- Flere barn skal få hjelp og flere skal få hjelp tidligere, er mantraet til statsråd Linda Hofstad Helleland i forbindelse med ny barnevernsreform.

- Jeg vil spre Trøndermodellen til resten av landet. Her har man utviklet en modell som bidrar til et bedre barnevern, særlig i de mindre kommunene.

Les også: Politiet har siktet barnevernet

Måler barnevernet

Barne- og likestillingsministeren besøkte tirsdag Fylkesmannen i Trøndelag, som har valgt å ha en aktiv rolle, ikke bare som tilsynsmyndighet, mens også som samarbeidspartner for kommunene.

- Jeg liker at Fylkesmannen med sitt apparat aktivt bidrar til et bedre barnevern. Jeg liker også systemet med et tjenestebarometer som hele tiden måler om barnevernet i de enkelte kommunene har orden på det de skal gjøre. De grønne, gule og røde bokser er jo det samme som trafikklysmodellen, som jeg har innført når det gjelder brudd på tilsyn. I fjor var det 2100 tilfeller her til lands hvor barn som bor i fosterhjem ikke fikk det antallet tilsyn de hadde krav på. Når det lyser rødt vil jeg ta direkte kontakt med kommuner som ikke innfrir kravene i barnevernsloven, sier statsråden.

Les også: Helsetilsynet klager på politiets henleggelse

Sviktet 150 barn

Statsråden fikk også møte Kirsti Myrvang, en av dem som har vært med på å redde barnevernet i Midtre Namdal. Myrvang gikk inn som barnevernsleder i Midtre Namdal samkommune etter at Riksadvokaten i 2014 ila samkommunen en foretaksstraff for «grov uforstand i tjenesten». Politiet siktet også barnevernet fordi 150 barn ikke hadde fått den hjelpen de hadde krav på, og hvor det i mange av tilfellene var snakk om alvorlig omsorgssvikt over lang tid. Alt dette ble avdekket etter at Fylkesmannen igangsatte tilsyn.

Statsråden var svært interessert i å høre hvordan man greide å snu skuta.

- Det har gått veldig bra, og med systematisk arbeid på alle plan greide vi å få barnevernstjenesten på fote igjen. Resultatet er at vi i dag scorer høyt på mottak av meldinger, på undersøkelse og hjelpetiltakssiden, og vi har greid oss veldig bra når det gjelder oppfølging av barn i fosterheim og tilsyn med unger i fosterheim. Men så gjorde vi det dårlig i fjor høst på enkelte områder fordi store akuttsaker krevde mye ressurser.

Les også: Ledelsen ved barnevernsinstitusjon fikk sparken etter avsløring om tvang og isolasjon

Nettverk av barnevernsledere

I dag er det 28 stillingshjemler i Midtre Namdal barnevern. I 2012 var det 14 ansatte.

- Jeg tror det er lurt å se på hvordan vi har gjort det. Jeg mener nettverket av barnevernsledere har en veldig sentral plass i dette. Her har vi barnevernsledere som har samarbeidet godt over mange år, og som hjelper og støtter hverandre. At vi kom i gang tidlig med lederutdanningen, som ildsjeler i Nord-Trøndelag fikk i gang, har også bidratt i denne sammenhengen. Vi må huske at barnevernsleder er en viktig lederjobb.

Felles forståelse

Nord-Trøndelag lå også nest øverst på statistikken over antall fristbrudd i barnevernet. Beinhard jobbing med ledelse og organisasjon har gjort at mange flere barn får hjelp innen lovens frist.

- I dag er vi best i klassen, sier Oppvekst- og velferdsdirektør Erik Stene.

- Jeg tror årsaken til at ting går bra her er at kommunene, KS og Fylkesmannen har en felles forståelse for hvor vi er og hvor vi skal. Det handler om det ideologiske, og prinsippene for hva som skal være bra for barn og unge i Trøndelag. Det er også viktig at de som eier barnevernstjenesten, kommunene, har skjønt hva de eier. Sammen med dedikerte ansatte og god ledelse får man gode resultater.

God hjelp tidlig nok

Stene understreker at samspillet mellom kommunene og fylkesmannen er kjempeviktig.

- Det handler om å sette inn god hjelp tidlig nok. Da slipper man disse traumatiske hasteflyttingene, sier Stene, som mener det er viktig å stille spørsmålet hvem barnevernet er til for.

- Det kom en ung gutt fra Forandringsfabrikken og sa: Jeg har hørt at dere har tilsyn med oss uten at dere snakker med oss. Hva er det for noe? Det var en vekker for oss som tilsynsmyndighet. Nå involveres barn og unge i arbeidet vårt, og får sette sitt preg på tjenesten, sier Oppvekst- og velferdsdirektør Erik Stene.

Nord-Trøndelag gikk fra dårligst til best i klassen når det gjaldt antall fristbrudd i barnevernet. - Beinhard jobbing med ledelse og organisasjon har gjort at mange flere barn får hjelp innen lovens frist, sier Oppvekst-og velferdsdirektøtr Erik Stene. Foto: Leif Arne Holme