– På helse er det sentrum/venstrepolitikken folk ønsker seg. Her ligger også det helsepolitiske flertallet i dag, inkludert KrF, mener Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol.

Ifølge Kantar TNS Helsepolitiske barometer, som ble lagt frem denne måneden, ligger oppgavene i helsevesenet nå som nummer to på listen over våre største utfordringer, slik befolkningen ser det.

Det er opp fra en tredjeplass i 2017. «Innvandring og integrering» ligger fortsatt som nummer én.

- Utfordringene i helsevesenet blir altså vurdert som landets viktigste og største utfordring. Det er her fellesskapet testes. Dessverre er det her regjeringen har minst oppmerksomhet, sier Kjerkol og argumenterer til at de er klima, ikke helse, som er løftet frem i Jeløya-erklæringen.

LES OSGÅ: Disse to kvinnene får en helt avgjørende rolle for at Ap skal ta tilbake makta

Nytt flertall

I løpet av vinteren har Arbeiderpartiet klart å samle flertall mot regjeringens helsepolitikk hele syv ganger.

I en av sakene – fastlegeløftet – samlet alle partiene på Stortinget seg bak et forslag om en større gjennomgang for å få fastlegeordningen på rett kjøl.

- Vi har blant annet stoppet gigantisk kutt i kommunenes muligheter for å investere i eldreomsorgen. Regjeringen ville endre investeringstilskudd for sykehjemsplasser til bare å gjelde helt nye plasser og ikke lenger gis for nødvendig rehabilitering eller vedlikehold. Kuttet ville rammet landets pleietrengende hardt. Opposisjonen får nå satt en stopper for dette, konstaterer Kjerkol.

For Trondheim kommunes del tilsvarer dette 500 millioner kroner, for Verdal kommune 15–200 millioner kroner.

Gjør for lite

Kjerkol lener seg tungt på helsebarometeret når hun nå slår fast at folk etterspør sentrum/venstre-løsningene i helsepolitikken – til tross for at landet for femte år på rad blir styrt av en blå regjering.

I barometeret opplever regjeringen faktisk en liten fremgang på 0,2 i terningkastet – som i år landet på 3,4 for arbeidet med å skape et bedre helsevesen.

- Men 58 % av befolkningen mener Norge har fått et todelt helsevesen der personlig økonomi har betydning for hvor god behandling man får. Ifølge Kantar TNS mener også over halvparten av velgerne at regjeringen gjør for lite for å møte utfordringene med økende sykdomsbyrde og flere eldre, sier Kjerkol.

Hun peker på at vi blir flere eldre, færre til å ta seg av disse og at befolkningen sliter med økende livsstilsykdommer.

- Dette er våre hovedutfordringer som nasjon. Når Solberg og hennes helseminister presenterte helsepolitikken sin etter Jeløya, var det mer privatisering som var svaret, sier Kjerkol som mener det er avgjørende viktig at et alternativt helseflertall nå avtegner seg i Stortinget.

Linjevalg

Mens initiativene kommer fra Kjerkol og Ap, er det KrF som sitter i vippeposisjonen i den pågående helsemaktkampen fra opposisjonen på Stortinget.

Leder av helse- og omsorgskomiteen og nestleder i KrF, Olaug Bollestad, vi ikke uten videre være med på at det skjer et større linjeskift i helsepolitikken.

Olaug Bollestad (KrF) Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix

- KrF stemmer for det vi synes er viktig politikk. Det er ikke et mål å gi regjeringen tap, men altså å vinne saker vi mener er viktige, sier Bollestad.

KrF står nå foran en større partiprosess som skal ende med et standpunkt der partiet etter alt å dømme vil foreta et linjevalg.

Bollestad er opptatt av å vise frem at valget verken er åpenbart – eller tatt:

- Når det gjelder bioteknologi og andre spørsmål står vi nær Høyre og Senterpartiet, påpeke hun.

... men ikke på bioteknologi

For mens stortingsflertallet – inkludert Ap og regjeringspartiene, men altså minus KrF – åpner for eggdonasjon, varslet Ap torsdag at de vil ta et skritt videre og åpne for mitokondriedonasjon.

Dette vil gi barnet DNA fra mor, far – og eggdonor.

Arbeiderpartiet vil gjøre dette lovlig for å hindre overføring av sykdommer som skyldes defekte mitokondrier.

KrF, som allerede er sterkt imot eggdonasjon, reagerer kraftig på Ap's nye standpunkt.

– Dette er kontroversielt. Man tukler med arveanlegget og vi kjenner ikke til alle konsekvensene av en slik behandling. Kanskje blir vi kvitt mitokondriesykdommer, men vi vet ikke hva vi får i stedet. Det er gode grunner til at kun ett medlem av bioteknologirådet står på Ap's linje, mens 13 står for KrFs synspunkt, sier Bollestad.

Les også: Ap vil tillate prøverørsbarn med DNA fra tre personer

Flere saker

Kjerkol konstaterer at partiene er uenige, men mener norske fagmiljø må være med når mitokondriedonasjon blir et trygt behandlingstilbud.

- Disse alvorlige sykdommene gir smerte, lidelse og tidlig død for barn som fødes i Norge, understreker hun.

Men Arbeiderpartiets fraksjonsleder for helse tror ikke uenighetene på bioteknologi vil stanse samarbeidet med KrF på de andre helseområdene fremover.

Kjerkol er overbevist om at Ap, KrF og resten av opposisjonen kan forlenge listen med regjeringsnederlag frem mot sommeren.

- Det stopper jo ikke med dette. Styrket geriatrisk kompetanse i sykehusene og ny overdosestrategi, det kommer flere saker der initiativ fra oss vil samle flertall mot regjeringen, tror Kjerkol.