Ikke langt fra industribygg og campingen i Malvik bor Marianne Solem, hennes mann Geir Eide, deres tre barn på 8, 15 og 21 og Mariannes mor Norma Solem. Tidligere hadde familien internett gjennom Telenor. Nå har de vært uten internett siden 1. mai 2017, og hele familien synes situasjonen er håpløs.

- Jeg vet ikke om folk kan forestille seg hvordan det er å leve uten internett i 2018. Det er ikke bare vi voksne som trenger det til å betale regninger og trenger det til jobb, men også barna behøver internett til å finne lekser, gjøre leksene og til fritidsaktiviteter som basketball og håndball. Alt av informasjon kommer enten på sosiale medier eller på mail, og nå har ikke vi alltid mulighet til å holde oss oppdaterte, sier hun.

Mobilt bredbånd

Familien har skaffet seg mobilt bredbånd, gjennom et annet selskap, som ofte blir brukt opp før slutten av måneden.

- Vi har brukt opp kapasiteten på dette nettet på fire dager. Derfor må vi være strenge med barna når de ønsker å bruke det, forteller Solem.

Datteren Tuva på 21, sier hele situasjonen er veldig vanskelig også for henne. Selv om hun ikke trenger internett til lekser eller til jobb.

- Det er helt jævlig. Jeg må kjøpe ekstra gigabyte til mobilen hver måned, og dette betaler jeg selv. Det blir fort noen tusen ekstra om jeg har brukt mobilen mye, men det er jo slik man kommuniserer med alle i dag. Man trenger internett, sier Tuva.

Datteren, Tuva Eide, betaler nå mye fra egen lomme for å ha tilgang til internett. Foto: Christine Schefte

Fikk ingen varsel

I mars 2017 begynte BN entreprenør å bygge en tomannsbolig i veien som familien bor i. Under byggingen ble telefonstolpene ved veien fjernet, og derfor også familiens bredbåndstilkobling.

- Vi fikk ingen beskjed, fra verken entreprenøren eller Telenor om dette. Det var heller ingen som ringte for å spørre om ledningen var i bruk, forteller Marianne Solem.

Da de etterpå kontaktet Telenor, virket det som om Telenor ikke var klar over situasjonen, forklarer Solem.

- Da vi ringte, svarte personen på telefonen: «å ja, var den ledningen i bruk?». Dette synes vi er veldig rart, at de ikke har kontroll på hva slags utstyr de har som er i bruk og ikke, sier Norma Solem.

Etter dette tryglet de seg til en ekstra måned med bredbånd, så lenge ledningen lå ved veien. Ledningen ble til slutt fjernet, og etter 1. mai 2017 har familien ikke hatt internett.

Fra verandaen sin kan familien se det nye nabobygget. Omtrent der traktoren står nå, var masten med telenorforbindelsen plassert tidligere. Foto: Christine Schefte

Beklager for manglende beskjed

- Først og fremst vil jeg beklage for det kunden her har opplevd, sier informasjonssjef i Telenor Norge, Magnus Line, i en epost til Adresseavisen.

Han forklarer at grunnen til at kabelen måtte legges om, var byggearbeid i området.

- Beklageligvis ble ikke familien varslet da vi kuttet bredbåndsforbindelsen. Etter hvert satte vi opp en provisorisk bredbåndsløsning ved hjelp av en midlertidig kabel. Det er god mobildekning og kunden har fått tilbud om mobilt bredbånd, som vil være en bedre og mer fremtidsrettet løsning for familien, forteller Line.

Telenor utsatte nedkoblingen av den midlertidige kabelen til 30. april 2017. Dette var siste dato familien hadde bredbåndstilkobling.

- Kunden ville sjekke muligheten for å få fiber fra annen tilbyder, men har ikke kommet tilbake til oss om mobilt bredbånd. Tilbudet står fortsatt ved lag og vi tar gjerne en prat med dem om dette, sier Line.

Marianne Solem forteller at de ikke husker dette tilbudet, men at det er mulig de har fått et tips om å skaffe mobilt bredbånd.

- Et slikt internett funker ikke for en familie på seks. Det mobile bredbåndet vi har nå, går tomt svært fort. Vi trenger internett til jobb, regninger og lekser. Vi skulle ønske vi hadde et annet alternativ, sier Solem.

De må nå kjøpe trådløst mobilnett som er mye mer kostbart enn løsningen de hadde tidligere. Foto: Christine Schefte

Nedlagt fiberrør

Under byggingen har BN entreprenør lagt fiberrør mot husene, også opp mot huset til familien. Problemet med dette røret er at det ikke er internett i det.

- Slik vi har forstått det er Get eneste mulighet for fibernett. For å kobles på dette internett har vi forstått at det behøver en boks, og det er bare denne boksen som mangler. Get spurte først om hvilket abonnement vi ville ha, men så trakk de tilbudet og deretter sa de at vi ikke får internett likevel. BN entreprenør har foreslått at vi prøver å få med flere naboer på laget, og at det kan gjøre at Get setter opp denne boksen. Problemet er bare at det ikke finnes naboer her som trenger internett, forteller Marianne Solem.

- Det høres jo ut som vi bor helt ute på landet, men det gjør vi jo ikke. Det er veldig håpløst, sier Norma.

Norma Solem savner å ha tilgang til e-post på sin pc. Hun forteller at det er lagt en ny kopling opp til huset, men fortsatt står de uten internett. Foto: Christine Schefte

Avgjørelse som ligger i Oslo

Da BN entreprenør gravde tomten ved huset til familien Solem Eide, gravde de også ned fiberrør mot husene, forteller prosjektleder Thomas Pedersen i BN entreprenør.

- Vi gjorde dette i håp om at en fiberleverandør ville legge fiber opp i nabolaget. Vi har vært i kontakt med Get, og har fått bekreftende tilbakemeldinger. Sist vi fikk tilbakemelding på saken, stoppet det der. Det eneste de har sagt er at saken ligger i Oslo, forteller Pedersen.

Han tror det kan være en utbyggingskostnad som skal til for at det skal bli lagt fibernett i røret.

- Dette er ikke en enkel sak, og vi ønsker at det skal komme fibernett opp til boligene vi har bygget. Jeg vet ikke hva som er årsaken til at det ikke har skjedd noe. Vi rår ikke over det som skjer på den siden, og vi kommer ikke noe lengre, sier Pedersen.

Vil bygge boks

Problemet med å legge fibernett inn i rørene er at det ikke er veldig mange som bor i området, forteller presse og kommunikasjonssjef Sebastian Eidem i Get.

- Nå er vi avhengig av at de som bor i de seks boligene i området sier ja til et abonnement. Vi skal sende ut et tilbud til alle boligene denne uken. Nå må vi se hvor mange som slår til, sier Eidem.

Han er usikker på om de to ubebodde boligene er med i deres beregning, men sier at det er vanlig at entreprenøren kjøper fiber inn til boligen. Boksen som behøves vil da bli bygd nede ved veien.

- Vår intensjom er å sette opp fibernett så fort salgene er i boks. Vi er avhengige av at de seks boligene kjøper abonnement, men om de gjør det, vil Get starte byggingen. Og slik jeg forstår det, er alle interesserte i dette, sier Eidem.