Fotballtreneren fra en kommune i Trøndelag ble pågrepet i april i fjor og satt varetektsfengslet i flere uker. Politiet avsluttet etterforskningen mot ham i siste del av januar, og 11. april tok Statsadvokatene i Trøndelag ut tiltale mot trønderen. Dette er en tiltale som lister straffbare forhold begått mot totalt sju fornærmede fotballgutter fra to trønderske idrettslag. Mannen nekter straffskyld.

Mange avhør

Adresseavisen har tidligere skrevet at det var foreldre som anmeldte treneren. Dette ble starten på en omfattende politietterforskning som medførte totalt 13 tilrettelagte avhør av fotballgutter. I tillegg er det også gjennomført mellom 15 og 20 vanlige avhør av vitner over 16 år, opplyser politiadvokat Bente Lind ved Trøndelag politidistrikt. Dette har nå endt i en tiltalebeslutning som omhandler fire ulike lovbrudd.

I forbindelse med pågripelsen av treneren i fjor, ble datautstyret hans beslaglagt. Da politiet gjennomgikk dette, ble det funnet overgrepsbilder av barn. Han er nå tiltalt for å ha vært i besittelse av 3700 slike bilder og 30 videoer. Mye av materialet skal siktede ha lastet ned fra nettet. I tillegg mener påtalemyndigheten at ca. 230 bilder og mange av videoene er laget av ham selv i løpet av en toårsperiode, ifølge tiltalen.

Politiadvokat Lind opplyser at det blant annet er snakk om bilder av gutter som han har trent.

- Tiltalte har selv bistått med å identifisere mange guttene som han hadde bilder av. Det har vært en omfattende jobb å gå gjennom og systematisere beslaget, og det har vært en medvirkende årsak til at etterforskningen av saken har tatt tid, sier Lind.

- Bestemte når de skulle legge seg

I forbindelse med fengslingsmøtene i fjor, opplyste politiet at de mente at treneren hadde et «kontrollregime» over noen av guttene som han trente. Mannen er nå i tilknytning til dette tiltalt for å ha krenket fem gutters fred ved skremmende og plagsom opptreden.

I gjerningsbeskrivelsene går det frem at treneren i perioder skal ha hatt omfattende kontakt med flere av guttene via meldinger, og blant annet skal ha bestemt når de skulle legge seg på kveldene.

Mannen skal også overfor flere av guttene ha krevd at de skulle sende bilder av seg selv som bevis på at de var i seng, ifølge tiltalen. Treneren skal også ha krevd og presset noen av guttene til å gi ham passordet til facebookprofilene sine, samt å åpne mobilene sine, ifølge tiltalen. Han skal i forbindelse med dette ha «sjekket» og «kontrollert» flere av guttenes telefoner og kontoer på sosiale medier.

Overfor en av guttene skal han ha krevd at han «skulle ha minst mulig kontakt med jenter», mens en annen skal ha opplevd kritikk for at han hadde «likt for mange bilder av jenter». Overfor en tredje skal treneren ha uttrykt at han «ikke måtte sende meldinger til jenter og ikke ha kjæreste», ifølge tiltalen.

Noen av guttene skal også ha opplevd at treneren sendte dem meldinger «om at han ville ta sitt liv», og at guttene «kunne velge hvordan han skulle gjøre det». Ifølge den ene posten i tiltalen, skjedde dette etter at en av de fornærmede ville avbryte kontakten med treneren.

- Vred fingrene hans

Mannen er også tiltalt for å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende adferd. Påtalemyndigheten mener at treneren lurte to av guttene han trente til å sende seg flere nakenbilder. Dette pågikk over flere måneder, ifølge tiltalen.

I tillegg er han tiltalt for å ha utøvd vold mot tre gutter. Alle disse forholdene skal ha skjedd i forbindelse med at treneren ville ha tilgang til guttenes mobiler samt koder. Voldsbruken det er snakk om i tiltalen, dreier seg om klemming og vriding av hånd og fingre. I den ene posten er det beskrevet at treneren tok tak i hånden til gutten «og klemte og/eller vred fingrene hans rundt for å få NN (navnet på fornærmede journ.anm.) til å gi fra seg sin mobiltelefon. Han slapp ikke taket før NN (navnet på fornærmende journ.anm.) fikk så vondt at han gjorde som han krevde», heter det i dokumentet.

Nekter straffskyld

Treneren nekter straffskyld for alle forholdene i tiltalen, opplyser advokat Arve Opdahl, som forsvarer mannen.

- Han har ikke erkjent straffskyld. Han mener dette er ting som har blitt blåst opp på et nivå hvor det ikke hører hjemme. Vi får se hvordan denne saken utvikler seg, men han har valgt å ikke erkjenne straffskyld. Derfor vil den gå for domstolene på vanlig måte, sier Opdahl.

Saken er foreløpig ikke sendt til Sør-Trøndelag tingrett for beramming. Lind opplyser at de fornærmede i saken ikke vil bli kalt inn som vitner under rettssaken. De tilrettelagte avhørene av guttene, som er tatt opp på video, vil imidlertid bli avspilt.

- De tilrettelagte avhørene varer i snitt rundt to timer. Jeg må nå ta en gjennomgang av disse, og ta en utvelgelse av hvilke som skal spilles av i sin helhet, før saken sendes til retten, sier hun.

Ifølge fengslingskjennelser fra Sør-Trøndelag tingrett, har den tiltalte mannen opplyst å ha hatt trenerverv i tre idrettslag i samme trønderske kommune. Da treneren ble pågrepet, hadde han treneroppgaver for to lag i samme idrettslag. Han ble suspendert da saken ble kjent.

Sendte brev til foreldre

Treneren var da han ble siktet ansatt i en kommune i Trøndelag, og jobbet til daglig med barn. Politiet sendte i etterforskningens startfase ut brev til foreldrene til de barna som mannen kunne ha hatt kontakt med gjennom sin jobb. I brevet, som ble formidlet av arbeidsgiveren til mannen, ba politiet blant annet foreldrene om å sjekke ungenes mobiltelefoner «for å se om det har vært noen uvanlig kontakt der».

- Vi undersøkte dette, og har ingen grunn til å mistenke ham for å ha begått noe straffbart mot noen der, sier Lind.

Fotballtreneren fra Trøndelag som ble pågrepet av politiet i fjor vår, er nå tiltalt. På bildet politiadvokat Bente Lind og forsvarerer Arve Opdahl i forbindelse med et tidligere fengslingsmøte i saken. Foto: Pål E. Solberg