– Det var flere faktorer vi stusset på rundt Andreas sin død. I tillegg var hans døtre utrøstelige da de følte at faren hadde lidd i forkant. Vi ville ha svar, men på sykehuset nektet de å obdusere han, sier Hanne Hultin Aurebekk, søsteren til avdøde Andreas Hultin Nielsen fra Søgne til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen skrev nylig om Hannes 41 år gamle bror som mistet livet etter det både Søgne kommune og fylkesmannen i Agder mener var en mangelfull helsehjelp ved Sørlandet sykehus’ rusbehandling ved ARA Byglandsfjord.

Nå kommer det kritikk også av det som skjedde i etterkant av dødsfallet. Både familien og kommuneoverlegen i Søgne reagerer på at de ble nektet obduksjon ved patologisk avdeling. Begrunnelsen var at ansatte må skånes for lukt fordi ventilasjonssystemet ikke er godt nok.

Sa ja i Stavanger

Ved SSHF Kristiansand utføres det rundt 75 obduksjoner årlig. Ved ønske om obduksjon skal rekvirerende lege etter avtale med pårørende kontakte sykehuset. Avgjørelsen tas deretter ved avdeling for patologi.

– Situasjonen rundt Andreas har vært vanskelig for alle involverte i Søgne kommune. Både ansatte og familien ønsket derfor en nøyaktig diagnose, sier Frank Andersen, ass.kommuneoverlege i Søgne.

Ass.kommuneoverlege i Søgne, Frank Andersen, finner det underlig at patologisk avdeling avviser en obduksjon på bakgrunn av lukt. Foto: Henrik Ihme

Etter at politiet besluttet å ikke begjære en rettsmedisinsk obduksjon, valgte kommuneoverlegen å legge inn et ønske om vanlig obduksjon i Kristiansand.

– De stilte seg negative, og begrunnelsen var et luktproblem knyttet til obduksjon. Dette argumentet fant vi naturligvis underlig. Andreas hadde kun vært død i fem dager, sier Andersen.

Både familien og kommuneoverlegen var imidlertid innstilt på obduksjon. De søkte seg deretter til sykehuset i Stavanger, som tok imot Andreas.

– Vi i kommunens helsetjeneste synes det er svært uheldig når det lokale sykehuset avviser oss på slike konkrete spørsmål. Obduksjon kan være viktig av flere grunner, sier Andersen.

Kommuneoverlegen legger til at det ikke er første gang Sørlandet sykehus har avvist deres ønske om obduksjon.

– Vi har blitt avvist før ved dødsfall under lignende omstendigheter, sier han.

– Utluftingssystemet ikke godt nok

Overlege Rolf Bie ved Avdeling for patologi ved SSHF forklarer det slik:

– Rundt tyve prosent av dem vi obduserer er fra kommunehelsetjenesten, men obduksjon er ressurskrevende og i noen tilfeller må vi avstå. I dette tilfellet har lukt blitt nevnt. Vårt utluftingssystem er ikke godt nok, og da må vi skåne de ansatte, sier han.

– Avdødes rettssikkerhet svekkes naturligvis når vi ikke har kapasitet til å gjennomføre obduksjoner, sier overlege Rolf Bie ved Sørlandet sykehus. Foto: Sondre Steen Holvik

– Skal ikke obduksjon av lik være en av avdelingens hovedoppgaver? Bør dere ikke da være vant med lukt?

– Da tenker du tradisjonelt. Vi har ansvar for obduksjon, men avdelingen har også ansvar for å analysere vev som kan være rammet av kreft. En rask utvikling har medført et ressursproblem som gjør at vi må prioritere plassen til å undersøke levende mennesker, sier Bie videre.

– Obduksjon ikke prioritert

Bie sier at det er synd at det ikke ble noen obduksjon av Andreas, og kunne ønske avdelingen hadde ressurser til å gjennomføre flere obduksjoner årlig.

– Det er dumt at samfunnet Norge ikke kan ta seg råd til å undersøke de som dør under uklare omstendigheter.

Ifølge avdelingsleder ved patologisk avdeling, Hilde Bjørnestøl Hansen, er det ingen planer om å gjøre noe med verken utluftingssystemet eller lokalene.

– Det er ingen konkrete planer om å endre noe med tanke på dette. Det er synd å si, men obduksjon er ikke høyt prioritert ved avdelingen. En oppgradering av lokalene tilpasset obduksjon er på vår ønskeliste, men det er mange ting på den listen som vil komme før dette punktet, sier hun.