Høsten 2009 ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til dødsstraff i Kongo. Det kom også et et krav til norske myndigheter på 360 millioner kroner. Samtidig ble en annen nordmann, i det stille, dømt til 16,5 års fengsel i Bangkok.

John M. Johansen er født i Askim, men vokste opp i Nærøy i Trøndelag. Etter å ha blitt dømt til 16,5 år for besittelse av narkotika og våpen sonet han tre år i Bombat i Bangkok.

John M. Johansen en måned etter at han slapp ut av Bombat-fengselet. - Jeg hadde da tatt av 50 kilo, sier Johansen.

- Dette er en gammel japansk konsentrasjonsleir. Det er rett og slett en utrydningsleir. Der er det spesielt folk som er tatt for narkotikaforbrytelser som sitter. De andre fengslene i Thailand er ikke like ille. Vi lå 90 personer på et murgolv på 50 kvadratmeter, forteller Johansen slapp fri i 2012 etter å ha fått medhold i en klage.

- Hold deg unna narkotika

Johansen bodde i Thailand i flere år før han ble fengslet. Der skal han blant annet ha bistått Turistpolitiet, som følger opp besøkende på øya - deriblant nordmenn.

Han har en klar oppfordring til alle som reiser til Thailand: Hold deg unna narkotika!

12. april ble to trønderske jenter arrestert i Phuket. De ble anklaget for å være i besittelse av et narkotisk stoff kalt yaba. Foreldre til jentene har uttalt at det hele berodde på en misforståelse og at jentene etter kort tid ble satt fri.

- Lovgivingen på narkotika er svært streng. Du skal ikke ha mye på deg. En Yaba-tablett kan gi 1-3 års fengsel. Har du bare en tablett, er det lettere å kjøpe seg ut av det. Er du heldig, treffer du riktig politimann og klarer å betale deg ut av det. Jentene det er snakk om her, har nok vært kjempeheldige, sier Johansen.

- Mulig å kjøpe seg ut

En av jentenes foreldre har uttalt at de måtte betale en mindre sum før de fikk gå.

Ifølge nettstedet Thainytt måtte jentene ut med 40 000 kroner for å slippe fri. I tillegg skal politiet ha krevd ytterligere 120 000 norske kroner for å gi de to passene tilbake. Jentenes foreldre benekte rat det er snakk om så store summer.

- Det virker på meg som de jentene hadde mye penger og betalte seg ut til korrupt politi. Er det snakk om lite nok narkotika, en tablett eller noe sånt, er det mulig, sier Johansen.

- Serverte ris med sand

Han befinner seg for tiden på Filippinene og uttaler seg ut fra sin erfaring fra Thailand. UD ber folk være oppmerksomme på at både regelverk, konsekvenser og soningsforhold er annerledes enn i Norge.

Johansen beskriver sin tid i fengslet i Bangkok som et mareritt. Han skal ha overlevd på å spise tunfisk på boks som han fikk kjøpt i fengslet.

Hundrevis av fanger sitter i kø for å få utlevert en bolel med ris og tørket fisk i det overfylte fengselt Khlongprem i Bangkok i 2000.

- Ellers var det vi fikk servert stort sett ris. Fangvokterne strødde risen ut på bakken og sparket i den for å se om det var noe som kunne være i ferd med å bli smuglet inn i risbollene. Etterpå fikk vi det servert med sand og det hele. Ellers var det stort sett dårlige rester fra restauranter vi fikk servert. Jeg gikk ned 50 kilo i løpet av de tre årene jeg satt inne. Det var et mareritt. Jeg var der i tre år. De fleste dør etter fire-fem, sier Johansen.

Så notat til medfange

En dag fikk han se en medfange fra Australia sitte og skrive klager. Han oppfattet en adresse til ambassaden.

- Jeg tenkte at det ikke ville skade, og skrev en klage. Etter en måned fikk jeg svar om at klagen var mottatt, og etter ytterligere en måned fikk jeg et svar til om at de ville se på saken. Så en dag ble jeg hentet og sendt ut av landet, sier han.

Han reiste hjem til Norge. Nå bor han på Filippinene.

Johansen sier at han ble lurt i en felle og at narkotikaen var plantet. Årsaken til at han ble fjernet skal være snakk om pengeavtaler. Han understreker at han etter hvert ble frifunnet for alle anklager av lagmannsretten i Bangkok.

- Hjelp er ikke-eksisterende. Ingen fra Norge kan hjelpe deg. Kanskje Sjømannkirka eller ambassaden dersom du har gått tom for penger eller lignende, men har du havnet på kant med loven, står du alene. Ambassaden kan kun følge opp helsen din. Ikke noe annet. Jeg tror jeg ble satt fri fordi det var snakk om korrupsjon i systemet og at saken dreide seg om millionbeløp, sier Johansen.

Pengelån

- Det var snakk om lån av penger. Det utviklet seg til at jeg ikke ville være med på det. Personene rundt dette pengelånet var involvert i at jeg ble fengslet og fikk en dom på 16,5 år. Den som har overlevd lengst i det fengslet var en som holdt ut i tolv år, sier Johansen.

Han sier at det generelt er en del ting utenom narkotika du skal være oppmerksom på når du reiser til Thailand.

- For eksempel visum og forsikring. Går det en dag over visumet ditt kan du bli arrestert. Og leier du for eksempel MC og blir utsatt for en ulykke, slipper du ikke ut av sykehuset før du har betalt for deg, sier Johansen.

Han mener det er lett å gå i fella og kjøpe ting som ikek er ekte for en dyr penge.

- Og aldri benytt deg av tilbud om skyss. Bruk de offentlige drosjene, sier han.

Stol aldri på folk som tilbyr sexJohansen sier at sjansen for å bli ranet på hotellrom om du omgir seg med feil folk er stor:

- Også politiet kan sette opp feller, men jeg tror det skjedde mer av det før enn nå. Når det gjelder sex, skal du være forsiktig. Damer som tilbyr seksuelle tjenester eller vil være med deg på rommet, kan også være menn som har tatt kjønnsskifte. Blir du med opp på hotellrommet er sjansen stor for at du kan bli ranet. Det kan skje ved at andre personer kommer inn på rommet når du er i dusjen. Og aldri stol på at jenter som tilbyr sex er over 18 år. Hold deg unna, er Johansens råd.

- Ellers er Thailand trygt, billig og bra, sier Johansen.