I fjor sommer fulgte «Insider» privatetterforsker Carl Petter Endresen på reise i Malaysia.

Der forsøkte han å spore opp trondheimsmoren som vinteren 2016 tok med seg sine to barn til Malaysia for å unnslippe barnevernet. Bakgrunnen for at hun dro var at Fylkesnemnda hadde vedtatt å plassere barna i fosterhjem. Programmet sendes på tv-kanalen Max på tirsdag kveld, 3. april

Produksjonsselskapet Novemberfilm står bak programmet som innleder årets «Insider»-sesong. Daglig leder Kjetil Johnsen forteller at de får mange tips om barnebortføringer.

- Dessverre blir det flere slike saker etter hvert som folk gifter seg på tvers av landegrenser. Samtidig øker businessen rundt det, med private sikkerhetsselskaper som, på mer eller mindre vellykket vis, blir engasjert for å hente hjem barna. Vårt mål i denne saken er å vise hvordan de jobber, fra innsiden, sier Johnsen.

Kjetil Johnsen, daglig leder i Novemberfilm. Foto: Novemberfilm

Kritisk til norske myndigheters håndtering

Trondheim kommune samarbeidet med politiet, den norske ambassaden i Kuala Lumpur, Justisdepartementet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Utenriksdepartementet for å forsøke å få barna tilbake til Norge. I januar i år lyktes det, etter at familien hadde vært nesten to år på flukt. Kvinnen ble ført tilbake til Norge og barna er nå tatt hånd om av barnevernet.

Men det er ikke norske myndigheters fortjeneste at saken fikk en løsning. Det mener daglig leder i Pro Risk, Martin Vaage.

Det private sikkerhetsselskapet har jobbet med saken i over ett år, på oppdrag fra barnefaren. Han har heller ikke har omsorgsrett til barna, men har tidligere sagt til Adresseavisen at han ikke så noen annen utvei enn å engasjere sikkerhetsselskapet, fordi han opplevde at politi og barnevern ikke gjorde nok for å løse saken.

Lokale «spanere»

Privatetterforsker: Den pensjonerte politimannen Carl Petter Endresen har vært på reise i Malaysia hvor trondheimsmoren og de to barna oppholder seg flere ganger det siste året. Han forteller at han ga landets myndigheter tips om familiens adresse, som førte frem til pågripelsen av mor i januar.

I løpet av 2017 reiste privatetterforsker Carl Petter Endresen tre ganger til Malaysia for å spore opp kvinnen. Målet var å gi opplysninger om hvor kvinnen og barna befant seg til malaysiske immigrasjonsmyndigheter. Rogalendingen Endresen er pensjonert politimann med 35 års erfaring fra yrket. Han har blant annet jobbet tre år ved ambassaden i Madrid, han var med som etterforsker etter folkemordet i Rwanda, og han var en av fem norske politimenn som dro til Haiti for å bistå FN etter jordskjelvet på øya i januar 2010. Det er sånt arbeid han trives med, sier han: Å være ute blant folk og bygge relasjoner.

Endresen har loggført reisene sine. Adresseavisen har fått tilgang til loggen hvor den tidligere politimannen skriver om møter og telefoner med sjefer og betjenter i det lokale politiet og øverste leder i landets Interpol-avdeling. På gateplan fikk han hjelp til observasjoner og tips av folk han møtte. Han engasjerte flere personer til å spane og melde fra om hvor de har sett moren og barna.

– Han bruker vanlige, tradisjonelle etterforskningsmetoder. Han prater med folk, som han alltid har gjort i jobben gjennom 35 år. Carl Petter er en svært dyktig etterforsker, sier Vaage.

De lokale «spanerne» fikk betaling for oppdragene.

– De gir av sin tid, og de får også dekt utgifter de måtte ha. Jeg spanderer også alle måltider på mine kontakter, fortalte Endresen til Adresseavisen i fjor høst.

Loggføring

Om kvelden den 12. juli 2017 tok spaningen en ny vending. I loggen skriver Endresen: «Ca, kl. 20 ringte kilden desperat at hun hadde observert familien ved et lekeanlegg der de kjøpte noe i en lokal kiosk. Jeg MÅTTE komme med en gang ... Jeg kjente straks igjen moren etter bilde, samt at jeg så barna. De gikk like etter, og jeg fulgte etter til heisen de tok opp i etasjene. Vi fikk ikke sett hvor de tok heisen da den straks etter var opptatt», skriver Endresen om kvelden hvor han observerte familien første gang. Episoden blir også vist i tv-programmet, hvor programleder Stein Morten Lier følger Endresen på jobb.

Carl Petter Endresen og programleder Stein Morten Lier i samtale i Malaysia. Foto: Novemberfilm

– Vi fant dem og varslet både lokale og norske myndigheter. Vi kan selvsagt ikke pågripe dem, men vi gjorde så godt vi kunne for å tilrettelegge for det, sa Endresen til Adresseavisen i august i fjor.

Men immigrasjonsmyndighetene gjorde ingenting, og i etterkant av dette flyttet moren og barna seg til en annen kant av landet. Nå visste ikke sikkerhetsselskapet lenger hvor hun oppholdt seg.

