Det var natt til mandag 26. juni i fjor at den tre år gamle jenta ble brakt til legevakta med store hodeskader. I over to døgn lå barnet i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital den påfølgende onsdagen.

Omfattende mishandling

Den døde jentas mor i 20-årene og stefar i 30-årene, begge av utenlandsk opprinnelse, ble pågrepet og var lenge siktet for å ha utøvd dødelig vold mot barnet. Torsdag ble tiltalen forkynt for de to. I dokumentet beskrives en omfattende mishandling av jenta - som senere døde.

Påtalemyndigheten mener at den tiltalte moren i perioden april til 26. juni 2017 «slo og sparket eller mishandlet» sin datter. Blant annet skal hun ha kastet datteren mot en seng, slik at hun fikk kutt i haken som måtte syes med ti sting 5. juni 2017, ifølge tiltalen. Moren skal også ha truet jenta med bruk av kjøkkenkniv og gafler samt ha slått henne gjentatte ganger med ulike gjenstander mot ulike deler av kroppen, går det videre frem av dokumentet.

Dagene før 26. juni i fjor skal moren, ifølge tiltalen, ha kastet datteren gjentatte ganger i gulvet på stua, «med den følge at hun ble påført omfattende hodeskader». Det var disse skadene som førte til døden, ifølge dokumentet.

Det er også påtalemyndighetens mening at stefaren var til stede og så voldsutøvelsen både i forkant av 26. juni samt tidligere - uten å gripe inn og forhindre volden eller avverge fremtidig vold ved å kontakte politi eller barnevern.

Statsadvokat Unni Sandøy er aktor i den kommende straffesaken i Namdal tingrett.

Nekter skyld

Begge de tiltalte har siden pågripelsen nektet straffskyld. De hevder jenta pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng i boligen i Namdalen. Moren har også opplyst at barnet hadde en tidligere skade etter et fall fra en balkong.

Stefaren har sittet varetektsfengslet siden slutten av juni, mens moren ble løslatt i starten av november. Etter ni dager ble hun imidlertid pågrepet av politiet og varetektsfengslet på nytt. Ifølge kjennelsen fra Inntrøndelag tingrett hadde det kommet nye opplysninger i saken «som styrker mistanken mot de siktede».

Dette var opplysninger som hadde kommet i et tilrettelagt avhør av en den siktede morens barn, og ifølge en kjennelse fra Frostating lagmannsrett har barnet forklart at moren både har utøvd vold mot den avdøde søsteren, men også «de andre barna».

I forbindelse med denne korte løslatelsen ble det også iverksatt romavlytting av moren, har Adresseavisen tidligere omtalt.

Moren og stefaren tiltales nå også for familievold mot to av de andre barna i familien. Også dette i perioden april til juni i fjor.

- Slo med mopp

Ifølge tiltalen skal moren ha slått begge barna med mopp, sko, pinne eller andre gjenstander på ulike deler av kroppen. «Gjentatte ganger truet hun med å holde barnas hoder ned i toalettskålen mens hun skyldte ned avføring m.m», heter det i den ene posten i denne delen av tiltalen. Det går også frem at de to barna var til stede da volden mot søsteren ble begått - den ene beskrives som et vitne i dokumentet.

Påtalemyndigheten mener at stefaren også var til stede og så voldsutøvelsen mot de to andre barna. Og ifølge tiltalen grep han ikke inn og forhindret det som skjedde.

- Har dere funnet noe motiv for den angivelige volden mot barna?

- Vi mener at dette ikke er handlinger som var styrt av et motiv, sier Sandøy.

Det tas i tiltalen forbehold om det kan komme en påstand om dom på tvungent psykisk helsevern for moren sin del.

- Det er foretatt en rettpsykiatrisk vurdering av mor, hvor vi ennå ikke har fått den endelige konklusjonen. Derfor har vi tatt dette forbeholdet, forklarer Sandøy, og legger til at ingen av de tiltalte per dags dato har erkjent straffskyld.

Dette bekreftes også av advokat Anders Kjøren, for stefarens del.

- Han fastholder at han nekter straffskyld både på faktisk og rettslig grunnlag. Vi er også tilfreds med at det ikke er tatt ut drapstiltale, sier forsvareren, og presiserer at klienten kun er tiltalt for medvirkning.

- Så blir spørsmålet hvor langt medvirkeransvaret går, sier han.

Har ikke snakket med moren

Advokat Torfinn Svanem, forsvarer for moren, forteller at han ikke har rukket å snakke med sin klient om tiltalebeslutningen.

- Likevel erkjenner hun ikke straffskyld, som ved siktelsen, da hun nekter for å ha utøvd vold mot datteren sin og de andre barna, sier han.

Heller ikke at det tas forbehold om en mulig påstand om dom på tvungent psykisk helsevern kan han si mye om.

- Nå er det slik at det fortsatt ikke har kommet noen rapport fra de sakkyndige, så det er ikke noe vi kan si noe om for øyeblikket.

- Kraftig traume

Politiet mente i februar at «det vil støte allmennhetens rettsfølelse» om kvinnen ble løslatt fra varetekt. De ba derfor om forlenget varetekt frem til rettssaken senere denne måneden. Dette var lagmannsretten - i likhet med tingretten - uenig i. Lagdommerne avviste også at det foreligger unndragelsesfare og gjentagelsesfare, som var de to andre fengslingsgrunnlagene påtalemyndigheten brakte på bane i forbindelse med fengslingsbegjæringen. Den tiltalte moren ble derfor løslatt mot meldeplikt. Stefaren ble imidlertid fengslet frem til rettssaken.

I desember i fjor fikk politiet den endelige obduksjonsrapporten etter treåringens dødsfall. Ifølge rapporten var dødsårsaken et kraftig traume mot hodet forenlig med voldsanvendelse, opplyste politiadvokat Amund Sand til Adresseavisen.

- Bedt om å riste barnet

Torfinn Svanem, som forsvarer den tiltalte kvinnen, har i tidligere argumentasjon til lagmannsretten vist til en medisinsk sakkyndig rapport i saken samt til en erklæring fra Den rettsmedisinske kommisjon, som «begge peker på at skadene kan ha oppstått ved kraftig risting av barnet», refereres han på i en kjennelse. Forsvareren har ment at det framstår like sannsynlig at jentas skader oppsto som følge av denne ristingen.

Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den tiltalte moren.

Svanem har tidligere også opplyst at stefaren ringte AMK-sentralen da treåringen hadde mistet bevisstheten.

- AMKs operatør ba ham om å riste barnet, og overhørte dette, uttalte Svanem til Adresseavisen i februar.

Advokaten har også opplyst at klienten hele tiden har avvist voldsbruk.

- Hun har fra dag én benektet å ha utøvd vold mot noen, har Svanem tidligere opplyst.