Det har vært en strabasiøs vinter for beverkolonien i Theisendammen. Et tørrlagt hjem tvang den fire dyr store familien til å flytte.

Flyttingen skjedde i forbindelse med at nedtappingen av dammen i Bymarka ikke gikk som planlagt. Etter at bunnlukene i dammen var reparert, oppsto det problemer med både utstyr og forstyrrende regnvær, og den ble ikke fylt med vann igjen før godt uti desember.

Forsinkelsene fikk konsekvenser for beveren, som med ei tørrlagt hytte ikke fikk nødvendig beskyttelse mot rovdyr. Tørrleggingen skjedde i tillegg på høsten, når beveren samler mat til vinteren og er ekstra sårbar.

- På grunn av nedtappinga måtte den flytte til Stokkedammen. Vi var litt bekymret for beveren, sier naturforvalter Morten Haugen ved miljøenheten i Trondheim kommune.

Planla å lage rørsystem

Stokkedammen ligger lenger opp mot ferista, og er betydelig mindre enn Theisendammen. For å skåne beveren, innførte Trondheim kommune ekstraordinær båndtvang. Hunder måtte derfor holdes i bånd i deler av Bymarka i november, mens beveren fikk lagt seg opp et skikkelig matlager før kulda satte inn.

En annen bekymring var at Stokkedammen ikke ville være dyp nok for beverkolonien som trolig teller fire individer.

- Det var rikelig med trær rundt hytta, sier naturfotograf Einar Hugnes.

- Etter at isen la seg, målte jeg vanndybden. Den var 1,5 meter rett utenfor hytta, og mellom 0,7 og én meter i resten av dammen. Det er tydelig at den har kjennskap til forholdene siden den har bygd hytta der det var dypest, og det er gledelig. Da slapp vi å være bekymret lenger.

Se video av beverfamilien på fem i Theisendammen

Haugen forklarer at de i høst var i kontakt med Norsk institutt for naturforskning i tilfelle beverkolonien ikke greide å finne et nytt hjem i tide.

- Vi kom fram til noen alternativer, som å hjelpe den med matlager, demme opp en mindre dam eller legge rørsystem fra hyttene ned til der det var vannspeil. Ingen av alternativene var optimale, men heldigvis slapp vi å bruke dem.

Skal også tømme Baklidammen

Han regner med at beverkolonien trekker ned til Theisendammen igjen når den blir helt isfri. I løpet av året skal også Baklidammen tappes ned. Haugen håper den prosessen ikke får konsekvenser for beverkolonien der.

- Det er ikke bestemt når nedtappingen skal skje ennå, men jeg tror vi har lært av erfaringene vi fikk i høst.

Bård S. Solem er en av dem som har engasjert seg i beverens boforhold i vinter. Han er leder av Blyberget Frileik, ildsjelene som sørger for skøyteis på Theisendammen, og har derfor god kjennskap til beverkolonien.

Beveren måtte flytte til Stokkedammen da Theisendammen ble tappet ned.

- Mange har kommentert på Facebook-siden vår og lurt på hvordan det har gått. Beveren er blitt et slags kjæledyr for mange. Folk har følelser for den, og det er rørende at den har klart seg så bra, sier Solem.

Han har vært oppe ved Stokkedammen flere ganger i vinter for å se om det har vært aktivitet.

- Tidligere i vinter var det ikke spor i snøen rundt beverhytta, men da lå den tydeligvis helt i ro der inne og koste seg.

Spiste i flere timer

Lørdag kveld var det derimot full klaff, og Solem fikk filme en av beverne da den koste seg i sola med bark fra hauger med felte trær.

Naturfotograf Einar Hugnes hadde også lagt helgeturen til Stokkedammen. Han sikret flere blinkskudd av den sultne beveren.

SE VIDEO: Bever i nærkontakt med kvinand

- Den dukket opp i sjutiden, og da jeg dro kvart på ni var den ennå ikke mett. Det var rikelig med trær rundt hytta, sier Hugnes, som også så aktivitet utenfor beverhytta i påska.

Han er også lærer, vet mye om bever, og har opp gjennom årene ofte tatt med elevene til dammer hvor det fins beverhytter.

Trærne rundt lille Stokkedammen får kjørt seg med en sulten beverkoloni like ved.

- Andre jeg har snakket med forteller at beveren har vært ute av hytta flere ganger i vinter, blant annet midt på dagen. Det er ikke uvanlig, siden beveren putter på en time på døgnsyklusen om vinteren og på den måten snur døgnet.

Hugnes mener beveren var godt rustet for å takle utfordringene den møtte i høst. Ifølge ham flytter beverkolonier på seg med jevne mellomrom.

- En bever bygger ei slik hytte på relativt kort tid, og den kan leve i denne hytta i flere uker, om ikke måneder. Det blir spennende å se om den flytter tilbake til Theisendammen.