I lang tid har fremtiden til Møller barnehage vært en het potet. Statped skal avvikle driften, og planen er at Trondheim kommune fra 1. januar 2019 skal opprette et nytt tegnspråklig barnehagetilbud.

Flyttes til stor barnehage

Til bystyret torsdag kveld ligger et vedtak fra oppvekstkomiteen om at det tegnspråklige tilbudet skal etableres som en del av et ordinært barnehagetilbud for å fremme inkludering. Inkludering innebærer et barnehagetilbud i et fellesskap med hørende barn. Det tegnspråklige tilbudet skal derfor gi tilbud både til barn med hørselsvansker og andre barn. Komiteen vil at barna flyttes til nye Kolstad barnehage, hvor de får egne areal, utover de maks åtte barnegruppene som etableres der.

LES OGSÅ KRONIKK FRA FORELDER: Vi vil ha Møller barnehage slik den er

Vil ha virksomhetsoverdragelse

Det reagerer foreldrene kraftig på, og mener barna må bli værende på Møller. Noe Høyre, sammen med SV, Rødt og Frp, også vil fremme forslag for torsdag.

- Vi ber om at det gjennomføres en virksomhetsoverdragelse tilsvarende som for Møller skole, samtidig som det utarbeides en plan som beskriver hvordan man skal utvikle og ivareta kompetansen ved Møller barnehage. I tillegg vil vi at rådmannen finner midlertidig løsning tilknyttet Møller kompetansesenter inntil et alternativ er på plass, sier Høyres bystyrerepresentant, Stine Hostad.

Stine Hostad (H) Foto: Vegard Eggen

Dårligere tilbud

Hun mener forslaget om å integrere Møller barnehage vil gi et klart dårligere tilbud til barna, og vil barna en dårligere start i livet.

- Det er helt avgjørende at det gode kompetansemiljøet må bevares, for å kunne levere et godt tilbud til barna. Det er fint at fagstaben ønsker å tilby flere barn tegnspråk, men vi kan ikke la det skje på bekostning av barn med tegnspråk som førstespråk, sier Hostad, som også minner om at Trondheim er landskjent for sitt gode tilbud til tegnspråklige unger.

Hostad peker også på at tegnspråk er anerkjent som minoritetsspråk i Norge, men at politikken ofte bærer preg av at det anses som et spesialpedagogisk tiltak, og ikke fullverdig språk.

- Vi får også klare, entydige råd og meldinger fra brukere og pårørende om at løsningen rådmannen anbefaler vil gi et klart dårligere tilbud til tegnspråklige.

Støtter vedtaket, men...

Arbeiderpartiet har sammen med Sp og MDG flertall for å støtte komiteens vedtak. Men leder av oppvekstkomiteen, Edvin Helland (Ap) ville onsdag ettermiddag ikke garantere vedtaket.

- Vedtaket er klart, men som bystyrerepresentant vil jeg undersøke helt inntil møtestart alt rundt en eventuell virksomhetsoverdragelse, sier Edvin Helland i Ap.

Gruppeleder i Ap, Sissel Trønsdal sier at det er svært viktig at foreldregruppen involveres i utformingen av det pedagogiske tilbudet, og at det skal være et godt og trygt barnehagetilbud.

Gruppeleder Sissel Trønsdal (Ap) Foto: Christine Schefte

- Saken dreier seg om lokaliseringen av barnehagen, men det er viktig at vi også sier noe om hva tilbudet skal inneholde allerede nå. Blant annet må både ledelse og ansatte beherske begge språk – det skal være en god tospråklig kompetanse i barnehagen, forklarer Trønsdal.

Les også: Språk er livet