Da Trond Giske forsvant ut av Ap-ledelsen etter en rekke metoo-saker, pekte kommentatorene på Stenseng som den nye lederskikkelsen på venstresiden.

Nå er hun i Trøndelag for å lytte til Acer-raseri, Lofoten-krangel, allsang og klagesang om pelsdyrnæringas fremtid.

- Er du den nye lederskikkelsen på venstresiden i Ap?

- Hvis det ligger i det å tydeliggjøre Ap's profil på venstresiden, så er svaret «ja». Jeg er opptatt av frustrasjonen rundt avstand til makta. Jeg er opptatt av distrikts- og landbrukspolitikk. I mange saker står jeg veldig nær de som føler på stor frustrasjon nå, også internt i partiet, sier Stenseng.

Les også: - Nå står kampen om Ap's sjel

Ved siden av henne i baren på hotellet på Hell sitter Per Olav Hopsø fra Melhus. Han er selverklært «på venstresiden» og nylig omtalt som «arveprins» i Trøndelag Ap av Trønder-Avisa. Bak seg har han ti år i LO, i dag er han fylkespolitiker – og søndag velges han til nestleder i Trøndelag Ap. Det var et verv flere i Trondheim Ap hadde håpet at Trond Giske skulle få, etter hva Adresseavisen erfarer. Slik gikk det altså ikke.

- Ja, når du blir nestleder i Trøndelag Ap nå snart, så er du jo arveprins, kommenterer Stenseng, før hun legger til:

- Vi trenger både prinser og prinsesser, så det er bra det, sier Stenseng.

Mange vil si at før Hopsø står det andre i kø for tronen i Trøndelag, blant annet Anne Marit Mevassvik, som søndag velges til permanent leder i Trøndelag Ap.

Les også: Trondheim Ap med nytt forslag om sextrakassering

Færre forlik

Hopsø og Stenseng er tydelige: For å løfte seg på målingene, må Ap finne seg selv og ikke prøve å gjøre alle til lags:

- Hvis vil vinne valg og beholde makta i Trøndelag, må vi må erkjenne at vi ikke har gjort alt riktig, sier Hopsø.

- Ja, skyter Stenseng inn.

- Den selverkjennelsen ... Vi har gjort en del ting feil, sier Stenseng.

- Vi har jobbet for å bli spiselig for alle, men vi må spisse profilen vår. I praksis betyr det at når vi er på venstresiden i norsk politikk, er det to partier som står oss nærme: SV og Sp. Vi må inngå færre forlik med regjeringa, slår partisekretæren fast.

Stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol og Trond Giske sammen med nyvalgt fylkesleder Anne Marit Mevassvik. Foto: Christine Schefte

Starter reformarbeid

Under åpningen av Ap's fylkesårsmøtet på Hell lørdag morgen lanserte fylkespartiet en satsing på å lytte mer til grasrota. De beskriver et omfattende reformprosjekt for å bli mer inkluderende og lyttende. Trond Giske skal lede arbeidet.

- Vi sliter med gjenkjenneligheten, at folk ser vi er et parti som angår folk i hverdagen. Vi er for gammeldagse og vi er ikke åpne nok til å lytte til folk, sier Giske.

- Ligger det her en kritikk av dagens ledelse?

- Det ligger en erkjennelse av at det er vår feil, ikke velgernes feil. Vi er fortsatt Norges største parti på Stortinget, men vi har større ambisjoner. Målingene er for dårlige, sier Giske.

- Noen mener at metoo-saken er en del av årsaken til det?

- Nei, vi skal jobbe med hvordan vi kommuniserer og deltar i nærmiljøet, og vi skal reise noen store, grunnleggende retningsvalg for Norge, sier Giske.

- Men noen mener du er en del av årsaken til at Ap gjør det dårlig på målingene?

- Jeg har ikke noe å si om den saken, sier Giske.

Reformprosjektet skal knyttes tett til valgkamparbeidet fremover.

- Vi skal gjenreise Ap’s oppslutning ved å gjøre ting på nye måter. Å bare fortsette som før, går ikke. Vi må gå i oss selv, sier Giske.

Per Olav Hopsø og Kjersti Stenseng under fylkesårsmøtet til Trøndelag Ap.

Fremhevet fagbevegelsen

I Stensengs tale til årsmøtet fremhevet hun samarbeidet med fagbevegelsen.

- Vi er ikke et ordinært politisk parti, men en bred bevegelse med fagbevegelsen. Et sterkt samarbeid er selve grunnmuren. Vi ser LO-medlemmer som tviler på dette, sa Stenseng.

