Museum

- Jeg gleder meg til å starte her. Jeg har vært her mange ganger som besøkende og jeg tror det finnes et stort uforløst potensial her, sier Overland.

De ti siste årene har fosningen jobbet med baseforsvar ved Ørland flystasjon. Den tidligere lederen for Sør-Trøndelag Frp var også varaordfører i Rissa i årene 2011–2013. Men nå blir det helt andre oppgaver som venter.

Utenlandsoppdrag før han starter

Det vil si; før han starter skal han bare en svipptur utenlands. Et siste utenlandsoppdrag for Forsvaret. Til Kosovo, der han skal jobbe i operasjonsrommet som leder de 4000 KFOR-soldatene i landet. Derfor starter han ikke i jobben før i februar neste år.

Ser nye muligheter. I februar neste år, etter et utenlandsoppdrag for Forsvaret, blir major Tormod Overland (til v.) ny sjef for Rustkammeret. Her sammen med avtroppende sjef, major Steinar Hervik, som blir pensjonist og Frode Lingjerdet, som jobber ved museeet.

- Da er sesongen, som går fra mai ut september, allerede planlagt, så jeg kan jobbe med å planlegge og se fremover, sier Overland.

Han overtar jobben etter major Steinar Hervik, som har jobbet ved museet siden 2002, og vært sjef siden 2013. Han går av med pensjon 1. august.

Hervik er klar på at det er en unik stilling Overland overtar, der det er mulig å forme museet på mange måter.

- Det er mye å ta tak i, sier han.

Vil formidle kvinneperspektivet

Tormod Overland snakker om sin egen motivasjon for å søke jobben, på museet i Erkebispegården, som i fjor hadde 40 000 besøkende.

- Jeg har alltid vært interessert i historie. Det er såpass at når vi har vært på ferie har ungene protestert «nei, pappa, ikke flere museer nå», sier Overland.

Tidligere har han blant annet tjenestegjort for Forsvaret i Afghanistan. Der jobbet han som «gender advisor».

- Vi jobbet blant annet med å få flere kvinner inn i politiet og forsvaret. Jeg tenker at kvinnenes bidrag i forsvar og krigssituasjon faktisk er noe museet kan fortelle mer om. Historien er ofte skrevet av menn, sier Overland.

Vil fortelle om forsvaret

Han ser flere konkrete ting han vil ta tak i det 1100 kvadratmeter store museet i Erkebispegården. I dag handler utstillingene og presentasjonene i stor grad om eldre historie og andre verdenskrig.

- I dag er det et klassisk militærmuseum. Vi må finne nye måter å formidle historie på. Det kan være digitale løsninger, virtual reality, eller helt andre ting, sier Overland.

Han snakker videre om å fortelle mer om tiden etter andre verdenskrig. Blant annet om den kalde krigen. En periode da både Forsvaret og forsvarsinstallasjonene i Midt-Norge i stor grad ble bygd opp. Overland snakker om at Forsvaret også krymper, slik at folk i lokalsamfunnet har mye mindre kontakt med det enn før. Han håper museet i fremtiden kan være med på å bidra til å opprettholde en slik kobling gjennom utstillinger, foredrag og aktivitet.

- Forsvarets museer skal også fortelle hva krig innebærer. Det finnes mange offentlige og private museer og samlinger rundt omkring. Vi er ute etter partnere vi kan spille på og samarbeide med. Jeg håper blant annet vi kan få til et samarbeid med fagmiljøet som finnes ved NTNU. Det finnes et stort uforløst potensial, sier Overland.