Den daglige lederen ved verkstedet er også en av brannvesenets utrykningsledere på Frosta. Men fredag ble han selv oppringt av en ansatt om at det brant i en bil inne i verkstedet på Skaret på Frosta.

- Jeg ba ham komme seg ut og ringe brannvesenet, sier Brænne, som selv var en av de første som kom til brannstedet.

Ikke til å redde

På veien til arbeidsplassen fikk han alarmen fra brannvesenet.

- Det var ikke i tankene at jeg skulle kjøre innom brannstasjonen og skifte på meg klærne. Der og da hadde jeg en annen rolle, det var å ta vare på ansatte, sier Brænne.

Fremme på stedet kunne han raskt konstatere at alle var ute av bygningen, og at det var lite å gjøre for å stoppe brannen. Brænne snakker om at det var enormt med energi i olje, drivstoff, bildekk og midler som ble lagret i bygningen.

- Det er stoffer som brenner som fy. Det strømmet pulserende svart røyk ut av porten. Bygget ble raskt overtent. Jeg skjønte at det ikke var noe å berge, sier Brænne.

Voldsom røykutvikling

Det samme kom brannvesenet til. De konsentrerte seg om å avgrense brannen og hindre at den spredte seg til andre hus i området. Vitner på stedet fortalte Adresseavisen om flere mindre eksplosjoner fra verkstedet som brant. Det ble raskt opprettet en trehundre meter vid sikkerhetssone på grunn av faren for at tre gassflasker med acetylengass, som befant seg i bygningen, kunne eksplodere. Disse ble senere uskadliggjort ved at skarpskyttere fra politiet skjøt hull på dem.

Den tykke svarte røyken fra brannen var synlig på lang avstand. Adresseavisen ble kontaktet av folk blant annet fra Leksvik, Trondheim og Malvik, som så røyksøylen. Røyken var også merkbar over store deler av Frosta, noe som førte til at politiet ba folk holde seg innendørs og stenge dører og vinduer.

Politiet sperret av et stort område rundt brannen. Først flere timer etter at brannen brøt ut kunne sperringene fjernes. Foto: Karl Jørgen Marthinsen

- Så livsverket brenne

- Egentlig ble jeg stående som tilskuer, sier Brænne.

- Hva tenkte du da du sto der?

- Jeg så i realiteten livsverket vårt gå opp i flammer. Men det er en trøst at det kunne gått mye verre. Vi er forsikret, sier Brænne, som passer på å rose brannmannskapene for å være kjapt på plass og gjøre alt de kunne - som vanlig.

De forhindret at brannen spredte seg, men verkstedbygningen ble totalskadet. Bare en svart, ruinhaug står tilbake.

Det er nå svært tørt og stor brannfare i deler av Trøndelag. Fra og med søndag innføres bålforbud i store deler av fylket.

Totalt rasert. Verkstedet på Skaret på Frosta brant ned til grunnen. Foto: Karl Jørgen Marthinsen

I drift fra mandag

- Dette betyr at vi må starte fra scratch. Men vi har gjort det en gang før, da vi startet opp i 2009 og bygde opp dette fra bunnen, så det får vi til, sier den daglige lederen.

Han forteller at de allerede mandag vil være i drift igjen med kontor for administrasjon, og kan ta mindre reparasjoner. Lokaler er allerede på plass, like i nærheten.

- Vi har gode naboer, og en av dem så mulighet til å avse verkstedhallen sin, som i realiteten er en stor garasje. Nå hiver vi oss rundt og skaffer det vi trenger, sier Brænne.

Brænne skryter av all hjelpen de har fått fra støttespillere og samarbeidspartnere. Håndverktøy og pc med diagnoseverktøy er allerede klart. Mandag får de forsyninger fra et Mekonomen-verksted i Stjørdal.

- Vi kommer til å bruke jekker i begynnelsen, men i løpet av en liten uke regner jeg med at vi har en løftebukk på plass, sier han.

På sikt skal også verkstedet bygges opp.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.