Hun trakk frem den betente Acer-saken, der Ap's stortingsgruppe har gått imot det fagbevegelsen ønsker.

- Acer-saken skaper usikkerhet om Ap er det viktigste verktøyet for fagbevegelsens medlemmer. Den tvilen er det vår jobb å få bort, sa hun fra talerstolen.

Hun avviser at hun oppfordrer til omkamp om Acer:

- Vi har stilt helt klare forutsetninger for at Ap skal gå inn i denne energimarkedspakka, og det er absolutte krav som vi ikke skal kompromisse på, sier hun.

- Og det tror du beroliger grasrota i Trøndelag og fagbevegelsen?

- Nei, men jeg forstår dem godt. Det er stor uenighet i partiet sentralt, altså stortingsgruppa, sier Stenseng.

Det har kommet frem at Stenseng i interne møter har argumentert mot Acer, ifølge Klassekampen. Det har også Giske gjort.

- Alle forslag i dag er imot Acer, så her er det åpenbar misnøye med hvordan ledelsen har håndtert denne saken, sier Hopsø.

Les også: Kamp om både sjel og makt i Arbeiderpartiet

Betent Lofoten-spørsmål

Denne helgen kommer nye Trøndelag etter alt å dømme til å vedta vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Jeg er for konsekvensutredning, også av LoVeSe. Så jeg er vel i mindretall her denne helgen, sier Stenseng.

Per Olav Hopsø sier han vil stemme for varig vern, selv om han i fjor på landsmøtet stemte for ledelsens kompromiss.

- Ja, det var et kompromiss som kom på bordet, og der og da synes jeg det var fornuftig. Men nå ser jeg at det er riktig i et miljøperspektiv og også viktig at vi tar et klart standpunkt. Det betyr ikke at vi er imot olje- og gassnæringa, understreker Hopsø.

Dette gjorde også fylkesordfører Tore O. Sandvik det rimelig klart da ha før årsmøtet proklamerte at han har skiftet syn, og går for varig vern av LoVeSe, nærmest for å sikre oljenæringas videre fremtid.

Per Olav Hopsø og Kjersti Stenseng er enige i Acer-saken, men innser at det ikke blir omkamp.

Mest populær

- Stenseng, det er ikke helt tilfeldig at det er du fra partiledelsen som er her i dag?

- Altså, jeg er veldig glad for å få lov til å være her. Jeg og Jonas og Hadia har fordelt oss på alle årsmøter. Det var ingen diskusjon, jeg ville til Trøndelag, og det fikk jeg lov til, sier Stenseng.

- Men mange vi si at det bare er du som er «spiselig» for en god del Ap-trøndere nå etter metoo-sakene om Giske?

- Det håper jeg jo ikke. Mitt fokus fremover, er at vi trenger et samlet Ap.

- Forholdet til Hadia Tajik blant sentrale folk i Trøndelag Ap ble beskrevet som å være «på frysepunktet» under metoo-saken. Hvordan kan dere nå virke samlende også Trøndelag?

- Jeg kan ikke kommentere hva kilder sier, men vi har vært gjennom en veldig krevende tid. Det har handlet om alt annet enn politikken vår. Det har vært en vond tid, så mitt fokus nå er å bygge oss opp igjen. Vi må legge stridigheter til side, men jeg sier ikke at det er enkelt, sier hun.

Per Olav Hopsø og Kjersti Stenseng er enige: For å løfte seg på målingene, må Ap finne seg selv og ikke prøve å gjøre alle til lags.

Ingen kommentar

I Trondheim Ap har Kystad-saken preget hele året, og den foreløpige enden på visa er at Rita Ottervik slår fast at interne retningslinjer ble brutt da Rune Olsø kontaktet folk i partiet om en sak der han selv var inhabil.

- Det som har skjedd, er et så betydelig tillitsbrudd at det er vanskelig å se for seg at han kan komme tilbake i noen fremtredende posisjoner i Ap igjen, sa ordfører Rita Ottervik om Olsø.

- Hva tenker Ap-ledelsen om utviklingen i Kystad-saken?

- Det er ikke min oppgave å bestemme om Olsø skal tilbake eller ikke. Det er Rita og de som håndterer dette, og det har de gjort veldig bra. Hun har vår fulle støtte på dette. Det har vært krevende tider og flere saker på enkeltpersoner. Men hvilke posisjoner og verv de får i Trøndelag og Trondheim fremover, det blander jeg meg ikke i, avslutter partisekretæren på besøk i Trøndelag.

Les også: Foreslo Trond Giske inn i styret