger. Hovedbiblioteket består av det gamle rådhuset, den fredede og restaurerte Lorck-gården fra 1700-tallet og et nybygg som ble ferdig i 1989.

- Det er gamle rør og det er helt sikkert ikke tett, understreker Skillingsaas Nygård.

Hun avviser at lukta har sammenheng med den andre «drittlukta» som har oppstått i Trondheim den siste tiden.

Etter at artikkelen ble publisert ble Trondheim eiendom og biblioteket kontaktet av en som kjente godt til luktproblematikken.

Merket vond lukt i 1989

Driftsleder Edgar Sandaune i Statsbygg hadde en liten mistanke om hvor lukta kunne stamme fra.

- Jeg var med og la rør i biblioteket da jeg gikk i lære i rørleggerfaget på slutten av 80-tallet. Så jeg er veldig godt kjent der, sier han,

Den gang gikk han i lære til K. Lund, og de var hyret inn for å jobbe med nybygget til hovedbiblioteket som ble åpnet i 1989.

- Like etter åpning merket vi også ei vond lukt, og vi fant ut hva det var, sier han.

Mange skilt: Det ble satt opp mange skilt med informasjon om den ekle lukta rundt omkring i biblioteket.

NY SERIE - TRØNDERE I VERDEN: Roars drøm i Portugal ble til et branninferno

Fant defekt vifte

Sandaune forteller at det finnes en gammel steinkum fra 1800-tallet mellom den nye og gamle delen av biblioteket. Den kom det kloakklukt ut av. For å bøte på problemet ble det satt ei vifte på loftet for å unngå overtrykk i kummen. Lukta vil dermed ikke sige ut i grunnen.

- Så jeg visste en del om den kloakklukta, og tilbø meg å komme på befaring for å hjelpe til med problemet, sier han.

Da han kom til biblioteket la han merke til at styringskontrollen til vifta ikke lyste, og det var en god indikasjon på at vifta var defekt.

- Vi gikk opp på loftet, og der hadde vifta stoppet. Jeg ba dem skifte ut den vifta for å se om det kunne hjelpe på lukta, sier han.

- Nesten umulig

I etterkant ble Sandaune ringt opp av Trondheim kommune, og ble behørig takket for innspillet. Han forstår godt at de som var innleid til å komme til bunns i luktmysteriet hadde trøbbel.

- Det er jo nesten umulig å finne ut av dette. Kummen er jo skjult i bakken. Men da jeg leste reportasjen, så tenkte jeg at jeg trolig satt med svaret, sier han.

Sandaune vet godt hvor ille lukten kan være, og husker godt hvordan det var i 1989.

- Det er helt krise med en sånn type lukt, så jeg forstår frustrasjonen, sier han.

Ingen klager på fire uker

Da Trondheim eiendom mottok klager på vond lukt ved ruinene i hovedbiblioteket, tilkalte man både skadedyrskontroll og rørlegger for å finne årsaken bak lukta. Det ble også engasjert et rådgiverfirma for å foreta gassmålinger, men det ble ikke påvist skadelige gasser selv om lukta var ubehagelig.

- Vi ble kontaktet av en mann som var rørlegger da bygget var nytt. De hadde installert en avtrekksvifte som nå var defekt. Viften ble skiftet samme dag av ventilasjonsfirma. I tillegg gikk vår egen gruppe for sentraldrift over ventilasjonsanlegg og byttet komponenter og justerte anlegget som betjener ruinene og det gamle rådhuset, bekrefter prosjektleder Stig Rune Berg ved Trondheim eiendom.

Det er nå fire uker siden tiltak ble gjennomført.

- Vi har ikke mottatt én klage siden, og vi anser saken som løst.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.