Melkeprodusent Tove Kristin Sølvberg på gården Midtre Hellan i Inderøy gikk søndag en tur langs veien som grenser til åkeren hvor hun dyrker gress. Denne våraksjonen har vært fast innslag i familien i 15–20 år, men denne gangen var det en dyster fangst.

LES KOMMENTAR: Pant flaska - redd ei ku

Dyster rekord

På en Facebook-post skriver hun: «For å unngå forurensning av fôret til dyra plukker vi hvert år søppel langs veien der vi har åker. Årets fangst er en dyster rekord. Dette er fra ca. 2 km vei». Statusoppdateringen er i ferd med å spre seg ved at mange har delt den allerede.

- Jeg har aldri opplevd at det har vært så ille som denne gangen, sier hun.

Familiesøndagsturen ble en ganske trist affære, fordi ølbokser, vinflasker og brusbokser lå spredd langs den lille strekningen.

- Før har vi hatt med oss to bæreposer, men det holdt ikke til disse mengdene, sier hun.

- Det har blitt mye verre, og det er veldig trist å se, sier hun.

- Måtte alives

En melkebonde på Nordmøre har mistet seks kyr på bare to år. Symptomene tilsier at søppel i fôret er årsaken. To av kyrne døde etter nyttår. Den ene blødde i hjel på båsen, mens den andre ble avlivet ved nødslakt.

I 2015 døde en kalv i Rørvik - søppel i föret var trolig årsaken.

Sølvberg har selv opplevd det samme.

- Jeg måtte avlive ei kvige i vinter, og hun hadde trolig fått i seg en metallbit. Det bruker å gå noen år mellom disse episodene, men når skarpe blikkboks-deler blir spist av kua, så lager det hull på magesekken, forteller hun.

- Jeg tenker også på alle dyrene som rev, hare og ekorn som holder i området vårt. De har ikke tilgang på veterinær engang. Det er tragisk, sier hun.

Enorme mengder: Dette er resultatet etter at gårdbrukerne tok seg en søndagstur langs åkeren.

Smertefull og langsom død

Det er bare to uker siden mannen hennes fant en ølboks i gresset hvor dyrene skal beite.

- Vi er nødt til å følge med hele tiden. Jeg vet ikke hvorfor det var så store mengder i år. Men alt har kommet i løpet av denne vinteren. De kan umulig tenke dyrevelferd når de slenger fra seg søppel på denne måten, tror Sølvberg.

Flere av blikkboksene var ødelagt, og hadde skarpe kanter. Husdyr klarer ikke å fordøye verken plast- eller metallbiter, og dyrene kan få både hjertestans og indre blødninger. Det kan også ta lang tid før bøndene skjønner at noe er galt, og da har dyrene gått med store lidelser i lang tid.

- Jeg tror halvparten av søppelet er kastet rett ut av bilvinduet, mens det var en god del flasker og bokser rundt bussholdeplassene, sier hun.

Hun håper at folk etter hvert får øynene opp for konsekvensene av å kaste søppel i naturen.

Hvert år kommer det inn historier om kyr som dør av kvast. Det er når skarpe ting som spiker, oppstrimlede brusbokser og lignende havner i fôret til kua og deretter blir spist, og havner i nettmagen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter