22. mars slo Kripos til i Trondheim og pågrep mannen i 60-årene. Samtidig ble boligen og arbeidsplassen hans ransaket.

I en pressemelding to dager senere opplyste Kripos at mannen var pågrepet og siktet for å ha begått overgrep mot ett eller flere filippinske barn gjennom direkteoverføring av seksuelle overgrep.

- Uforstående

Mannen som er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, besittelse av overgrepsmateriale og menneskehandel, ble fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Dommeren besluttet at han skulle varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud samt medieforbud, hvorav to av ukene i full isolasjon.

Sist fredag utløp fengslingsperioden, og Kripos begjærte derfor mannen fengslet i en ny fireukersperiode.

- Min klient stiller seg uforstående til siktelsen og nekter straffskyld, sier mannens forsvarer Kolbjørn Lium.

Fengslingsmøtet fredag ettermiddag gikk bak lukkede dører etter en begjæring fra politiadvokat Line Thorsberg fra Kripos. Det endte med en ny fireukers periode i varetekt for siktede, med brev- og besøkskontroll samt medieforbud - i tråd med det politiadvokaten ba om. Kjennelsen, som er unntatt offentlighet, er anket av den siktede trønderen.

- Jobber med å sammenstille bevis

Siktelsen mot mannen i 60-årene er uendret siden sist fengsling, og han er ikke avhørt flere ganger, opplyser politiadvokat Thorsberg i Kripos

- Hvor mange fornærmede barn mener dere det skal være snakk om i denne saken?

- Det står i siktelsen at det er snakk om et eller flere forhold. Derfor kan jeg ikke gå inn på hvor mange fornærmede det er snakk om. Det er tidlig i etterforskningen ennå, sier Thorsberg.

- Hvor lenge mener dere at aktiviteten til siktede skal ha pågått?

- Generelt så er det ulikt hvor mye man kan finne av bevis i slike saker som gjelder direkteoverførte overgrep. I denne saken mener vi at det er grunnlag for å fengsle siktede på grunn av bevisforspillelsesfare. Det vi jobber med nå, er å sammenstille alle bevisene i saken, fortsetter politiadvokaten.

- Men dere har avgrenset en periode?

- Ja, siktelsen gjelder perioden 2012-2018, sier hun.

Ikke flere siktede

I kjennelsen som ble avsagt da retten besluttet lukkede dører under fengslingsmøtet, går det frem at politiet nå jobber med å identifisere personer som det er ønskelig å avhøre i etterforskningen.

- Dette kan være både vitner og eventuelle andre gjerningspersoner, sier Thorsberg.

- Er det flere som er siktet i denne saken så langt?

- Nei, det er det ikke, sier hun.

I pressemeldingen som ble sendt fra Kripos i mars, går det frem at mistankegrunnlaget mot siktede blant annet er informasjon de har fått fra filippinske myndigheter.

Kommunikasjonsrådgiver ved Kripos, Axel Due, forklarte i forbindelse med pågripelsen hva direkteoverføring av overgrep innebærer generelt:

- Det settes opp et webkamera på et rom på Filippinene, og så organiseres det der nede av foreldre eller andre med tilgang på barn. Disse tar imot penger fra eksempelvis norske menn, som har sendt en bestilling på hva barna skal gjøre. Så sørger de voksne der nede for at dette skjer, sa Due til Adresseavisen.

En mann i 60-årene ble fredag fengslet i nye fire uker av Sør-Trøndelag tingrett. Han er siktet for å ha bestilt direkteoverført overgrep mot barn. Mannens forsvarer er Kolbjørn Lium, her sammen med politiadvokat Line Thorsberg fra Kripos. Foto: Mariann Dybdahl