- Fuglen er genial, så lenge du flytter på den. Måken er såpass smart at den etter hvert skjønner hvor lang rekkevidde den falske fuglen har. Står den på samme plassen blir den mer en lekekamerat enn et skremsel, sier Ted Mathisen som eier kaffebaren Hos Oss på Torget i Stjørdal.

Han kjøpte etterligningen av en rovfugl i Danmark og er veldig godt fornøyd med skremselet.

Fuglen henger i en fire-fem meter høy teleskopstang og hindrer at måkene forstyrrer gjestene eller stuper ned og tar mat som kan bli stående igjen på bordene.

Må flyttes: Hos oss på torget i Stjørdal bruker å flytte fuglen regelmessig.

- Effektiv i kastevind

- Vi har den stående på terrassen der folk sitter og har den ute sommerstid. Om vinteren tar vi den ned. Den er mest effektiv når det er kastevinder som kommer, sier Mathisen.

Etter tips forsøkte de også med cd-plater hengende i markisene.

- Det fungerte i 14 dager. Vi har også prøvd lydmaskin, men fuglene som er inne i byen er vant til lyder, så det hjalp ikke. Det aller mest effektive er å henge opp fiskesnører, men det er ikke lov, sier han.

Mer vanlig: Det er blitt stadig mer vanlig med «rovfugler» i Trondheim. Denne fuglen svever nede på Nedre Elvehavn.

- Fjern mat

Råd til andre som plages er å sørge for at det ikke står mat ute på bordene.

- Ta inn rester så fort som mulig etter at gjestene har forlatt bordet. Fuglene er der tvert om noe blir stående igjen. Fuglene er utrolig frekke, sier Mathisen.

Driftstekniker Kai Erklev ved Statsbygg viser vei opp på taket til Norges geologiske undersøkelse (NGU). Han setter opp ei 8,5 meter lang stang og fester en falsk rovfugl i enden av snora. Statsbygg eier bygningene til NGU på Lade i Trondheim.

- Vi har tre fugler som vi skaffet oss i fjor, og vi opplevde at det var mindre måker i fjor enn tidligere år. Vi ser en viss forbedring, sier han.

Effektiv: Driftstekniker Kai Erklev ved Statsbygg skal henge opp tre falske fugler på taket til Norges geologiske undersøkelse på Lade.
Fornøyd: Kai Erklev synes de falske fuglene så langt har vært et godt tiltak i kampen mot måkene.

LES DEBATT: Måker er ingen pest! Jeg har sett aggressive syklister brase gjennom en måkefamilie på Nordre

Tre ørner og én ugle

Hver fugl koster rundt 3000 kroner, og er bestilt på nett. Fuglen som nylig ble satt opp, skal tåle 17 m/s med vind.

- Vi har også elektrisk tråd rundt hele taket for å unngå at de setter seg ned der. Dessuten setter vi ut en falsk ugle med løst hode som også skal skremme vekk fuglene.

- Men den må vi i alle fall flytte rundt fordi fuglene blir vant til den, forteller han.

Erklev håper at de ansatte setter pris på tiltakene, og han mener at det har blitt flere falske fugler i Lade-området det siste året. Han skjønner godt at flere gjør som Statsbygg.

- Det er kjedelig når måkene stuper etter deg, sier han.

Dyr i drift: Hver fugl koster rundt 3000 kroner på nett, men så lenge de ansatte slipper å bli angrepet, så er den utgiften verdt pengene mener Kai Erklev.
Flere tiltak: På taket til Norges geologiske undersøkelse er det også satt opp ståltråder langs taket. Det er strøm i disse som gjør at fuglene unngår dem.

Skiting og stuping

Driftstekniker Rune Ramberg ved Lade Arena i Trondheim forteller at «ørna» på taket til kjøpesenteret fungerer utmerket.

- Det trengs tiltak for å unngå at fugler lager reir på næringsbygg med flate tak. Det er mye skiting og stuping når fugler skal beskytte reirene sine, forklarer han.

- Det er til sjenanse for kunder og ansatte, men etter at vi fikk opp «ørna», har det ikke vært noe problem.

Ramberg forteller at de også har ståltråd som ligger langs kanten av taket for å unngå reirbygging. Ellers er det «fuglen» i forkledning som gjør jobben.

- Den ser ut som en stor rovfugl som er festet i en fiskestang med snor. Vi setter den opp tidlig på våren, og prøver å gjøre det før hekkesesongen starter, forklarer Ramberg.

Fungerer godt: På Lade Arena har de så langt et godt inntrykk av «ørna» som skal jage vekk måker.

- Ekstremt populære

En butikk som selger disse fugleskremslene er skadedyrshop.no som holder til på Østlandet.

- Disse dragene har blitt ekstremt populære. Sesongen for Scarybird har allerede startet og det har tatt helt av. I helgen har vi allerede solgt 22 stykker, sier daglig leder Christian Krogstad.

Flere falske fugler: Det er også to fugler som svever over Kjeldsberg på Nyhavna.

NY SERIE - TRØNDERE I VERDEN: Helene fra Byåsen betaler for å få lov til å hjelpe fattige og syke

Ikke alle har tro på rovfuglen

En som ikke har så stor tro på den falske rovfuglen som henger i en tråd, er skadesjefen i Antisimex Stein Norstein:

- Vi selger den ikke. Ravn og kråke lar seg ikke lure. Måker kan bli narret en stund, men jeg har sett måker sitte under et slikt rovfugl-skremsel. Det blir for enkelt, selv om det kan gi kortvarig effekt, sier Norstein.

Blikkfang: Denne fuglen svever over et boligkompleks i Verftsgata i Trondheim.

Han mener det er bedre å tenke på sikring av steder der måkene har sine utkikkssteder.

- Måkene er avhengig av steder der de kan sitte og ha oversikt. Derfor er det bedre å satse på sikring av disse stedene. For eksempel på et flatt tak kan det settes opp plater på kantene, slik at de ikke får utsikt. Da vil de ikke trives der. På kantene av tak kan det settes opp vaier eller det kan brukes nett slik at fuglene ikke får tilgang, sier Norstein.

Her ser det ikke ut til at måkene bryr seg særlig om den falske rovfuglen. Bildet er tatt i Oslo.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter