Kokken kunne med god grunn henge flagget på veggen da han fikk høre at det blir ny videregående skole i Vanvikan.

Les også: - Galskap å bygge skole der det nesten ikke bor folk

- Bra for drifta

- Dette er bra for drifta på Vertshuset Landgangen. Vi får skolen som nærmeste nabo og det betyr mange nye kunder, sier Mediaa, som har vurderte å legge ned driften flere ganger siden han overtok for fire år siden.

- Det har vært tungt til tider, men nå kan det løsne. Dette er virkelig noe å juble for, sier en smilende vertshusdriver.

Les også: Skolen må ligge i Vanvikan

Klokt og fremtidsrettet

Det var flere som hadde grunn til å smile i går etter at fylkespolitikerne hadde vedtatt å bygge ny videregående skole i Vanvikan. Vedtaket betyr også at de videregående skolene i Leksvik og Rissa legges ned.

Industrigründer Ragnar Lyng mener dette var et klokt og fremtidsrettet valg av politikerne.

- Nå må vi få hjulet til å svinge igjen. Skolen er en viktig brikke for å skape ny utvikling her i Vanvikan, men da må også kommunen og næringslivet for øvrig være med og bidra til utviklingen.

Les også: Fylkespolitikerne vil si ja til videregående skole i Vanvikan

Forventer vekst

Lyng er optimist og tror at den videregående skolen vil bidra til enda mer industriutvikling i kommunen.

- Det er mye industri med vekstkraft i Vanvikan – og mere kommer.

Lyng mener det er mange grender i Indre Fosen kommune som fortjener å bli hørt og hvor det må legges til rette for vekst.

- Jeg håper nå at flere flytter hit, sier Lyng, som gjennom eget eiendomsselskap er i ferd med å bygge et 20-talls leiligheter ovenfor sentrum.

- Men det er jo nesten ikke tomter å oppdrive. På dette området har kommunen ligget bakpå lenge. Før i tiden kjøpte kommunen en åkerlapp eller berghump, omregulerte, laget boligtomter og gjorde butikk på dette. Men så ble dette arbeidet nedprioritert. Nå har vi sjansen til å skape en ny giv i lokalsamfunnet, mener Lyng.

- I 30 år har vi pendlet lederne våre inn fra Trondheim og det er ikke bærekraftig. Nå må vi få flere til å bosette seg her, sier Ragnar Lyng.

Viktig for hele Trøndelag

Bjørn Damhaug i Fosen Innovasjon mener vedtaket i Fylkestinget er mer solid i dag enn for ett år siden. – Nå har politikere tatt et valg basert på gode utredninger. Dette er ikke noe hastevedtak, understreker Damhaug.

Han understreker at skolesaken ikke bare handler om Vanvikan.

- Dette handler også om Indre Fosen kommune, om hele Fosen og Trøndelag. Vi må rydde bordet og starte på nytt for å skape en fremtidsrettet skole som har ambisjoner sammen med næringslivet og universitetsmiljøet i Trondheim. Skolen er bygd for 350 elever, men det er ikke noe veien for at flere kan komme hit. Det er ikke noe verre for elever i Trondheim og ta hurtigbåten over fjorden enn å ta bussen fra Kattem, mener Bjørn Damhaug.

Store ringvirkninger

Vertshusdriveren på kaia i Vanvikan tror også på at markedet hans vil bli bedre med den nye skolen.

- Vi er ei lita bygd og dette vil derfor få store ringvirkninger. Det vil bli leid ut flere leiligheter og hybler og flere vil handle i butikkene. Jeg er ikke spesielt politisk av meg, men jeg er veldig glad for at andre har jobbet for at skolen blir bygd i Vanvikan, sier Jan Øystein Mediaa.

Verthusholder Jan Øystein Mediaa, Bjørn Damhaug i Fosen Innovasjon og industrigründer Ragnar Lyng tror på ny vekst i Vanvikan etter det historiske skolevedtaket. Foto: LEIF ARNE HOLME