Overfor Aftenposten sier Søberg at «det er en nattsvart sak og at han skjønner at Liv Signe opplever hendelsen som trist, vond og vanskelig å tilgi».

- Det er utgangspunktet mitt, sier Søberg, og redegjør for sin rolle under hytteturen på Storlien i 2016 hvor den sjikanøse meldingen ble sendt ut på natten til tidligere Sp-leder Navarsete.

Deltagerne var en mektig Sp-vennegjeng på 10 personer. Foruten Søberg var blant andre Sp's 1. nestleder Ola Borten Moe, Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes, Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram, fylkessekretær Rune Hjulstad og tidligere statssekretær Erlend Fuglum til stede på hytta.

Alle nekter for å ha sendt sexmeldingen.

Søberg: – Meldingenslettet fra telefonen

- Jeg ble gjort kjent av nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim mandag kveld etter hytteturen om at det skulle være sendt en melding fra min telefon. Jeg tok en rekke telefoner til de andre festdeltagerne samme kveld.

- Det var ingen spor på min telefon etter meldingen. Jeg fikk ikke dette til å gå opp. Det var ikke noe samtaletema på Storlien. Da jeg mentalt rekonstruerte hendelsesforløpet, så jeg at det pekte bort fra meg. Jeg hadde kontakt med kona rett før meldingen ble sendt.

- Noen har altså sendt og slettet messenger-meldingen?

- Jeg hadde lagt fra meg telefonen og gått på toalettet. Da jeg ble kjent med at det skulle vært gått melding fra min telefon, fantes det ingen spor. Det gjorde meg rådvill.

- Det var brukt annen teknologi, Messenger, som jeg aldri bruker når jeg kommuniserer med telefonen. Jeg kunne ikke forstå det, sier Søberg.

Ba om oppklarende samtale med Navarsete

Søberg, som var statssekretær i Finansdepartementet i tre år frem til 2013, sier at han «sporenstreks prøvde å få kontakt med Liv Signe, direkte og indirekte».

- Jeg fikk formidlet at tiden ikke var inne for det. Jeg sendte da en utførlig skriftlig redegjørelse. Jeg var himmelfallen, og det var en ukjent sak for meg inntil jeg ble informert ettersom min telefon var involvert.

Borten Moe: - Jeg er skuffet og forbannet over at den ansvarlige ikke har stått frem

- Så har jeg senere hatt flere samtaler med partilederen. Både kort tid etter og ikke minst i høst og i vinter. Jeg fikk først høre at det var en sak etter direkte spørsmål til Borten Moe. Jeg har aldri blitt kontaktet av generalsekretæren.

- Da tok jeg kontakt med flere av hyttetur-deltagerne og uten at jeg ble noe klokere. Etter at jeg ble gjort kjent med at dette var en «sak», tok jeg kontakt med partilederen med bønn om at det ble lagt til rette for en oppklarende og opplysende samtale med Navarsete.

- Fortalte alt som om jeg var under ed

- Så skjedde. Jeg la frem alt jeg visste og alt jeg trodde, som om jeg var under ed. Det ble en samtale jeg satte overmåte stor pris på. Jeg har gjort alt som står i min makt for å lyse opp saken, få behandlet saken og for å medvirke til at vi kan sette et omforent punktum.

Nynorskrivende Søberg, i dag direktør for samfunnskontakt for Sparebank 1-gruppen, sier han er «vonbroten» over at saken har havnet i mediene.

- For det første på grunn av de store kostnadene for de involverte. Det går på familielivet løs all den grunn medier har trykt faksimile av meldingen med mitt navn. Det er kringkastet for all verden, arkivert for all evighet. Det berører ikke bare meg, sier han.

- Medieomtalen svekker muligheten for avklaring

Søberg er ikke i tvil om at medieomtalen svekker muligheten for en løsning.

- At saken er blitt offentlig på dette viset tror jeg gjør at sjansen for at saken blir løst er mindre enn om den ble behandlet som et internt anliggende etter gjeldende retningslinjer.

- Oppsummert: Hele saken er et sorgens kapittel fra A til Å, langt bortenfor folkeskikken. Ingen er tjent med at dette har skjedd, og aller minst Liv Signe, som jeg føler med dypt og ærlig.

- For min del kan jeg bare si at jeg på tro og ære ikke vet mer enn at jeg ikke vet, sier han.

Men han etterlater ingen tvil om at saken er svært dårlig håndtert av den ansvarlige i Sp, generalsekretær Knut M. Olsen.

- Selv om jeg har forklart og gjort alt i min makt, er saken kritikkverdig håndtert i partiet.

- Det er mine initiativ, skriftlig og telefonisk, som har drevet prosessen så langt. Jeg er villig til fortsatt å ha kontakt med rette vedkommende i Sp med et lønnlig, ektefølt håp om at man en vakker dag kan få avsluttet dette på sømmelig, fredfullt vis.

- Svært vond tid

- Dette har vært en svært vond tid som jeg ikke unner noen. En pine, smerte og vanære jeg ikke unner noen. Dette er de nøkterne, harde fakta. Jeg føler på en og samme tid fred, og dyp uro.

- Lider kameratskapet av saken?

- Jeg føler matthet. Jeg har sagt det jeg vet og det jeg tror.

- Aner du hvem som har gjort det?

- Det har jeg ikke lyst til å svare på. Jeg har forholdt meg til retningslinjene som gjelder, og mener behandlingen bør foregå fortrolig og internt, bortenfor gapestokk-logikken.

- Leder i Trøndelag Sp ber om at dere samles og «presser frem en tilståelse»?

- I en ideell verden hadde denne saken vært behandlet bedre og tidligere av Sp sentralt. Jeg har et ønske og forventning om at man vil behandle saken fortrolig, sannhetssøkende og internt i samsvar med Sp's retningslinjer, slutter Søberg.

Søberg vil ikke svare på følgende spørsmål nå:

Det står «vi» i meldingen: Tyder det på at flere sto bak meldingen?

Var Liv Signe Navarsete et tema denne kvelden?

Olsen: Hatt flere samtaler med alle

Generalsekretær Knut Magnus Olsen i Sp sier til Aftenposten at han har hatt flere samtaler med alle impliserte i denne saken. Dette i kjølvannet av det første møtet han hadde med Liv Signe Navasete etter at denne saken kom opp.

- I tråd med nye etiske retningslinjer gikk jeg inn i saken da den kom opp igjen fra Liv Signe i 2018. I forkant av et møte jeg hadde med Liv Signe ble jeg informert om at Morten Søberg var åpen for et møte med henne. Jeg tok da kontakt med han. Dette møtet ble avholdt en uke etterpå, sier Olsen.

Han ønsker likevel ikke gå inn i detaljene i denne saken.

- Slike saker må behandles i full fortrolighet, sier han.

Han understreker samtidig at den medieeksponering Morten Søberg har opplevd den siste uken på ingen måte har vært ønskelig.

- Offentliggjøringen har gjort saken mer belastende for alle involverte, sier Olsen.

Ola Borten Moe Foto: Terje Svaan
Ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer kommune. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Erlend Fuglum Foto: Olav Hasselknippe
Jostein Grande Foto: Leif Arne Holme
Tomas Iver Hallem Foto: Christine Schefte
Jarle Holberg Foto: Privat
Ivar Vigdenes Foto: Christine Schefte
Rune Hjulstad Foto: Senterpartiet