Mannen i 30-årene som ble utsatt for økseangrep 18. november i fjor, var første vitne ut i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Tidligere på dagen erkjente en 25 år gammel mann straffskyld for å ha forsøkt å drepe ham.

LES OGSÅ: - Tiltalte vurderte å angripe tre andre personer med øks i Trondheim sentrum

- Husket ingenting

Denne kvelden hadde den fornærmede mannen vært ute på byen. Han var beruset og på vei hjem da angrepet skjedde. Han trodde at han kunne ha sett gjerningsmannen ved Solsiden, og mente vagt å kunne erindre at noe skremte ham. Mannens sikre minne om hva som skjedde denne kvelden stoppet imidlertid noen hundre meter fra åstedet på Lademoen.

Her er statsadvokat Per Morten Schjetne sammen med fornærmedes bistandsadvokat, Vibeke Meland. Hun har varslet at hun vil fremme krav om oppreisningserstatning på vegne av klienten.

- Jeg våknet neste dag med masse blod i senga. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd og husket ingenting. Jeg prøvde å forstå hva som var greia, sa den fornærmede mannen i retten.

Trodde han hadde ramlet

Siden han hadde både pengebok og mobil på plass, utelukket mannen at han hadde blitt ranet. Han konkluderte derformed at han hadde ramlet.

- Klokken var 21.00 på kvelden. Jeg var utmattet og hadde hjernerystelse, og tenkte å legge meg. Da leste jeg på adressa.no at politiet jaktet etter en person som var utsatt for alvorlig kriminell handling. Jeg så at det var publisert et kornete overvåkningsbilde. Jeg så nærmere etter - og da sank det inn. Dette var jo vitterlig meg, sa mannen i retten.

Dette var bildet politiet gikk ut med da de etterlyste offeret for økseangrepet i Adresseavisen. Mannen meldte seg til politiet etterpå, etter å ha kjent igjen seg selv. Mandag forklarte han seg i retten. Foto: Politiet/overvåkingsbilde

Han meldte seg da for politiet og ble fraktet til St. Olavs hospital, hvor han ble utredet. Mannen hadde både en hjerneblødning og hjernerystelse. Den fornærmede mannen fikk et fem centimeters kutt i bakhodet etter økseslaget.

- Hvordan har dette innvirket på deg, at du var så nær døden, ville statsadvokat Per Morten Schjetne vite.

- Det tok ganske lang tid før dette sank inn. Det verste var vel da jeg fikk brevet fra politiet med bekreftelse på anmeldt forhold. Da jeg så at «forholdets art» var drapsforsøk - da satt jeg et lite minutt og stirret på det arket, sa tiltalte.

Ba om unnskyldning

Forklaringen til fornærmede skjedde uten at tiltalte var til stede i salen. Han satt i et tilstøtende rom og fulgte med via lyd. Denne ordningen ble iverksatt etter fornærmedes ønske.

Her er aktor statsadvokat Per Morten Schjetne (t.v.) og 25-åringens forsvarer, Frode Wisth.

- Jeg er glad for at han ikke er her. Det ville vært utpsykende, sa fornærmede.

Via sin forsvarer, Frode Wisth, ba den tiltalte den fornærmede mannen om unnskyldning under forklaringen hans.