- Jeg ringer deg fordi jeg ønsker å snakke med en parterapeut og sexolog om et problem jeg og kjæresten min har. Vi har sex stort sett bare i helgene.

Dette skyldes at vi reiser mye i jobbene våre og det er i helgene vi ser hverandre mest. Dessuten prioriterer vi andre ting i ukedagene som korøvelse, familie, trening og sosiale treff med venner. Vi har store forventninger til helgene, sexen skal være kjempegod og stemningen mellom oss skal være fin.

Sex har blitt kjedelig

Dette fungerte bra de to første årene av forholdet vårt, men nå får vi det ikke til slik jeg ønsker å ha det, sier hun.

Jeg opplever at sexen er helt ordinær og ikke fantastisk, den er faktisk litt kjedelig, sier hun. I den siste tiden har jeg heller prioritert andre hendelser i helgene enn å være sammen med kjæresten og dette gjør ikke situasjonen bedre. Hvordan kjæresten min opplever dette vet jeg ærlig talt ikke. Når jeg forsøker å snakke med ham om vår kjedelige sex blir han sur og bare går sin vei. Han viser ingen interesse for å snakke om problemet. Det ser ikke ut som han synes situasjonen er så uholdbar og håpløs som jeg opplever det. Jeg vet ikke om jeg gidder mer. Kjæresten min er god og snill på alle områder, vi fungerer fint som bestevenner men sexen er ikke slik jeg ønsker den skal være. Hvordan løser jeg eller vi dette? Er det noen vits å jobbe med forholdet og få tilbake det vi engang hadde sammen? Har vært inne på tanken om å gjøre forholdet slutt. Samtidig er det kanskje litt dårlig gjort å bare dumpe ham?

«Når jeg forsøker å snakke med ham om vår kjedelige sex blir han sur og bare går sin vei.»

Samlivsekspert Bente Müllers råd:

Seksualitet er sunt, og det gir både fysisk og psykiske fordeler for helsen. For eksempel kan det å ta på hverandre, kysse hverandre eller på annen måte være i kontakt med hverandre stimulere de gode hormonene i oss. Dette vil igjen medføre til positive effekter for helsen vår, samtidig som det knytter oss sammen med dem vi er glade i. Ofte blir seksualitet fremstilt og beskrevet i enkelte tabloider som noe magisk, en dimensjon som skal føre til fantastisk sex - gjerne med multi-orgasmer. Slik er ikke realitetene for majoriteten av oss. Sex er ikke en sport som skal overgås hele tiden.

Sexolog Bente Müller hjelper folk med samlivsproblemer. Foto: THERESE ALICE SANNE

Det finnes mange statistikker på hvor ofte vi har sex i løpet av uken eller i løpet av en måned. Ofte er det perioder i livet vi har mer sex enn i andre perioder i livet. Dette avhenger av om vi er single, i et parforhold, om vi har små barn, voksne barn, et liv uten barn, travel jobb, mye reising etc. Det er mange par som har problemer med å prioritere hverandre og rett og slett ta seg tid til et sexliv. Dette vil selvfølgelig gi konsekvenser for parforholdet og det sexlivet en til enhver tid har sammen. Paret som sliter med sexlivet må ta tak i problemet med en gang, definere hva som er problemet og snakke sammen om dette. De må bestemme seg for at dette er noe de skal gjøre sammen, på lik linje som det å gå på kino eller trene sammen. Et parforhold må bygge på flere faktorer enn sex. Troskap, forelskelse, trygghet, tillit og tid sammen er viktige elementer i en «grunnmur». Mange par holder ut bare sexen fungerer, men når denne svikter renner tålmodigheten ut.

«De må bestemme seg for at dette er noe de skal gjøre sammen, på lik linje som det å gå på kino eller trene sammen.»

Dette paret trenger å bruke tid sammen, de må prioritere hverandre fremfor andre ting. Det handler om å bestemme seg for hva som har verdi, satt på spissen - er det korøvelsen eller kjæresten? De har et felles ansvar for dette, det er ikke den ene som skal ta ansvar for at de to sammen skal ha sex. Derfor må de sette seg ned å snakke om hva som er viktig, hvordan skal man løse dette problemet. Om det er slik at det bare er den ene som savner sex i parforholdet, må man sette ord på hvilke forventninger man har til den andre og se om avstanden er stor. Denne felles analysen av parforholdet kan gi mange svar og mange nye spørsmål. Kanskje finner de ut at forholdet er verdt å satse på, og da må paret åpne opp for tid og prioritere sex.

Gi armslag for hverdagssexen

Av og til må man bare sette sex på timeplanen, for eksempel onsdag etter jobb? De må redefinere hva de legger i seksualitet, hva innebærer dette for dem? Skal de fortsatt bare ha sex i helgene eller skal de fordele dette gjennom hele uken? Gi armslag for hverdagssexen. Slik vi setter av tid til trening, pusse tenner og vaske håret, må vi sette av tid til sex.

Orgasme er en fysiologisk reaksjon på stimuli, den oppleves ulikt fra person til person og ulikt fra gang til gang. Visst er det deilig med en super orgasme, men vi vil ikke unnvære en orgasme som er sånn passe ok heller. Hverdagssexen kan gi oss ulike opplevelser og øke tilknytningen til kjæresten vår. Når, og om, neste sexakt gir oss en magisk opplevelse vet vi ikke og derfor er det bare å satse på at det blir godt uansett. Derfor er det viktig å ha kroppskontakt og gjerne i en eller annen form for intimitet.

«Slik vi setter av tid til trening, pusse tenner og vaske håret, må vi sette av tid til sex.»

Sex med jevne mellomrom er en viktig helseinvestering. De menneskene som har god og regelmessig sex føler seg bedre, har bedre helse og har høyere livskvalitet. Det er en god investering for alderdommen. Seksualitet i parforholdet må jobbes med for å opprettholdes, leve videre og utvikles. Det er viktig å vite at sexlivet ikke kommer av seg selv. God hverdagssex vil holde sexlysten ved like og kan faktisk øke sexlysten – use it or loose it! Jevnlig sex øker følelsen av nærhet og omsorg for partner, den holder kroppen i form og gir oss selvtillit. 5 om dagen er viktig, ifølge nasjonale faglige råd. Hvorfor la det gjelde bare for frukt og grønt? En klem, et kyss, et varsomt klapp på ryggen, stryking over håret, dypt tungekyss, holde hender, arm om livet...

Mannen har plutselig begynt å bli opptatt av eget utseende. Nå frykter kona at han er utro. Les rådet fra samlivseksperten her.