- Dette var den første vårhelga for oss, og det var i hvert fall fem-seks tusen personer innom, sier John Petter Udness, daglig leder ved Ladekaia.

Det populære spisestedet ved Ladestien starter sin tredje sesong med en litt større meny og planer om både utescene og utleie av lokaler.

Lørdag og søndag var det hektisk for de ansatte da horder med trondhjemmere la helgeturen til Østmarkneset.

- Vi har ikke utvidet uteserveringa, men ser at den kunne vært dobbelt så stor enkelte dager. På den annen side kan det jo være én grad og sludd på denne tiden av året, så for øyeblikket er vi store nok.

Daglig leder John Petter Udness er godt fornøyd med besøket Ladekaia hadde forrige helg.

I tillegg til daglig leder, sørger rundt 30 sesongarbeidere, de fleste studenter på deltid, for at butikken går rundt. I 2016, da Ladekaia så dagens lys 22. juni, landet omsetningen på om lag 6,5 millioner kroner. I fjor var den på over ti millioner.

Omsetningen kunne trolig vært enda større, men det ville gått på akkord med drivernes filosofi.

Konserter og erotiske eventyr

- Vi har en filosofi om å ha åpen dør, og ikke noe billettsalg. I fjor hadde vi en del arrangementer, og det fortsetter vi med nå, selv om det er litt vanskelig å finne en balansegang. Det koster oss en del, men samtidig vil vi ikke at folk som har gått en lang tur hit skal bli overrasket av å måtte betale 100 kroner i cover, sier Udness.

Lørdag kveld sto komiker Thomas Leikvoll på scenen inne i det gamle skuret, som en gang fungerte som ammunisjonslager under krigen. I høst er det blitt fremført både visesang, klassisk musikk og erotiske eventyr fra scenen.

Utescene: Ved krana planlegger man å bygge en utescene.

- Vi prøver å være varierte, og det tror vi fortsatt er den rette formen. Vi ser at folk spør og ønsker mer av arrangementer her.

Et annet ofte stilt spørsmål er hvorvidt Ladekaia kan brukes som lokale for lukkede lag. Svaret på det spørsmålet har vært nei. Så langt.

Må isoleres bedre

- Det kommer veldig mange henvendelser om lukkede lag. I sesong er vi åpen for alle, og mange som vil legge bryllupet eller 50-årsdagen hit blir skuffet. Selv om de sier at vi vil tjene mer penger, har vi en filosofi om at vi ikke stenger. Det er negativt for oss og for en eventuell bedrift om det kommer folk hit på tur, og så er det stengt.

Nå åpner imidlertid Udness for at lukkede lag kan bruke lokalene utenfor Ladekaias ordinære sesong.

- Det vil i så fall skje på høsten, når det kommer færre folk hit. For at det skal kunne skje, må vi isolere bygningen bedre.

Før åpningen i 2016 ble spisestedet bygd om på dugnad av naboer, venner og sponsorer, i tillegg til Trondheim kommune som eier området. Arkitekturstudenter fra NTNU hadde Ladekaia og nærområdet som prosjektoppgave, og de bidro med innredningen. Siden da har det blitt flere oppgraderinger.

I fjor fikk Ladekaia nytt tak av kommunen, doble glassruter på sørveggen, større kjøkken og en utvidelse av uteserveringa til 150 sitteplasser.

- Mot Djupvika er det pleksiglass hele veien. Nå har vi planer om å få inn glass på begge sider for å få bygningen tett. Vi vil beholde stilen mest mulig slik den er, samtidig som det hele tiden er behov for vedlikehold. Slik det er nå, får du et kaldt gufs oppetter ryggen om du sitter mot Djupvika en kald høstkveld.

Nærmere nytt kaianlegg

Trondheim kommune har også planer for uteområdet. Noen er mer langsiktige, og involverer både rådmann og politikere, mens andre kan gjennomføres innenfor nåværende sesong.

- Vi har skissert noen løsninger for å bygge en scene for mindre konserter rundt krana. Her må vi levere inn byggesøknad og få tillatelse, og akkurat nå har vi fokus på å komme i gang med driften for sesongen, men det kan skje denne sesongen.

Et større prosjekt dreier seg om kaianlegg ved Ladekaia, som først ble lansert i 2016 av Ap-politikerne Tom Christian Lindvåg og Marek Jasinski. Tanken deres er at en båt à la Munkholmbåten skal kjøre mellom forskjellige kaianlegg i Trondheim.

Trondheimsfjorden: På sikt kan det også bli et kaianlegg i fjorden utenfor spisestedet.

- Under krigen gikk det en L-formet kai ut i fjorden her. Nå kan det være snakk om en stor flytebrygge eller en molo, sier Udness.

Marius Winge Austeen, rådgiver i Trondheim kommune, sier at de har laget en konseptutredning av mulighetene for å bygge en ny kai.

- Østmarkneset er et område vi har fokus på, og som vi gjerne vil videreutvikle. Vi har ambisjoner om å sende utredningen til politisk behandling i løpet av våren, sier han.