Pågrepet i januar

I januar publiserte barnas far en etterlysning på Facebook. Tipsene som kom inn i etterkant gjorde at de greide å spore opp en eksakt adresse hvor kvinnen befant seg. Familiens pass var tilbakekalt av norske myndigheter og ikke lenger gyldige.

– Hun ble pågrepet på en adresse av landets immigrasjonsmyndigheter for manglende oppholdstillatelse, fortalte Endresen på telefon fra Malaysia i januar.

Myndigheter: Immigrasjonsoffiserer avbildet i forkant av pågripelsen av trondheimskvinnen i januar. Privatetterforsker Carl Petter Endresen og barnas far har oppholdt seg i Malaysia i en drøy uke. De ga tips til malaysisk politi og immigrasjonsmyndigheter om hvor mor og barn befant seg.

Endresen og Vaage sier at de kun har hatt til hensikt å hjelpe politi og myndigheter med å få barna hjem til Norge. I høst fortalte de at de opplevde at norsk politi og myndigheter ikke var interessert i å samarbeide for å få løst saken. Vaage uttalte at de var svært opptatt av at en pågripelse måtte skje skånsomt og uten dramatikk, med tanke på barna. Politiet tilbakeviste kritikken og mente at de samarbeidet, ved at de tok imot informasjon og brukte den på den måten de mener er riktig.

– Norsk politi har imidlertid ikke anledning til å dra til andre land og utøve politimyndighet der. Vi kan heller ikke gi private i oppdrag å drive etterforskning i andre land. Dersom mor ikke returnerer til Norge med barna frivillig, er vi i utgangspunktet avhengig av bistand fra myndighetene i landet de befinner seg i, sa daværende politiadvokat ved Trøndelag politidistrikt, Kari Bjørsnøs til Adresseavisen i oktober i fjor.

Vaage mener tv-programmet viser hvor utfordrende det er å jobbe med slike saker i andre land, og hvor viktig det er med tilstedeværelse og dialog lokalt.

– Men hva har dette oppdraget kostet?

– Vi bruker ikke kommentere det. Men det har gått noen hundre tusen, det er ikke til å komme unna. Det har vært mange reiser og overnattinger, og vi har også betalt våre hjelpere der borte. Pengene ryker fort og vi har ikke tjent mange kronene på denne jobben, sier Vaage.

Fraråder sikkerhetsselskap

Norske myndigheter fraråder kjøp av tjenester fra spesialister i sikkerhetsoppdrag for å lokalisere og tilbakeføre bortførte barn til Norge, opplyser kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen.

Frode Overland Andersen Foto: Utenriksdepartementet

– Det kan være traumatisk for et barn å bli hentet ut av landet av fremmede «spesialister». Det kan også være straffbart i vedkommende land, og kan medføre strafforfølging av den forelderen som har satt i gang oppdraget. Strafforfølging kan igjen medføre internasjonal etterlysning og fare for at forelderen ved utreise fra Norge risikerer å bli pågrepet og utlevert til det landet barnet ble opprinnelig bortført til, skriver Andersen i en e-post til Adresseavisen.

Han ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt det var Pro Risks arbeid som førte frem til pågripelsen i denne saken, men sier på generelt grunnlag at Utenrikstjenesten prioriterer konsulær bistand i saker om internasjonal barnebortføring høyt. Han presiserer også at Malaysia ikke har tiltrådt Haagkonvensjonen av 1980, om internasjonal barnebortføring.

– Vi opplever at saker hvor Norge ikke har et samarbeid etter Haagkonvensjonen av 1980 om internasjonal barnebortføring er særlig utfordrende å få løst. Norske myndigheter må forholde seg til lover og regler i det landet barnet er bortført til, skriver Andersen i e-posten.

Moren har sett filmen

Kjetil Johnsen i Novemberfilm er klar over norske myndigheters skepsis til denne type selskap. Han sier selv at han har en «iboende skepsis til private selskap som tjener penger på andres elendighet».

- Men det er dessverre slik at norske myndigheter gjør veldig lite i disse sakene, de står mer eller mindre handlingslammet. Da er det naturlig at slike selskaper vokser frem – og uten dem ville fortsatt mange barn vært bortført, sier Johnsen.

Han mener det er pressens jobb å se på hvordan slike selskaper jobber.

- Uten at jeg skal sette noe godkjent-stempel på dette selskapet, gjør de tilsynelatende arbeidet på en ålreit måte. Andre igjen opererer i et gråsonemarked, og har ikke erfaringen som skal til for denne typen operasjoner. Det er sunt å få et innblikk i dette, og det er vår motivasjon for å gjøre saken, sier Johnsen.

Advokat Ole Andreas Thrana.

Mor til barna har fått se filmen på forhånd. Hun ønsker ikke å uttale seg om innholdet, men er opptatt av at barna skånes mest mulig.

Morens advokat, Ole Andreas Thrana, forteller at hun vil jobbe for å få tilbake omsorgen for barna. Kvinnen er siktet for grov omsorgsunndragelse, og skal avhøres av politiet i nær fremtid, opplyser advokaten.