- En del vet akkurat hva de skal bli, og søker samme utdanning på flere læresteder. Andre prioriterer geografisk tilknytning og søker studietilbud som befinner seg i nærheten. Men det store flertall tas utdanningsvalget med en grad av usikkerhet. Kanskje det hadde vært lurt å gjøre noe annet et år. Tenke seg om, bli mer moden. Eller kanskje man ikke skal studere i det hele tatt? Det er for få som velger yrkesfaglige utdanninger. Det store frafallet ved universiteter og høyskoler kan bety at noen heller skulle valgt en praktisk utdanning. Det er faktisk ganske krevende å studere.

Velger tradisjonelt

- Unge vet hva som er deres faglige styrke. De vil studere noe de er interessert i og som fører til et interessant yrke. Jeg tror ikke de velger enten etter hode eller hjerte, men begge deler.

Norsk ungdom velger veldig stabilt og tradisjonelt når de tar utdanning. Studievalget stemmer heldigvis bra med det arbeidsmarkedet etterspør.

- For noen år siden kom en bølge da mange skulle inn i media. Det har gått over. Generelt er tendensen at unge søker seg til mer til utdanninger som fører frem til jobber i offentlig sektor når arbeidsmarkedet er stramt.

En ting er sikkert: Har du foreldre som har høyere utdanning er det svært sannsynlig at du ender opp som student. Og fortsatt er det ganske sterk «arvelighet» innen noen utdanninger, for eksempel medisin, jus og sivilingeniør.

Mange bruker tid på å pynte på karakterene etter videregående skole.

- Dette er kanskje helst de som har sterke ønsker om akkurat én spesiell utdanning. For den enkelte skjønner jeg det er supert å kunne komme inn på det man helst ønsker, men jeg er i tvil om samfunnsøkonomien og læringseffekten hvis man bruker tid og masse penger på å forbedre en karakter fra fem til seks.

Interesse teller mest

Aamodts kollega Elisabeth Hovdhaugen er enig om at unge bør velge det de er mest interessert i.

- Når du skal jobbe i 40 år, er det best å være engasjert i det du driver med. For noen teller lønn mer enn for andre, mens andre igjen prioriterer fleksibel arbeidstid.

Det er ikke enkelt å gi konkrete råd. NHO ber om flere ingeniører, men så blir det ledighet blant ingeniører i oljebransjen. Sosiale medier fantes ikke for 20 år siden, men i dag er det mange som jobber med det. De som jobber med sosiale medier  dag har utdanning som IKT-folk, samfunnsvitere, humanister eller noe annet. Man kan ende opp med noe helt annet enn det man utdannet seg for, sier Hovedhaugen.

Blant dem som går ut fra studiespesialisering på videregående skole er det faktisk et flertall som ikke går rett på studier. De gjør noe annet ett år eller to. Men de aller fleste, 85 prosent, er i gang med studier innen tre år etter at de var russ.