Mandag ettermiddag tok den famøse sexmeldingsaken i Sp en ny og overraskende vending: Nestleder Ola Borten Moe gikk ut og sa at han fratrer som nestleder inntil saken er oppklart.

– Det er en dypt beklagelig melding Liv Signe Navarsete selvsagt ikke skulle hatt. Nå handler dette også om hvilke muligheter jeg har til å fylle tillitsvervet som nestleder i Sp, og per nå er det umulig, uttalte Moe til NRK.

Ifølge NRK mener han det skapes så mye tvil, usikkerhet, beskyldninger og rykter at det er umulig å fungere som nestleder.

Sp-nestleder Ola Borten Moe trekker seg inntil videre fra partiledelsen. – Det er en dypt beklagelig melding Liv Signe Navarsete selvsagt ikke skulle hatt. Nå handler dette også om hvilke muligheter jeg har til å fylle tillitsvervet som nestleder i Sp, og per nå er det umulig, uttalte Moe til NRK. Foto: Richard Sagen

- Kom brått på

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, sier hun ikke var informert på forhånd om Ola Borten Moes beslutning om å fratre som nestleder inntil videre.

Heller ikke partiets andre nestleder, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim var orientert om beslutningen på forhånd.

- Dette kom brått på. Det er Trygve (Slagsvold Vedum, red.anm.) som kommenterer saken på vegne av ledelsen, skriver Tvinnereim i en SMS til Adresseavisen.

Beslutningen kom også overraskende på fylkesleder i Trøndelag Sp, Gunn Iversen Stokke.

- Jeg skjønner at han tar dette valget. Slik situasjonen har blitt, må det være veldig vanskelig å fortsette som nestleder. Men det er jo synd at den politikeren Trøndelag har i Ola, må gå til et slikt skritt fordi noen ikke vil ta ansvar og stå frem. Nå håper jeg at den ansvarlige forstår at nok er nok, og at dette bidrar til fortgang i saken. Men det blir vel verre for hver dag som går, det er rart at den som har gjort det ikke allerede har tatt ansvar, sier Iversen Stokke.

- En offentlig gapestokk

Leder av Senterungdommen og sentralstyremedlem, Ada Arnstad, sier at det at Ola Borten Moe trekker seg, viser at han mener alvor med at saken skal bli løst.

- Jeg synes det er synd at det er kommet dit. Men jeg håper det er dette som skal til for at den som har sendt denne grove meldingen sier unnskyld til Liv Signe.

- Kan ikke fratredelsen også tolkes om en erkjennelse av skyld?

- Nei, kollektiv straff er ikke noe vi bedriver i Senterpartiet.

- Å gå av som nestleder kan jo også se ut som en straff?

- Dette er ingen avgang som er et resultat av håndteringen i varslersaken. Det er generalsekretæren som skal håndtere og løse denne saken, det er han som er best egnet til det. Den som har gjort det må vite at varslersaker kan behandles konfidensielt og at vedkommende kan gjøre opp uten offentlighetens lys.

- Er det realistisk når det har vært så stor oppmerksomhet om dette?

- Det må være håpet, selv om det gjør det vanskeligere. Nå er det blitt en offentlig gapestokk, ikke med én, men med ti personer.

- Betyr det at du ikke tror noe på at de var sammen om dette?

- Det vet jeg ingenting om. Jeg vet bare at man kan ikke dømme folk uten bevis.

Søberg ble overrasket

Da Adresseavisen ringte tidligere statssekretær Morten Søberg i ettermiddag, hadde han ikke hørt om Borten Moes beslutning sa han.

Et par timer senere sender Søberg følgende SMS til avisen:

- Det er sjølvsagt trist at det heile no har gått så langt; at vi er komne hit. Det einaste lyspunktet måtte vera at dette kan medverka til at saka vedrørande den illgjetne Messenger-meldinga til Liv Signe Navarsete vert avklart.

Den grove meldingen ble sendt fra tidligere statssekretær Morten Søbergs telefon, men Navarsete og partiledelsen tror han på at det ikke var han som sendte den. Foto: Kristin Svorte

Det var fra Søbergs telefon den grove meldingen ble sendt for to år siden, men han har på det sterkeste avvist at det var han som skrev den - noe han har blitt trodd på av ledelsen og Navarsete selv.

«Vi har lyst på fitta di», stod det i meldingen som var sendt fra Messenger-kontoen til  Morten Søberg. Meldingen ble sendt etter midnatt på en hyttetur for to år siden, der Morten Søberg deltok sammen med Ola Borten Moe og åtte andre deltakere. Ingen av de som var til stede har tatt ansvaret for å ha sendt meldingen.

I dette intervjuet beskriver Morten Søberg saken som et «sorgens kapittel fra A til Å».

Fylkessekretær i Sp, Rune Hjulstad, som også var med på turen sier at han ble til de grader overrasket over at Ola Borten Moe trakk seg.

- Skapt oss et nytt problem

- Hvis det at han trer til side kan gjøre at vi får oppklart saken, vil det i ettertid framstå som veldig ryddig. Hvis det ikke fører til noe, har vi i stedet skapt oss et nytt problem. Men jeg skjønner Ola, at han gjør dette nå.

- For hva skjer da om det ikke fører fram, er da Ola Borten Moe ute av ledelsen permanent?

- Det er et godt spørsmål som jeg ikke er i stand til å reflektere over nå. Hele denne settingen er absurd. Det er ikke slik at vi er ti som dekker hverandre. Jeg har ikke den fjerneste anelse om hvem som har gjort det. Det har vært et sånt enormt press mot alle ti, situasjonen er helt uholdbar. For Liv Signe, for partiet og for oss som er uskyldige. Jeg kjenner at man blir helt paranoid av dette, sier Hjulstad oppgitt.

