Mandag overrasket Ola Borten Moe med å fratre som nestleder i partiet – inntil saken om den grove meldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete blir oppklart. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har gitt den ansvarlige frist til og med onsdag for å melde seg, hvis ikke blir saken politianmeldt torsdag.

Fylkesleder Jostein Ljones i Hordaland mener saken først og fremst er skadelig for de ti som deltok på hytteturen. Og dersom saken ikke blir oppklart, tror han det blir vanskelig for Borten Moe å komme tilbake.

- Det blir nok en lang vei for Ola å komme tilbake til sentrale posisjoner i partiet. Så lenge saken ikke er oppklart, vil den hefte ved han. Han valgte jo selv å trekke seg fordi det var vanskelig å utføre jobben som nestleder når saken ikke er oppklart, og blir den ikke det, er jo situasjonen like vanskelig. Men det er beklagelig, Borten Moe er en markant politiker for Senterpartiet, sier Ljones.

Fylkesleder Jostein Ljones i Hordaland tror det blir vanskelig for Borten Moe å komme tilbake i en sentral posisjon i partiet dersom saken ikke oppklares. Foto: Senterpartiet

- Uten nødvendig tillit

Fylkesleder Tove Henøen i Møre og Romsdal tror også saken må oppklares for at Borten Moe går tilbake i ledelsen.

- Når Ola har tatt den vurderingen at saken må oppklares før han kommer tilbake, så bør den vel det. Men jeg håper i det lengste at noen tar ansvar og står frem. Slik saken står nå, er alle ti uten nødvendig tillit, mener Henøen.

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Tove Henøen, tror saken må oppklares for at Borten Moe går tilbake i ledelsen. Foto: Senterpartiet

Leder Olav Urbø i Telemark Sp synes Borten Moe har tatt et «ryddig og ansvarlig valg».

- Han satt til slutt i en helt umulig situasjon. Om saken forblir uoppklart, må Ola selv vurdere om han vil komme tilbake i ledelsen. På et tidspunkt må også partiet uansett konkludere i saken og gå videre, mener Urbø.

- Ville ikke skjedd i Nord-Norge

Fylkesleder i Finnmark, Geir Iversen, tror ikke saken hadde fått så stort omfang, dersom dette hadde skjedd i Nord-Norge.

- Her tenker vi ikke så mye på sånne ting. Det handler vel om ulike kulturer. Ikke det at vi pleier å sende sånne meldinger, men jeg tror ikke det ville blitt reagert på samme måte. Hvorfor kan ikke den skyldige bare si: «Jeg tok et par drammer for mye og gjorde en feil»? Det er lov å feile, understreker Iversen, som mener det nå er opp til Borten Moe om han kommer tilbake i ledelsen:

- Han er jo ikke oppsagt på noen måte.

Fylkesleder Geir Iversen i Finnmark Sp. Foto: Senterpartiet

Tror ikke politiet vil prioritere saken

Fylkesleder Svein Eggesvik i Nordland mener det er Borten Moes utspill dersom saken forblir uoppklart.

- Han har valgt å trekke seg og ta ansvar. Så må han sammen med partiet ta stilling til hva han gjør dersom saken ikke får en oppklaring.

Leder i Trøndelag Sp, Gunn Iversen Stokke, mener Borten Moe bør komme tilbake til ledelsen – uavhengig av om saken får en løsning.

- Dersom saken blir anmeldt, tviler jeg på at politiet vil prioritere en slik sak. Jeg er også i tvil om dette er en straffbar handling. Dersom saken blir henlagt, bør Ola komme tilbake. Det er måte på hvor mye ressurser man skal bruke på dette.

Fylkesleder Gunn Iversen Stokke i Trøndelag mener Ola Borten Moe bør tilbake i ledelsen dersom saken henlegges og ikke blir oppklart. Foto: Jens Petter Søraa

Fylkesleder i Sogn og Fjordane, Sigurd Reksnes, sier saken vil bli liggende som en verkebyll om man ikke oppklarer hvem som har sendt meldingen. Han sier at han støtter Ola Borten Moe i beslutningen om å tre til side, men at Borten Moe kan komme tilbake selv om partiet ikke får svar på hvem som sendte meldingen.

Fylkesleder Sigurd Reksnes i Sogn og Fjordane. Foto: Senterpartiet

- Dypt tragisk

Kathrine Kleveland i Vestfold sier at man må komme til bunns i saken for å kunne gå videre.

- Jeg har respekt for avgjørelsen Ola Borten Moe tok i går. Nå er det viktig at alle berørte i denne saken tas vare på.

- Og da tenker du også på dem som var på hyttetur?

- Ja, også dem. Det er mange som er berørt av denne dypt tragiske saken.

Fylkesleder Kathrine Kleveland i Vestfold. Foto: Senterpartiet

Oddbjørn Kylland i Aust-Agder sier at han skjønner at det ble vanskelig for Ola Borten Moe å forsette som nestleder før saken har kommet til en løsning.

- Jeg ser ikke at det må til en permanent endring her, om han ikke selv mener det. Jeg oppfatter at han trer til side på grunn av denne saken, at det blir vanskelig å være med å behandle den i partiet så lenge han blir sett på som en part. Hva som skjer framover vil ellers bare bli hypotetisk høyttenking, jeg ikke vil begi meg ut på.

- Alle sjakk matt

Simen Gjølsjø i Østfold, sier at så lenge ingen melder seg er alle sjakk matt i denne saken.

- Ola Borten Moe hadde ikke så mange andre valg. Slik det er nå er jo alle under mistanke, og det er ingen lett situasjon.

Leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Foto: Senterpartiet

- Mener du med det at også de andre som var der med tillitsverv, må ta samme vurderingen som Borten Moe?

- Det må være opp til dem å vurdere, men det er en hake ved dem. Synd, fordi dette er jo veldig flinke folk, sier Gjølsjø, som tror det er mulig for Borten Moe å komme tilbake til ledelsen - også uten løsning på saken.

- Men en uavklart sak kan virke ødeleggende med tanke på et mulig gjenvalg neste år.