Den politiske situasjonen i Trondheim er mildt sagt spesiell etter at det tirsdag ble klart at MDG bryter med Hilde Opoku.

Bakgrunnen er ifølge partiet trakasserende oppførsel mot et medlem av bystyregruppa og langvarige kommunikasjonsproblemer. Opoku har nå permisjon fra sitt verv som varaordfører i byen, frem til 9. september. Dersom hun ikke ber om videre permisjon eller fritak, blir hun varaordfører igjen, da som uavhengig representant, ifølge Ottervik.

I dag har MDG én av de elleve plassene i det viktige formannskapet, som gjør sentrale vedtak og forbereder saker til bystyret. Det er Ola Lund Renolen som møter her som varaordfører, så lenge Opoku er i permisjon.

- Hva skjer med MDGs representasjon i formannskapet?

- Da mister MDG sin representasjon, og Opoku fortsetter som uavhengig representant. Dersom hun melder forfall, møter Renolen som vara. Lista går tilbake slik den var før permisjon. Kommuneloven sier at dersom du er valgt av formannskapet, må du selv be om fritak, sier Rita Ottervik.

Øvrige verv reguleres ikke gjennom kommuneloven, så her er det MDG selv som bestemmer. Det gjelder plasser i bystyret, i komiteer eller andre verv i råd og utvalg.

Rita Ottervik: Opoku fortsetter som varaordfører

Kan gi råd

Ottervik sier hun ikke selv har snakket med Opoku etter at nyheten om mistillit kom tirsdag.

- Kan du som ordfører komme med råd til Opoku?

- Ja. Hvis hun ønsker råd og spør meg, så skal jeg gi henne råd. Men jeg kommer ikke til å gå inn og prøve å påvirke i noen retning, verken i MDG eller ellers. Dette er en sak mellom henne og MDG. Hvis hun kommer tilbake, skal vi selvsagt samarbeide. Hun skal bli tatt godt imot og vi skal ha en god dialog, sier Ottervik.

- For innbyggerne i Trondheim: Utgjør det en forskjell med en varaordfører som er uavhengig?

- Det gjør jo at varaordfører ikke er med i det ordinære, politiske arbeidet i den konstellasjonen som styrer byen. Men hun vil lede møter i mitt fravær, som før. Vi har ikke avtale med noen andre enn med partiene, så det er de som bestemmer hvem som stiller når de samarbeidende partiene treffes, sier Ottervik.

Det blir da enten gruppeleder Renolen eller hun som står på lista etter han, Line I. Fjørstad, som møter. Renolen forklarer hva det innebærer at varaordføreren ikke blir med i det ordinære politiske arbeidet:

- Det gjelder da alle fellesmøter og forhandlingsmøter, da er det gruppeleder som representerer partiet, sier Renolen.

- Jeg håper at det roer seg nå, så kan vi bli enige om de praktiske tingene. Vi må få til et konstruktivt samarbeid her, og det er vi forberedt på, sier Renolen.

Les også: MDG bryter med Hilde Opoku etter varsel

- Tas imot med respekt

Onsdag la ordføreren vekt på at det er viktig å ta godt vare på den som varsler fra.

- I går var det viktig for meg å si det, men selvsagt skal den som innehar vervet som varaordfører også tas imot med respekt. Jeg nevnte varsleren fordi det er viktig for meg å sørge for at den svake part, altså varsleren, ikke føler seg presset ut, sier ordføreren.

- Renolen sier det handler om én sms som utløsende årsak til manglende tillit i tillegg til langvarige kommunikasjonsproblemer. Har dere fått se sms-en for selv å kunne ta stilling til saken?

- Vi har fått en lengre redegjørelse for totalomfanget av saken. Men vi fra andre partier går ikke inn og gjør noen selvstendig vurdering av dette. MDG har brukt mye tid og vært veldig grundige. For meg ser måten de har jobbet på, ut som veldig skikkelig, sier Ottervik.

Les også: Derfor drar Opoku til Afrika

Ville vente

Opoku sa tirsdag til Adresseavisen at hun ikke var forberedt på beskjeden som kom.

- Jeg har bedt om at de venter til jeg er tilbake slik at vi kunne få ryddet opp i de vanskelige forholdene. De kan da ikke gjøre dette når jeg er i permisjon, sa Opoku.

- Det er sant at jeg fikk et fullstendig overraskende brev i desember der de sa at de ikke hadde tillit. Da hadde jeg ikke fått noen forvarsel. Jeg har vært syk og har ikke kunnet håndtere dette nå. Mitt ønske var at vi kunne ta dette når jeg er tilbake. Jeg har vært åpen hele veien om de vanskelige forholdene i bystyregruppa, understreket hun.

Hun er dypt fortvilet over det som har skjedd.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kan gjøre dette slik. Min oppfatning av hva som har skjedd er en helt annen – og saken er mye mer kompleks. Det går helt tilbake til konflikten med Rasmus Hansson, sa Opoku.

Les også: Otterviks tøffe oppgjør med egen varaordfører