Hvis alt går etter planen vil de første boliggatene i Trondheim få besøk av feiebilen mandag 9. april. Årets vårfei vil avsluttes i starten av juni.

- Vi har tyvstartet i enkelte gater allerede, i Midtbyen og på Lade. Så vårfeien er i gang, sier ingeniør Kjetil Haarberg i Trondheim bydrift.

Unngå hauger: Å feie grusen i hauger gjør det vanskelig for feiemaskinen å ta det opp. Fei heller slik at det blir liggende ved veikanten er rådet fra Trondheim bydrift.

81 mil med rengjøring

Han forteller at det begynner å bli bart rundt omkring, men siden det kom snø forrige uke, måtte man ha en liten pause.

- Det er ti feiemaskiner som går nesten døgnet rundt. De skal rengjøre om lag 81 mil med veier, forteller han.

Midtbyen, Ila og Lade blir i all hovedsak tatt før 17. mai.

- Feieplanen er ganske lik fra år til år, men det er noen små justeringer. Det handler blant annet om snø- og ismengder, og hvilke boliggater det er mulig å feie, forklarer han.

Det er allerede satt ut skilt i forbindelse med årets feiing.

20 000 tonn strøsand

Som regel starter feiebilene allerede klokka 07 om morgenen og de avslutter gjerne arbeidet enten klokka 20 eller 21 på kvelden.

I vinter er det brukt om lag 20 000 tonn strøsand i byens gater og gang- og sykkelstier. Hvert år forsøker feiebilene å få med seg så mye som mulig av denne strøsanden.

- Erfaringsmessig er det cirka 10 000 tonn med strøsand som blir med opp i feiebilen. 20 prosent av dette klarer vi å resirkulere, sier Haarberg.

Da blir strøsanden vasket og gjort klar til en ny runde neste vintersesong.

Vanlig syn: Feiebilene til Trondheim bydrift blir å se i boliggatene i Trondheim fremover. Foto: Diana Mischke/ trondheim bydrift

Flytt bilen i tide

Hvert år har Trondheim bydrift et godt samarbeid med Trondheim parkering.

- Det virker som folk er ganske flink til å huske å parkere andre steder. Det er cirka 100 biler som blir tauet vekk hvert år, og det synes jeg er ganske bra, sier Haarberg.

I denne tabellen kan du se når feiebilen kommer til din gate. Under tabellen finner du kart over ditt boligområde og traseen til feiebilen. Dette er ikke en fullstendig oversikt over alle kommunale gater i Trondheim. Denne lista er Trondheim parkerings feieliste for soneparkering.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.