Den nye hydrologiske rapporten fra NTNU ble klar fredag.

- Etter positive konklusjoner både fra geoteknikere og hydrologisk ekspertise, føler vi oss sikre på at Studentersamfundet endelig kan bygges ut, sier Gabriel Qvigstad, prosjektleder for nybygg.

- Vår målsetting er at utvidelsen på 4500 kvadratmeter skal stå ferdig til Uka i 2021.

- Ikke betydelig

Studentersamfundet ønsker å legge en steinfylling i elva for å sikre rassikre området slik at det kan bygges på Fengselstomta.

NTNUs institutt for bygg og miljøteknikk har foretatt beregningene av hva en fylling har å si for strømningsforhold og flomfare i Nidelva.

- Vår konklusjon er at en fylling ikke vil påvirke forholdene i elva av betydning, sier professor Oddbjørn Bruland.

- Vannhastigheten vil øke noe på grunn av innsnevringen. Maksimal økning vil være 16 prosent, fra 2,14 meter per sekund til 2,47 meter per sekund, under en 500-årsflom. Dette gjelder på fjære sjø når elva har maksimal helling. Under normale forhold vil hastigheten øke fra 0,38 meter per sekund til 0,43. Ingen av delene vil være kritisk.

- Maks 3-4 cm

- Vil ikke flomfaren oppstrøms for fyllingen øke på grunn av innsnevringen av elveløpet?

- Vannstanden kan øke opptil 3-4 centimeter under flom, men dette vil ikke bli merkbart.

- Vil ikke økt vannhastighet og nye strømningsforhold øke risikoen for at elva graver i svingen og gjør det mer utrygt for Bakklandet?

- Nei. Når elva kommer til Bakklandet vil elvehastigheten være som normalt igjen. Vi ser ikke hastighetsendring verken ved starten eller enden på Nidelven terrasse. Økningen skjer langs, og umiddelbart etter, fyllingen.

- Hva med risikoen for at elva graver seg nedover i kvikkeleiregrunnen, slik det skjedde med hullet som oppsto like ved Gamle bybro?

- Selv om vannhastigheten øker noe i deler av elva, ser vi ikke grunn til at det skal påvirke elvebunnen i særlig grad. Det er ulike teorier om årsaken til hullet som oppsto, og som ble fylt igjen. Vi mener at strømingsforholdene ikke blir påvirket vesentlig, men man bør naturligvis følge med hvis det blir lagt an en ny fylling.

- Faglig holdbart

NTNU har gjort de hydrologiske beregningene og universitetet har selv stor interesse av å bygge i samme område.

- Er ikke dette bukken og havresekken?

- Dette har ikke påvirket oss. Studentersamfundet er vår oppdragsgiver og vi har brukt objektive kriterier.

- Oppdraget er utført av en helt fersk sivilingeniør. Er det pålitelig nok?

- Dette er en meget flink kandidat som har brukt de samme verktøyene som brukes i flomsonekartlegging. Vi har også jobbet sammen med ham. Faglig er dette solid, sier professor Oddbjørn Bruland.

Bredden på elva i det aktuelle området er 140 meter. Steinfyllingen man har planlagt vil gå fra 7 til 12 meter ut i elva. Den gjennomsnittlige dybden på elva i traseen for den aktuelle fyllingen er én meter. Den maksimale dybden er fire meter, på hver side av Pirumbanken.

Studentene vil ikke betale

De politiske signalene om fylling i elva har vært positive og Studentersamfundets kontakt med NVE, har heller ikke dempet Gabriel Qvigstads optimisme. Men ennå mangler det penger, og prosjektlederen ser ingen grunn til å betale for fyllingen.

- Det er ikke studentenes oppgave å betale sikring for deler av Trondheim. Dette er et kommunalt ansvar. NTNU og Studentsamskipnaden har også store interesser i å kunne bygge i området. Fyllingen blir et nytt flott grøntområde og startskuddet for at NTNU nærmer seg Midtbyen.

Qvigstad er åpen på at det mangler 50 millioner til et nybygg.

- Med salg av tomt til NTNU og egne penger er vi halvveis. Studentersamfundet er tredje størst på konsertarrangementer i Norge. Vi ber ikke om driftsstøtte, men et investeringstilskudd som kommune, stat og NTNU bør se interesse i å yte. Studentersamfundet er ikke vesentlig bygd ut siden 1929. Mye har skjedd siden, sier Gabriel Qvigstad.

Avgående og påtroppende leder i Studentersamfundet, Tale Bærland og Eirik Sande, ser frem til at Samfundet kan utvide. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
Foto: Nils Toldnes
På denne strekningen ønsker Studentersamfundet en fylling. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte