I 2013 var Trondheim Taekwon-Do Klubb, Trondheim tennisklubb og Vikåsen bordtennisklubb i samme situasjon. De hadde alle behov for nye baner og treningshall. Og for å gjøre en lang og omstendelig prosess kort; de tre klubbene fant sammen, laget en mulighetsstudie, jobbet fram finansierig for samvirkemodellen, der hver klubb eier og drifter sin del av arealet. I dag kan alle feire at en helt ny sportsarena er realisert.

- Vi har en gave til alle representanter som er her fra kommunen, dere får en time med bordtennis, en time med tennis og i tredje etasje får dere juling.

Ordfører Rita Ottervik kvitterte med latter, sa mye om viktigheten av frivillighet og dugnadsånd og poengterte at idretten er limet i samfunnet, som fører barn, unge, voksne og gamle sammen.

- Dere har all grunn til å være både stolte og glade. Denne modellen, der idretten, sponsorer og kommunen virker sammen, har stor støtte i bystyret, fortsatte hun, før hun samlet ungene foran det røde båndet, fikk dem med på nedtelling og klippet Lade Sportsarena inn i idrettsparken på Lade.

Samvirkemodellen

- I 1989 hadde Trondheim Taekwon-Do klubb ett medlem. I dag er han hovedinstruktør i klubben, sa leder Thomas Kulvik fra talerstolen inne i tennishallen.

Og det må nevnes, det har grodd godt bak det ene medlemmet i -89. For fra å være en sport med anseelse på linje med en «kjelleraktivitet», er klubben i dag landets største med sine 1700 medlemmer - og har rykket opp til 3. etasje.

Men det var Øystein Glåmseter i Trondheim Tennisklubb som var først ut. I 2011 startet han en prosjektgruppe, der han planla bygging av to baner og en boblehall. Den gang fantes to innebaner, begge på Nidarø. Til sammenligning har Bergen 16 innebaner. I dag kan tennisentusiastene juble over fire nye innebaner på Lade tennisarena, der Trondhiem Tennisklubb og NTNUI eier 50 prosent hver.

Siste aktør i samvirket er Trondheim bordtennisklubb, drevet fram av Rolf Erik Paulsen som startet Vikåsen bordtennisklubb i 2001. Ved nyttår skiftet klubben navn, og har ca 130 medlemmer.

- Bordtennis passer for alle, det er lett å lære, sier Paulsen og får bifall fra Jørn Wilhelmsen.

Han har vært aktiv bordtennisspiller selv, og har rekruttert en av døtrene inn i sporten.

- Og jeg må bare si, at uten Rolf Erik ville det ikke vært noe særlig miljø for bordtennis i Trondheim, sier han.

«Kina-trening»

På den første banen i hallen er datteren Birgitte Flor Wilhelmsen (11) og Tale Selvig (13) i gang med «kina-trening». Det vil si at treneren deres, Ference Horváth, server baller til dem som de må plukke opp, i et bankende kjør.

- Hvorfor bordtennis, jenter?

- Jeg synes det er artig å drive med noe som ikke alle andre holder på med, mener Birgitte.

- Det gjør at det er lettere å utvikle seg, og det er ikke så mange å konkurrere mot. Og så er det alltid noe nytt å lære, man utvikler seg hele tiden, sier Tale.

- Betyr det at man vinner lett, det da?

- Jeg tok 2. plass i NM i mars, forteller Birgitte.

Liker å trene

Sannheten er at hun kom hjem med tre av fire medaljer for klubben i mesterskapet.

- Få deltakere, kanskje?

- Altså, pappa melder meg på i kamp mot 15-åringer, han mener jeg trenger det.

- Ojsann, hva syns du om det, da?

- Det er helt greit, jeg liker det. Pappa vil jeg skal bli mer rampete, sier Birgitte, smått ertende til faren.

Den satt. Han ser litt overrasket ut, vi holder pusten, men så ler de begge to. Rampete nok, kanskje?

- Bordtennis er bra for å kjenne på mestring, og det er lett å løfte seg og bli bedre, sier han.

Noe for alle

- Jeg trener 14 timer i uka, og synes bordtennis er kjempeartig.

Birgitte er bestemt, og Tale støtter henne.

- Det er ikke krise om du bommer på en ball, heller. Du har fortsatt elleve baller å jobbe med. Man kan bare bli bedre, supplerer hun.

Bortennisklubben har noen drop-in timer, men melder du deg inn i klubben får du organisert trening. Trondheim tennisklubb har et eget bookingsystem på www.ladetennisarena.no. Trondheim Taekwon-Do Klubb har 68 instruktører til rådighet, dersom du melder deg inn der.

Dette er de tre mest leste sakene på adressa.no akkurat nå:

Hei du Tesla-sjåfør, som stoppet midt i rundkjøringen og kjeftet på meg

Savnet skolejente i Molde funnet i god behold

Tidligere Sp-statssekretær om sexmeldingen som ble sendt til Navarsete fra hans telefon: - Pine, smerte og vanære

Tale Selvig spiller «Kina-trening» med Birgitte Flor Wilhelmsen. På motsatt side står trener Ference Harváth og server baller til jentene. Foto: Anne Berit Fagernes
Under «Kina-treningen» rekker Birgitte Flor Wilhelmsen å ta i mot tre baller før hun gir plassen til Tale. Og sånn holder de på - til de ikke orker mer. Foto: Anne Berit Fagernes