Natt til 5. juli i fjor, fikk Trøndelag politidistrikt melding om at det ble skutt med luftgevær mot måker på Lade - nærmere bestemt på taket av Maske-bygget i Haakon VIIs gate. Etterforskningen av saken førte til at en 19-åring ble tiltalt for brudd på naturmangfoldloven og dyrevelferdsloven, for å ha felt fem til ti fiskemåker og måkeunger. Arten er rødlistet i Norge. I mars måtte tenåringen møte i Sør-Trøndelag tingrett, hvor blant annet mannen som varslet politiet om måke-saken forklarte seg.

Så på med kikkert

Denne mannen, som bor i nabobygget til Maske-bygget, våknet denne julinatten av at en bil kjørte inn på parkeringsplassen ved bygget. Han sto opp og så fra soveromsvinduet at tre unge menn gikk ut av bilen og tok seg opp på taket på Maske-bygget. Han tok deretter fram en kikkert og fulgte med på mennene, opplyste han i retten:

«Han forklarte at den ene av de tre for det meste gikk rundt på den siden av taket som lå nærmest for ham, og at han gikk rundt og med luftgeværet skjøt måkeunger som lå i reirene sine, som typisk var plassert inntil kanten på taket eller nært inntil ventiler. Han forklarte videre at de andre to også gikk rundt på taket, og at de trampet/sparket måkeunger som løp omkring. Vitnet forklarte at han trodde at i alt 5-10 måkeunger til sammen ble avlivet på denne måten, av de tre personene», refereres vitnet på i dommen.

Mannen reagerte veldig på det han så på taket, og varslet derfor politiet. I og med at han hadde kikkert, var det ikke vanskelig å identifisere registreringsnummeret på bilen som mennene kom kjørende med. Dette oppga han til politiet, som deretter fikk kontakt med 19-åringen på telefon samme natt. De møtte ham, og 19-åringen forklarte at det stemte at han hadde vært ved Maske-bygget denne natten. Men han nektet for at han hadde gått ut av bilen sin.

- Uten troverdighet

Politiet sikret seg skoavtrykk ved branntrappa på Maske-bygget etter at de var varslet. Resultatet av disse undersøkelsene underbygger at 19-åringen hadde klatret opp på taket den aktuelle natten, ifølge dommen.

Da tenåringen forklarte seg i retten, endret han forklaringen sin. Han innrømmet denne gangen å ha vært oppe på taket samen med en kamerat. Bakgrunnen var at de hadde funnet en død måke som lå på parkeringsplassen utenfor Maske-bygget. «De hadde da bestemt seg for å klatre opp på taket for å se om det evt. var flere måker som lå der», refereres tiltalte på i dommen.

Retten mener imidlertid at forklaringen fra 19-åringen fremstår som oppkonstruert og uten troverdighet, og finner det bevist at tenåringen tok livet av fiskemåker og mellom fem og ti måkeunger.

Ifølge nettsidene til artsdatabanken er arten fiskemåke kategorisert som «nær truet» fordi det i Norge har vært en antatt bestandsnedgang på mellom 15-30 prosent siden 1990.

Fengsel og samfunnsstraff

Nå er hekkesesongen i gang igjen, og politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt håper dommen kan være en påminnelse om at man skal ta vare på dyrene - ikke det motsatte.

- Selv om de kan være irriterende, er det straffbart å ta livet av måkeunger på denne måten, sier Nilsen.

Tenåringen ble av Sør-Trøndelag tingrett også dømt for ett tilfelle av vold i forbindelse med en russefest ved Kristiansten festning natt til 1. mai i fjor. Også dette forholdet nektet han straffskyld for. I tillegg dømmes han for å ha urinert mot en politibil i Nordre gate lillejulaften i fjor. En kamerat av ham filmet da han tisset på cellebilen, og denne filmen ble vist i retten.

Mannen dømmes til 30 dagers ubetinget fengsel samt 120 timers samfunnsstraff, som skal gjennomføres i løpet av 200 dager. Han får også 3000 kroner i bot. Tenåringen tok betenkningstid etter at han fikk dommen.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt var aktor i saken mot 19-åringen som var tiltalt for å ha skutt fredede måker med luftgevær. Foto: Christine Schefte