Nordmøre tingrett frifant i november en daglig leder i et båtselskap fra Frøya for brudd på arbeidsmiljøloven.

Tingretten mente, enkelt sagt, at kamskjellplukking må defineres som «fangst», og rammes derfor ikke av loven.

- Hvis dommen blir stående, betyr det at det er mer eller mindre fritt frem i dag. Det vil få konsekvenser, sa aktor Knut Meek Corneliussen da.

Kamskjelldykker Krasimir Krastev (56) døde på jobb i 2014. Aktor mente at daglig leder i Atlantic Strømøyvåg DA burde dømmes til fem måneder i fengsel, noe som ville vært Norges strengeste straff for brudd på arbeidsmiljøloven. Mannen var daglig leder også ved to tidligere dødsfall ved samme båt.

- Det fremstår som opplagt økonomisk motivert kriminalitet, sa aktor under sluttprosedyren.

Arbeidstilsynet er uenig i dommen, og har tidligere sagt at de håper anken fører frem.

Se også: Her forteller mannskapet om dødsdykket

Departementet utreder

Nå kommer det også frem at to departementer ser med bekymring på saken. Nærings- og fiskeridepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet har satt i gang en utredning for å komme til bunns i problemet: Hvilken lovverk gjelder for slik og annen yrkesdykking langs norskekysten? Er reglene gode nok? Faller noe dykking mellom alle regelverk? Departementene har bedt sine direktorater om at kamskjelldykking og havbruksnæringen vurderes spesielt.

- Dommen er påanket, men skaper betydelig usikkerhet. Dersom resultatet blir lagt til grunn, vil den innebære at kamskjelldykking er uregulert i den forstand at slik dykking ikke vil være underlagt særlige dykkeforskrifter, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i et brev.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne»

Statsråd Anniken Hauglie (H) har tidligere engasjert seg i saken om de mange døde yrkesdykkerne. Statsråden mener det ikke er naturlig å kommentere den konkrete saken så lenge den er til behandling ved domstolene. Men i en epost skriver departementet generelt om at man altså er i gang med å se på grensene for arbeidsmiljøloven når det gjelder yrkesdykking:

- Departementene har fått på bordet en rapport med vurderinger og anbefalinger. Vi arbeider nå med oppfølging av rapporten. Målet vårt er at all yrkesdykking skal være omfattet av et regelverk som gir dykkerne et godt nok vern, står det i e-posten til Adresseavisen.

Ambulansebåt var allerede på stedet da redningsskøyta kom den dagen Krasimir Krastev (56) døde i november 2014. Foto: RS Erik Bye

Lovanvendelse

Det lagmannsretten nå skal ta stilling til, er kun lovanvendelse. Altså: Ble loven brukt på riktig måte da tingretten avsa sin frifinnende dom?

Tiltaltes forsvarer, Olav Bowitz, ba om full frifinnelse i sin sluttprosedyre:

- Det har gått som en rød tråd gjennom denne rettssaken at tiltalte mener det er andre enn han som har ansvar, sa Bowitz, som ikke prosederte på at arbeidsmiljøloven ikke kunne brukes.

Aktor, på sin side, argumenterte sterkt for at arbeidsmiljøloven måtte gjelde, også i situasjoner der dykkere arbeider med kamskjellfangst.

Dykkerdrakten til avdøde Krastev. I dypet forsøkte han trolig å komme seg løs fra bly som skal ha vært stripset fast til vesten. Bildet vises med tillatelse fra pårørende. Foto: politiet

Les reportasjen om Ola, Piotr, Kris og Berge