Det er travelt på gården til Johan Morten Haugan i Nordfjæran på Frosta. På den sørvendte jorda er man i full gang med å plante Hjertesalat. 10 litauere er allerede i full sving.

- Ja, nå er det travelt. Vi begynte 11. april og det er én uke senere enn i fjor, sier Haugan.

Les også: Tyske forskere har dyrket fram grønnsaker i Antarktis

Sådde salaten i februar

Salaten som settes i jorda på friland skal være innhøstingsklar rundt 25. mai. Johan Morten Haugan dyrker grønnsaker på 600 dekar hvor alle grønnsakene leveres til Coop. Frøene ble sådd i drivhus slutten av februar, og nå kan de første plantene vokse på friland.

- Foruten Hjertesalat dyrker jeg Romanosalat og Isbergsalat. I helga sår jeg dessuten den første gulrota, som skal være ferdig til St. Hans.

Haugan sier det er store forskjeller på åkrene i år.

- Noen steder har vi allerede plantet salaten, mens andre steder er det fortsatt tele i jorda. For oss er det egentlig en normal start på våronna i år. Det er de foregående årene som har vært unormale.

Les også: - Her er maten som gjør godt for magen

Tre avlinger på friland

Haugan håper han også i år kan få tre avlinger på noen områder.

- Hvis alt går etter planen og finværet fortsetter blir dette veldig bra.

Det er allerede kommer ti litauere til gårds for å hjelpe til, og flere kommer om noen uker.

- Jeg er helt avhengig av denne arbeidskraften. De gjør en strålende jobb, sier Haugan.

Les også: 11 tips du bør lese før tacofredagen

Kort tid på seg

Men selv om våronna er i gang på Frosta, kan det bli sen våronn andre steder i Trøndelag. Med fortsatt tele i jorda trenger åkrene tid til å tørke opp.

- Jorda er «laglig» når den ikke lenger er klebrig eller formbar, men smuldrer i neven. Under norske forhold er jorda bare laglig kort tid om våren, forsker Hugh Riley ved Bioforsk.

Litt forsinka våronn og såtid trenger ikke å bety så mye for sluttresultatet. Men forsøk har vist at kornavlinga kan bli redusert med fem prosent ved 14 dagers forsinkelse ut fra optimalt såtidspunkt. Ytterligere 14 dagers forsinkelse ga 15 prosent tap, mens vel en måned reduserte avlingene med hele 30 prosent, viste forsøkene.

De tidligste åkrene til Johan Morten Haugan på Frosta ligger sørvendt mot sjøen. Denne kålen kan han levere til Coop i slutten av mai. Foto: LEIF ARNE HOLME