«Dette var lite raust, Ingvild Kjerkol. Mange av initiativene kommer ikke fra Ap, men fra Sp og Kjersti Toppe» skrev Senterpartiets Marit Arnstad umiddelbart på Twitter etter å ha lest om Kjerkol og felttoget mot regjeringens helsepolitikk i Adresseavisen i går.

Kjerkols poeng var den rødgrønne opposisjonen ved hjelp av KrF har overtatt kontrollen over helsepolitikken i Stortinget. I sak etter sak har det nye helseflertallet i Stortinget påført regjeringen nederlag.

- På helse er det sentrum/venstrepolitikken folk ønsker seg. Her ligger også det helsepolitiske flertallet i dag, inkludert KrF, sa Kjerkol.

Arbeiderpartiets fraksjonsleder på helse listet så opp syv ulike eksempler på gjennomslag.

- Smått

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Senterpartiet mener Kjerkol tar æren for mange av forslagene de mener er deres.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad utdyper:

- Det vi kan være enige om er at det er veldig bra stortingsflertallet samler seg om ny helsepolitikk. Det mest synlige i løpet av vinteren på Stortinget er nettopp linjeskiftet vi har fått på helsepolitikken, sier Arnstad til Adresseavisen.

Men Senterpartiets parlamentariske leder mener Ap ikke kan ta æren for dette alene.

- Linjeskiftet baserer seg på forslag fra alle partier i opposisjon. Da synes jeg det blir litt smått fra Ap og Kjerkol å ta æren for alt, sier Arnstad.

Fem Sp-forslag

Senterpartiets Kjersti Toppe sitter sammen med Kjerkol i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

- Fem av de syv forslagene som ble nevnt, er det jeg som har skrevet og fremmet. Ap har støttet dette. Vi er opptatt av de samme sakene og er enige. Men forslagene er mine, sier Toppe.

Toppe er i likhet med Marit Arnstad opptatt av at «rett skal være rett».

- Men når dette er påpekt, vil jeg understreke at mye av helsepolitikken nå styres av Stortinget. Dette er bra. De rødgrønne jobber nå godt sammen med KrF, sier Toppe.

Toppe erkjenner likevel at det har oppstått «litt irritasjon» i den rødgulgrønne opposisjonen. Men hun bedyrer at dette ikke skal stå i veien for nye samarbeid på bekostning av regjeringen.

- Senest torsdag samlet vi oss i tre nye saker mot regjeringen, og det komme mer. Det viktige er at vi har mye til felles og at vi nå får gjennomslag for politikken vår i Stortinget, sier Toppe.

Les også: Ap vil tillate prøverørsbarn med DNA fra tre personer

- Vår felles politikk

Ap's Ingvild Kjerkol tar kritikken fra Senterpartiet med stor ro.

- Vi har fremmet forslag om alle de punktene på den listen i løpet av forrige periode og denne. Punktene står også i vårt program, sier Kjerkol.

Arbeiderpartiets helsepolitiske fraksjonsleder Ingvild Kjerkol

Hun understreker at hennes hovedbudskap er at hun er glad for at det er etablert en nytt og alternativt flertall til regjeringens helsepolitikk i Stortinget.

- Hele mitt poeng var jo at det var oss rødgrønne som sammen med KrF nå utgjør det nye helseflertallet i svært mange saker i Stortinget. Dette håper jeg også Toppe og Arnstad ser er bra for Helse-Norge, sier Kjerkol.

LES OSGÅ: Disse to kvinnene får en helt avgjørende rolle for at Ap skal ta tilbake makta

Aktiv komité

Helse- og omsorgskomiteen har hatt en svært aktiv vinter, og er definitivt den komiteen som har hatt flest saker til behandling så langt i stortingsperioden. Helse- og omsorg har så langt behandlet dobbel så mange forslag som neste komité på listen.

- Opposisjonen samarbeider godt. Men akkurat torsdag manglet vi Ap sine stemmer for å få flertall for vårt forslag om å be regjeringen fremlegge en helhetlig stortingsmelding om psykisk helsevern, og til et forslag om å pålegge helseforetakene å innføre stedlig ledelse på alle sykehus. Her var SV, KrF og SP alene om å være enige, påpeker Toppe.