Bakgrunnen er en tilsynssak som ble opprettet etter flere bekymringsmeldinger mot legen, men hvor legen ikke har villet gi opplysninger.

- Statens helsetilsyn ser svært alvorlig på at du som lege forsøker å unndra deg tilsyn og kontroll ved å unnlate å gi opplysninger til tilsynsmyndigheten. Av denne grunn finner vi det nødvendig å tilbakekalle din autorisasjon som lege, heter det i vedtaket fra Helsetilsynet.

Antibiotika

Det var i mars i fjor Fylkesmannen opprettet en tilsynssak mot legen i 60-årene etter flere bekymringsmeldinger. Bekymringen kom blant annet fra et apotek som mente at legen skal ha solgt reseptbelagte legemidler til høye priser fra kontoret, at legen skal ha utskrevet store doser antibiotika og tilbudt høye doser med vitaminer i svenske forpakninger.

En annen bekymring kom via en fastlege som opplyste at en av hans pasienter over tid hadde blitt behandlet med antibiotika, og at disse legemidlene skal ha blitt utlevert direkte fra legens kontor.

Legen har hatt en privat praksis i Trøndelag.

Uanmeldt tilsyn

Som følge av disse bekymringsmeldingene kom Fylkesmannen på uanmeldt tilsyn til legen i juni i fjor. Det viste seg da at legen skrev journalene for hånd, og at han ifølge Fylkesmannen nektet å utlevere disse. Forklaringen fra legen var at journalene var uleselige for andre, og at han derfor ønsket å utdype innholdet før de ble utlevert.

Fylkesmannen sendte da på nytt et brev og bad blant annet om pasientjournal, oversikt over pasienter som ble behandlet og en redegjørelse for om det foregikk salg av legemidler i lokalene. Fylkesmannen skal ikke ha fått noen respons, og purret derfor flere ganger. Legen skal da ha svart at saken var forelagt Helse- og omsorgsdepartementet og apotekkjeden som hadde varslet, og at han skulle reise utenlands på arbeidsoppdrag de neste månedene.

Tilbakekaller

Fylkesmannen videresendte saken til Statens helsetilsyn i oktober, som fulgte opp med flere brev til legen. Helsetilsynet skal heller ikke ha fått noen respons, og varslet derfor i desember at de ville vurdere å tilbakekalle autorisasjonen som lege hvis pålegget om å sende opplysninger ikke ble oppfylt. I januar ble dette fulgt opp med et vedtak om å trekke tilbake autorisasjonen som lege.

- Statens helsetilsyn finner at du, til tross for advarsel, ikke har innrettet deg etter det lovbestemte kravet om å gi opplysninger til tilsynsmyndigheten. Vilkårene for å tilbakekalle din autorisasjon som lege er etter dette oppfylt, heter det i vedtaket.

- Alvorlig

Avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn, Anne Myhr, sier at det er alvorlig å ikke gi opplysninger til tilsynsmyndighetene slik som i dette tilfellet, og at de derfor kan bruke et så inngripende virkemiddel som å inndra autorisasjonen.

- Det kan føre til at tilsynssaker ikke blir fulgt opp og uforsvarlige hendelser ikke avdekkes. De fleste vil gi opplysninger når de får en advarsel. Det er ikke veldig ofte at dette fører til et vedtak om tilbakekalling, sier Myhr.

Hun sier at dette er en lege som de har hatt flere tilsynssaker på tidligere.

- Når vi får de opplysninger vi etterspør, vil vedkommende få autorisasjonen tilbake. Deretter vil vi gjennomføre tilsynssaken, sier Myhr.

Adresseavisen har vært i kontakt med den aktuelle legen. Han uttrykker at han er svært kritisk til og ikke har tillit til Statens helsetilsyn, og skriver i en SMS at han ikke ønsker å bli assosiert med deres verdier. Dette er noen av årsakene til at han holder tilbake informasjon og journaler overfor helsetilsynet. Han skriver at påstandene om at han skal ha solgt reseptbelagte legemidler til høye priser og at han skal ha utskrevet store doser antibiotika, er udokumenterte, og at han ikke ønsker å kommentere dette.

Legen opplyser at han er i dialog med Helse- og omsorgsdepartementet om denne saken.

Mister autorisasjonen: En lege i Trøndelag har nektet å gi opplysninger til Fylkesmannen og Statens helsetilsyn i en tilsynssak. Nå blir vedkommende fratatt autorisasjonen.