- Eiendomsskatt og Arbeiderpartiets økende motstand mot private løsninger vil bli en blå tråd i alle byoppgjørene, tror kommunalminister Monica Mæland.

Det er lenge siden Høyre har vunnet valg i Trondheim. I forrige kommunevalg mistet partiet også makten i Oslo, Bergen og Tromsø.

Med unntak av Stavanger og Kristiansand, ble det rødgrønn kontroll i alle storbyene i Norge etter kommunevalget i 2015.

Med 500 dager igjen til kommunevalget 2019, er partiet i full sving med å legge planer for hvordan Høyre igjen kan bli et storbyparti.

- I Høyre ser vi nå på det gode valget i høst som en oppvarming for et godt kommunevalg neste år. Hvordan vi gjør det lokalt, henger også sammen med hvordan det går sentralt. Vi hadde «lokale utfordringer» foran forrige lokalvalg, særlig i min by Bergen. Nå ser hele situasjonen mer lovende ut. Nå legger vi planene, sier kommunalminister Monica Mæland.

Kommunalminister Monica Mæland

Les politisk redaktør Tone Sofie Aglen om Høyre og ny bioteknologi

Tapte sikkerstikkene

Mæland og gruppelederne for Høyre i storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø er kategoriske på regjeringspartiets ambisjoner:

- Vi vil ha tilbake byene vi tapte i 2015, og bryte fire perioder med rødgrønt styre i Trondheim, fastslår Mæland og gruppelederne.

- Bergen er jo egentlig en borgerlig by. Men vi rotet det til bybanebråk, personstrid og skifte av byråd, sier gruppeleder Hilde Onarheim.

Høyre hadde styrt Oslo i 18 år da de ble kastet ut og erstattet av Arbeiderpartiet, MDG og Rødt på vippen i 2015.

- Vi manglet 1000 stemmer mot Arbeiderpartiet, konstaterer gruppeleder Eirik Lae Solberg.

Gruppeleder for Bergen Høyre Hilde Onarheim

Fatter nytt håp

I røde Tromsø fikk Høyre én periode før de ble byttet ut med Ap og Rødt etter forrige valg.

Nå mener gruppeleder Erlend Svardal Bøe de er realistisk å komme tilbake i posisjon.

Det samme sier gruppeleder for Høyre Ingrid Skjøtskift i det rødgrønne «utstillingsvinduet» Trondheim.

Etter at Marvin Wiseth og Høyre herjet byen på 90-tallet har Trondheim vært en rød ørken for partiet.

Men etter fire perioder med makt, sliter de rødgrønne. Blant byens høyrefolk snakkes det om «at tiden er kommet».

I gangene rundt Høyres landsmøte på Gardermoen i helgen, er Trondheim igjen blitt gjenstand for entusiasme og håp med tanke på kommunevalget 2015.

- Folk er lei av Ap. Folk vil ha et skifte. Men jeg tror også folk ser hva Høyre og Erna gjør sentralt, og de vil ha høyrepolitikk også i Trondheim, sier Skjøtskift.

Skjøtskift er ikke formelt ennå ikke utpekt som ordfører Rita Otterviks utfordrer. Men hun har meldt seg til tjeneste – og blir etter alt å dømme utpekt før sommeren.

Gruppeleder for Trondeheim Høyre Ingrid Skjøtskift

Hjelper hverandre

Høyres storbygrupper har for lengst organisert seg, og startet arbeidet med den lange valgkampen.

- Vi bruker storbynettet til Høyre. Dette blir et viktig og nyttig verktøy for det som skal skje. Vi har felles utfordringer og mye å lære av hverandre. Vi har også interesse av å påvirke Høyres programarbeid sammen, sier Eirik Lae Solberg.

Solberg, Skjøtskift og de andre høyretoppene i storbyene møtes nå jevnlig hos hverandre. I februar var alle i Tromsø.

- For Trondheim vil Oslo-skolen være et forbilde. Vår ambisjon for Trondheim er å etablere en kvalitet i skoletilbudet som kan gi trondheimsskolen et kvalitetsstempel. I Tromsø ser vi at byen har fått et forbedret tilbud på hjemmetjenester ved at man tillater flere aktører, sier Skjøtskift.

Gruppeleder for Tromsø Høyre Erlend Svardal Bøe

Blå tråd

Skole, kollektiv, samferdsel, miljø, omsorg, integrering og områdeprioriteringer. Mæland og gruppelederne er enige storbyene som nå skal gjenerobres har mye felles grunn.

- Men vi må også anerkjenne at dette er ulike byer med ulike utfordringer.

To trekk vil likevel bli gjengangere i storbykampene, tror Mæland og gruppelederne:

- Eiendomsskatt og Arbeiderpartiets økende motstand mot private løsninger vil bli en blå tråd i alle byoppgjørene.

I Høyres gamle utstillingsvindu Oslo er det innført eiendomsskatt. Barnehager og eldreomsorg rekommunaliseres av Arbeiderpartiet etter ordre fra vippepartiet Rødt.

- Monica (Mæland, red.anm.) fjernet eiendomsskatten da hun var byråd i Bergen. Men vi hadde et stort etterslep på skoler og var nødt til å gjeninnføre den for en periode. Den perioden er vi ferdige med, men eiendomsskatten er ennå ikke avviklet, sier Onarheim.

- Det vi ser i de Ap-styrte byene er at de velger å øke eiendomsskatten i gode tider. Det tror jeg det er liten forståelse for, sier Skjøtskift.

Gruppeleder for Oslo Høyre Eirik Lae Solberg

Lover ikke penger

Kommualministeren er tilbakeholden på om regjeringen vil gjøre budsjettmessige tilpasninger for å styrke Høyres storbyambisjoner.

- Men det vi allerede har gjort er å skru på inntektssystemet til kommunene slik at slik at det nå anerkjenner innbyggere og vekst noe mer enn geografi. Mitt utgangspunkt er at kommuner i vekst og store kommuner har noen spesielle utfordringer som Høyre vil bidra til, sier Mæland.

- Men vi vil fjerne flere øremerkinger og legge til rette for at det rammestyres i større grad. Da kan dere, når dere kommer i posisjon, ta beslutningene som er riktige for deres kommuner. Vi har flere hundre øremerkinger. De skal bli færre, lover kommunalministeren over bordet.

Hør Adresseavisens kommentatorer i podkasten OmAdressert