Systemet innebærer en billigere løsning for eldre og andre som har fått innvilget søknad om alarm.

Dagens analoge system har vært i bruk siden 2009. Nå skal det skrotes, fordi det har kommet bedre teknologi på markedet. Saken behandles av politikerne i formannskapet tirsdag.

Les også: Knut (76) går på tur med GPS rundt halsen

Flere tilleggstjenester

De nye alarmene tilbyr flere tilleggstjenester, som medisindispensere, elektroniske dørlåser og mobile trygghetsalarmer.

- For brukerne betyr dette en bredere tilgang på tilpasset teknologi. I dagens analoge alarmer er det en boks inne i huset som man må være i nærheten av for å snakke. Nå får man en toveis kommunikasjon gjennom det smykket man bærer på seg, forteller saksbehandler Klara Borgen.

Statlige myndigheter har anbefalt at alle norske kommuner skal tilby digitale trygghetsalarmer innen 2018. Det rekker ikke Trondheim kommune, men de kommer i gang i løpet av høsten:

- I september skal vaktsentralen flytte fra Nidarvoll og ned på helsevakta. Så de begynner å dele ut den nye alarmen på høsten, og innen 2019 skal alt være på plass, sier Borgen.

Les også: Fylkesmannen gir kritikk etter at dement mann døde

Billigere for bruker

Kommunen kan ifølge loven kreve egenbetaling for helse- og omsorgstjenester, men det er kommet klare politiske føringer på at man ønsker at dette skal være gratis i Trondheim.

- Dette er ikke noe som skal avhenge av størrelsen på lommeboka. Nå blir det også billigere for brukerne enn hva det har vært så langt, sier kommunalråd Marek Jasinski (Ap).

I dag må brukerne nemlig ha telefonlinje inn til seg selv eller GSM-telefon, som de selv må betale for.

- Det slipper de med det nye systemet. Det er altså ingen egenandel i dag heller, men i dag betaler brukeren selv for telefonlinje inn og eventuelt for røykvarsler, sier Borgen.

Røykvarsler koster per i dag 68 kroner i måneder. Det nye systemet er en veldig stor investering for kommunen.

- Nå tar vi ansvar for hele kjeden, fra noen søker om tjenesten til de får den etablert, forklarer saksbehandler Borgen.

Dyrere å drifte

Investeringen totalt sett blir fire millioner kroner dyrere enn tidligere forventet og to av dem er ikke finansiert ennå. Rådmannen foreslår i sitt saksfremlegg at dette finansieres innenfor investeringsrammen for IKT.

Ny løsningen vil medføre permanente driftskostnader på 5,8 millioner kroner årlig mot dagens kostnad på 2,5 millioner kroner. Dette er rundt én million kroner lavere enn det utgiftsnivået som ble beskrevet i handlings- og økonomiplanen for 2018-2021.

Det er Trondheim, Klæbu og Malvik som samarbeider om produktet per i dag. Melhus og Midtre Gauldal har opsjon på å tiltre avtalen. Rundt 4300 analoge trygghetsalarmer e ri bruk i Trondheim, mens cirka 200 driftes på vegne av Malvik og Klæbu.

Les også: Ulik erfaring med bruk av GPS på demente