Det var på kvelden 18. november i fjor at mannen steg av toget fra Oppdal og deretter gikk rundt i Trondheim sentrum fra klokken 20.45 med en medbrakt øks og sine to hunder i bånd. Han hadde et mål om å drepe en mann. Det som skjedde etter rundt fem timers vandring, førte til at han nå sitter som tiltalt for drapsforsøk i Sør-Trøndelag tingrett. Et forhold som han erkjenner.

Så ansikter

Da 25-åringen inntok vitneboksen mandag ettermiddag, kom det frem at tre andre menn var nær ved å bli angrepet med øksa han hadde med seg denne kvelden.

Dette er øksa som mannen i 30-årene ble slått med i bakhodet. Tiltalte brukte bakenden da han slo ham.

- Først kom det en mann joggende mot meg ved Nidelva. Jeg tenkte at her er det mulig. Der nede ville jeg ikke skape skrekk, sa tiltalte.

Han klarte imidlertid ikke å gjennomføre det han hadde fore - dette fordi han så ansiktet til mannen.

Det samme skjedde med et annet potensielt offer som passerte ham ved Trondheim Torg, forklarte tiltalte.

- Hørte det knakk

- Når jeg så ansiktene deres, klarte jeg ikke å umenneskeliggjøre dem. Det kom også en tredje person bort til meg, fordi han så hundene mine. Da han sto på huk ved hundene, tenkte jeg at jeg kunne ta ham også. Men det ble som med de to andre. Jeg hadde sett ansiktet hans og klarte ikke, sa 25-åringen.

Her er aktor statsadvokat Per Morten Schjetne (t.v.) og 25-åringens forsvarer, Frode Wisth.

Mens han sto ved dette tredje potensielle offeret på Solsiden, la han merke til en annen mann «i sidesynet». 25-åringen fulgte etter ham bortover mot Lademoen.

- Jeg så aldri ansiktet hans, og klarte å umenneskeliggjøre ham. Jeg klarte derfor å slå, sa tiltalte, og beskrev at han «la seg inn i slaget» da han slo med baksiden av øksa.

Offeret var en mann i 30-årene, som var på vei hjem fra byen. Han forklarte seg tidligere mandag.

- Jeg syntes jeg hørte at det knakk da jeg slo, og det var som om han reiste seg på tå før han ramlet på ansiktet, sa tiltalte.

Han trodde på dette tidspunktet at mannen var død, og gikk bort til en politipatrulje som sto parkert på Solsiden. 25-åringen ga fra seg øksen og sa: «Denne har jeg akkurat slått en fyr i bakhodet med». Siden har han sittet i varetekt.

Overførte mye penger til kvinne

Før 25-åringen kom til denne delen av forklaringen sin i retten, hadde han brukt lang tid på å forklare seg om foranledningen til det brutale angrepet.

Han beskrev hvordan han i perioden 2011-2015 havnet i en situasjon med mye gjeld. Han fikk ryddet opp i dette, men fikk problemer igjen. Bakgrunnen var kontakten han hadde med en kvinne i 20-årene, som han hadde blitt kjent med via en hundeside på Facebook i 2014, fortalte tiltalte. Totalt skal han ha overført rundt 300 000 kroner til denne kvinnen fra 2014 til 2016, opplyste forsvarer Frode Wisth i retten.

Tiltalte har nå anmeldt denne kvinnen for bedrageri, fordi han mener hun har lurt ham. Han beskrev i retten hvordan hun ba om penger til ulike ting - blant annet til kreftbehandling, selv om hun ikke skal ha hatt kreft.

- Jeg var ute å kjøre den gangen. Hva som kom ut av munnen min kan jeg ikke stå inne for, sa kvinnen da hun vitnet i retten, og la til at hun var mye ruspåvirket i denne perioden.

Kvinnen som er rusfri i dag, mente imidlertid at det meste av pengene fra 25-åringen var gaver og ikke lån.

Planlagt en uke før

25-åringen er også tiltalt for tre tyverier sommeren 2017, hvor han stjal kontanter. Han misbrukte også visakortet til en slektning og tok ut til sammen 80 000 kroner. Tiltalte erkjente dette i retten, og forklarte at han satte inn penger til kvinnen etter det ene innbruddet.

Igjen hopet de økonomiske problemene seg opp for tiltalte, som til slutt ikke så annen utvei enn å gjøre noe desperat på grunn av det han beskrev som tankeforstyrrelser, tunnelsyn og depresjoner. Han innså at han ikke ville klare å holde oppe fasaden, beskrev han.

Her er den tiltalte 25-åringen på Trondheim S sammen med sine hunder. Senere denne kvelden angrep han en tilfeldig person med øks.

En uke før han tok toget til Trondheim, fikk han tanken.

- Det måtte en forandring til. Det var å komme seg i fengsel og slippe unna alle problemer, sa tiltalte - som allerede da bestemte seg for å «slå en fyr med øksa».

Angrer

25-åringen forklarte at han kvelden 18. november gikk etter menn i 30-40-årene. Det var aldri i hans tanker å angripe kvinner, unger eller eldre.

- Hva så du for deg at konsekvensene ville bli? spurte statsadvokat Per Morten Schjetne.

- At jeg havnet i fengsel. Jeg tenkte ikke på konsekvenser for andre, sa tiltalte.

- Så du for deg at personen du skulle slå ville dø?

- Ja, sa tiltalte, og uttalte deretter at han angret veldig.

- Men jeg følte ikke det var noen annen utvei.