Jeg er en mann på 47 år med en psykisk lidelse. Jeg har gått jevnlig til psykiatrisk sykepleier ved DPS for samtaler. Nå kjenner jeg at jeg ikke har den samme nytten av disse samtalene lenger. Jeg lurer derfor på om jeg kan kreve å få en annen behandler?

Pasientombudet svarer: Hei og takk for henvendelsen!

Dette er du ikke alene om å lure på. Det er slik at du ikke har en lovbestemt rett til å velge bort eller velge et bestemt helsepersonell, men ditt ønske skal bli tatt på alvor og vurdert.

I 2010 hadde Pasient- og brukerombudet i Trøndelag flere henvendelser fra pasienter som ønsket å bytte behandler, særlig i spesialisthelsetjenesten. Det ble derfor sendt en prinsipiell sak angående dette til Helsetilsynet i Nord-Trøndelag og Helsedirektoratet. Helsetilsynet i Nord-Trøndelag kom med følgende uttalelse: "…institusjonen bør strekke seg så langt det er praktisk mulig for å etterkomme pasientens ønske om bytte av behandler, spesielt når det er grunn til å tro at tillitsforholdet mellom pasient og behandler ikke er slik det burde være og samarbeidet derfor ikke er tilfredsstillende".  Helsedirektoratet støttet denne vurderingen.

Institusjonen må vurdere dette i hvert enkelt tilfelle. De må vurdere om et bytte av behandler lar seg gjennomføre i forhold til institusjonens kapasitet og om det er andre med samme nødvendige kompetanse som kan overta. Noen ganger kan det være hensiktsmessig med et bytte for at du skal få tilbake tilliten og utbytte av behandlingen. Institusjonen skal imidlertid påse at helsehjelpen skal være faglig forsvarlig.

Du har rett på medvirkning jamfør pasient- og brukerrettighetslovens § 3-1. "Pasient og bruker har rett til å medvirke ved gjennomføring av helse- og omsorgstjenester. Pasienten har herunder rett til å medvirke ved valg mellom tilgjengelige og forsvarlige undersøkelses- og behandlingsmetoder. Medvirkningens form skal tilpasses den enkeltes evne til å gi og motta informasjon.

Tjenestetilbudet skal så langt som mulig utformes i samarbeid med pasient og bruker. Det skal legges stor vekt på hva pasienten og brukeren mener ved utforming av tjenestetilbud etter helse- og omsorgstjenesteloven §§3-2 første ledd, nr. 6, 3-6 og 3-8. "

For at du skal få en reell medvirkningsrett, krever det at du har tillit, god kommunikasjon og et godt samspill med behandleren og institusjonen.

Om du nå ikke får ønsket ditt oppfylt, har du muligheten til å benytte deg av retten til fritt behandlingsvalg jamfør pasient- og brukerrettighetsloven § 2-4: "Pasienten har rett til å velge ved hvilken offentlig eller privat virksomhet henvisningen skal vurderes. Jf. §2-2."

Du har også anledning til å ta ny kontakt med oss i Pasient og brukerombudet i Trøndelag for en nærmere drøfting. Om nødvendig, kan vi bistå deg i et møte med institusjonen.

Med vennlig hilsen Anne Berit Lundås, rådgiver ved Pasient- og brukerombudet i Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: trondelag@pasientogbrukerombudet.no