- Dypt beklagelig

Tidligere partileder Liv Signe Navarsete sier til VG at Borten Moe har gjort et ryddig valg.

- Det er trist at denne saken måtte gå så langt. Når Ola Borten Moe velger å trå til side er det et ryddig valg. Jeg håper nå at saken finner en rask løsning så Sp kan fokusere fullt og helt på de gode politiske sakene våre, sier Liv Signe Navarsete til VG.

Tidligere partileder Liv Signe Navarsete, som mottok den grove meldingen, mener Borten Moe har tatt et ryddig valg. Foto: NTB Scanpix

Les også: Sp-toppene drøfter sexmeldingen i kveld

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har uttalt at han vil anmelde saken hvis ingen har meldt seg innen onsdag.

- Ikke forventet

Marit Arnstad sier til Adresseavisen at hun ikke var informert om Ola Borten Moes beslutning på forhånd.

- Jeg registrerer at han fratrer, og det er mulig vi også får en begrunnelse etter hvert. Dette har ikke blitt drøftet med meg på forhånd, og beslutningen kom derfor veldig overraskende, sier Arnstad.

Stortingsrepresentant for Sp, Marit Arnstad, sier det kom veldig overraskende at Ola Borten Moe fratrer som nestleder inntil sexmeldingsaken er oppklart.

- Hvorfor tror du han gjør dette?

- Jeg aner ikke, men det får vi sikkert vite etter hvert. Jeg forstår jo at han synes det er vanskelig å fortsette i ledelsen når denne saken ennå pågår.

- Synes du det var en klok beslutning?

- Det var vel ikke forventet, men når han først gjør det, er det kanskje greit. For partiet er det viktig å få gjort det som skal gjøres for å oppklare saken.

- Tror du Borten Moe gjør dette for å presse frem en tilståelse?

- Jeg aner ikke. Jeg har ennå ikke snakket med Ola om dette. Jeg regner med at det blir orientert om dette på sentralstyremøtet som skal holdes på telefon senere i kveld, avslutter Arnstad.

- Ufordragelig melding

Adresseavisen intervjuet også Marit Arnstad tidligere i dag – før det ble kjent at nestleder Borten Moe trekker seg midlertidig. Da sa hun ikke har vært borti behandlingen av saken siden Liv Signe Navarsete viste frem meldingen til henne og partileder Trygve Slagsvold Vedum rett etter hytteturen.

Les også: Generalsekretæren glemte varselet fra Navarsete

- Da ble det bestemt at partilederen skulle ta en samtale med den som eide telefonen (Morten Søberg, journ.anm.) og med Liv Signe. Siden har ikke jeg vært med i behandlingen av saken. Etter våre retningslinjer er det nå generalsekretæren som har saken, og jeg driver ikke egne undersøkelser.

- Hva tenkte du da du så meldingen?

- At det var en ufordragelig melding å sende til folk, sier hun.

I dagens Adresseavisen kommer det frem at partitoppene Tomas Iver Hallem (fylkesvaraordfører) og Rune Hjulstad (fylkessekretær) ikke ble kontaktet av partiledelsen før saken sprakk i media for halvannen uke siden.

- Hva sier det deg om partileders håndtering av saken?

- Partiet har ikke lagt skjul på at saken ble behandlet i to ulike faser. Den første var at ledelsen hadde samtaler med den som eide telefonen og Liv Signe Navarsete. En fikk da forståelse av at Liv Signe ikke ville gå videre med saken. Så kom saken opp igjen for noen uker siden, og da ble det iverksatt tiltak i tråd med våre retningslinjer hvor alle etter hvert ble kontaktet, sier hun.

Les også: Den siste festdeltakeren: – Jeg sverger på at det ikke var meg

- Burde dere ikke internt tatt tak i dette uavhengig av hva forståelsen dere fikk?

- I etterpåklokskapens lys så kanskje. Men det var omforent om ikke å gå videre den gangen, sier hun.

Støtter Slagsvold Vedum

Arnstad er helt uenig med Åslaug Haga som fredag sa at alle de ti som deltok på hytteturen, må stenges ute fra partiet inntil omstendighetene rundt meldingen er avklart.

- Jeg mener at kollektive straffetiltak ikke hører hjemme i en rettsstat, sier hun.

Men Arnstad støtter partileder Slagsvold Vedum som vil anmelde saken hvis vedkommende som skrev meldingen ikke melder seg innen onsdag.

- Det er mest ryddig å gjøre det på den måten. Men jeg håper vedkommende står frem, slik at vi blir ferdige med saken, sier hun.

Les også: - Dette er ubehagelig. Opptre voksent, og meld fra

- Hva betyr det for omdømme?

- Det er en vanskelig sak. Men om det skader omdømmet spørs hva som er fakta i saken. Det er det vanskelig å spekulere i, men det er ikke hyggelig for partiet hvis noen i partiet har gjort det. Likevel er det først og fremst slik at dette skader omdømme til den som har sendt en slik melding.

- Ligger det maktkamp bak at denne saken kom ut nå?

- Jeg kan ikke se at det gjør det. Hvis media spekulerer i det må de ha et faktisk grunnlag, noe jeg ikke kan se de har. Alle vet at Liv Signe og Ola var uenige i 2013, og med faktisk grunnlag mener jeg at det ikke på noen måte er dokumentert at det var Ola Borten Moe som skulle ha sendt meldingen. Heller tvert imot, sier Arnstad.

Les også: Sp-topper tar avstand fra trakasseringsmelding

Les også: Navarsete har meldt trussel til PST

Fylkesleder Gunn Iversen Stokke sier hun respekterer Borten Moes valg om å fratre midlertidig som nestleder. Foto: Jens Petter Søraa