Vedtaket ble fattet med bare noen få stemmer for alternative løsninger. Leder for hovedutvalg for utdanning, Hanne Moe Bjørnbet (Ap), fornøyd med konklusjonen.

- Det viktige er at vi får et samlet elevmiljø, et større faglig og sosialtmiljø, et større fagtilbud og et godt samspill med næringslivet. Det er vi sikre på at vi får her, sier Hanne Moe Bjørnbet (Ap).

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) oppsummerte avstemningen slik:

- Da har fylkesrådmannen fått marsjorde om å sette opp en skole i Vanvikan så fort som mulig.

Stort flertall

Bjørnbet peker på at beliggenheten, på kaia i Vanvikan, både er tett på det innovative næringslivet og bare en kort båttur unna forskningsmiljøer og næringsliv i Trondheim.

- Vi skal ha respekt for at det finnes kritiske stemmer, men jeg håper at alle gode krefter, både innbyggere og næringsliv på Fosen, vil jobbe sammen for å få det til best mulig, sa hun, da hun fra fylkestingets talerstol kunngjorde at Ap ville støtte rådmannens forslag om å legge skolen til Vanvikan.

Debatt: Bruker halv milliard på en skole som ikke trengs

Det har lenge vært kjent at både Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet ønsker å legge en ny videregående skole i Indre Fosen, til Vanvikan.

Les også: Alt tyder på at fylkestinget går for ny videregående skole i Vanvikan

Det påpekte også Sps Gunnar Alstad fra talerstolen.

- Både Leksvik og Rissa er små skoler, som ligger nært hverandre, og med relativt like tilbud. Begge skolene har vært utsatt for vurdering om nedleggelse. Det er bra om fylkeskommunen nå fatter et vedtak som sikrer forutsigbarhet, sa Alstad.

Hans partifelle Gunn Iversen Stokke  er av en annen oppfatning.

- Jeg er skeptisk. Et slikt vedtak er forhastet når vi i Trøndelag skal gjøre en gjennomgang av alle våre 32 skoler. Jeg er ikke bekvem med dette, sier Stokke, som likevel velger å stemme i tråd med partiets linje om Vanvikan.

Ønsket annen løsning

Rødts Eivind Harsvik og Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen og tok til orde for at de to skolene i Rissa og Leksvik bør drives videre. Sisttnevnte foreslår imidleritid at skolene bør drives under felles administrasjon. Svs gruppe var delt på midten i saken. Halvparten ønsker Rissa, og halvparten Vanvikan.

- Forhåpentligvis vil vi få en skole i Vanvikan, som velges av flest mulig lokalt, sa Svs Rakel Tronstad Skårslette.

MdGs Tommy Reinås argumenterte fra talerstolen for at en ny skole bør bygges i Rissa.

- Dette er en stor sak. Den er kompleks, vi konkluderte med at vi landet på et annet alternativ enn flertallet, sier Mdgs Tommy Reinås.

Mdgs Tommy Reinås argumenterte for at en ny skole bør ligge i Rissa, men nådde ikke frem med sitt syn. Foto: Frank Cadamarteri

Stort engasjement

Det har vært steile fronter og høy temperatur i debatten lokalt om hvor en ny skole bør bygges.

- Skolen må ligge i Vanvikan, signaliserte industrigründer Ragnar Lyng.

- Galskap å bygge skole der det nesten ikke bor folk,  sier Ivar Rostad, talsmann for arbeidsgruppa Videregående i sentrum, som består av mange engasjerte personer fra samfunnsliv, politikk, skole og næringsliv i Indre Fosen.

Kan stå klar i 2022

En ny skole på «Havnetomta» i Vanvikan skal ha plass til 300 elever. Skoleutbyggingen skal nå prosjekteres i detalj. Dette arbeidet pågår trolig fram mot 2020. Når dette er klart skal fylkestinget behandle kostnadsrammen for en utbygging. En ny videregåendeskole kan stå klar til skolestart i 2022 og er i dag anslått å koste ca 350 millioner kroner.

Glad for å være i mål

Allerede i november i fjor signalisert Bjørnbet til Adresseavisen at Vanvikan var det sannsynlige utfallet for Aps del. Etter en debatt i gruppemøtet tirsdag konkluderte de med å stemme for dette alternativet. Bjørnbet er klar på at det er riktig.

Hun legger ikke skjul på at hun er glad for at det omsider kan konkluderes i saken.

- Dette er en sak mange av oss har jobbet med lenge. For lenge, vil enkelte si. Men når man skal investere fellesskapets penger må man vite hva man gjør, sier hun

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.