Det er budskapet fra regionstyremøtet i Fagforbundet onsdag formiddag. Der vedtok de følgende uttalelse.

Angriper rettighetene

- På Elvebakken barnehage på Røra i Inderøy kjemper medlemmer i Fagforbundet en grunnleggende kamp om retten til en tariffavtale. En tariffavtale har vært grunnleggende i ett seriøst norsk arbeidsliv siden 1907. Ett velorganisert arbeidsliv med høy tariffdekning er en av tre grunnleggende pilarer i den norske modellen. Det er dette en barnehageeier på Røra nå angriper. At man i det hele tatt må føre en arbeidskamp for en slik grunnleggende rettighet, 111 år etter, burde vært unødvendig.

Les også: Nå er det streik i barnehagen

Fratas retten til AFP

Fagforbundet opplyser at eieren av Elvebakken barnehage får samme økonomiske tilskudd fra kommunen for å drive barnehage som alle andre barnehagene får, også de kommunale.

- Ved å nekte de ansatte en tariffavtale fratar man medlemmene retten til AFP, og like lønns- og arbeidsvilkår med andre ansatte i skattefinansierte tjenester. Den kampen Fagforbundets tre streikende medlemmer tar, er en kamp for alle våre medlemmer, heter det i uttalelsen.

Koster for mye

- Tariffavtalen er sagt opp fordi den ble for kostbar, sier advokat Stein Bjørnar Dahl. Han uttaler seg på vegne av barnehageeier.

- Den ville ha kostet barnehagen mellom 5 og 700 000 kroner i året, og det har ikke eier råd til. Det er viktig å understreke at en tariffavtale er en frivillig sak. Det er kun hvis bedriften har mer enn 25 ansatte, og begge parter er knyttet til en arbeidsgiver- eller arbeidstakerorganisasjon, at det ikke er frivillig lenger.

Les også: Flere barn går i barnehage

Kan føre til likviditetsproblemer

Dahl sier det ikke er bare kostnadene med en AFP man snakker om.

- For langtidssykmeldte betaler Nav tilbake verken arbeidsgiveravgift eller feriepenger. Det kan også ta veldig mange måneder før Nav betaler tilbake sykelønna. Dette kan føre til likviditetsproblemer for bedriften, sier han.