Selv om Frode Berg (62) innrømmer å ha jobbet for etterretningstjenesten, tror ikke Skjervold at han har vært klar over at han risikerte lang fengselsstraff i Russland.

Lektoren som jobbet 42 år ved Charlottenlund skole og satt 12 år i bystyret for Arbeiderpartiet, er kritisk til at etterretningstjenesten har brukt Berg til et slikt farlig oppdrag.

- Berg har vært grenseinspektør i hele sitt liv og levd tett på russerne. Er det grunn til å tro at han er naiv når det gjelder spionasje?

- Nei, som grenseinspektør er han selvfølgelig veldig bevisst på pengebeløp som passerer grensene. Det får meg til å tro at han ikke visste at det var penger i konvoluttene. Han ville forstått at det var veldig risikabelt. Frode Berg er en forsiktig mann som jeg tror ikke liker å ta sjanser. Etter det jeg har forstått, skal dokumentene han har fått ikke inneholde gradert informasjon, sier Skjervold.

- Etterretningstjenesten må i alle fall ha forstått alvoret i en slik sak. Jeg synes det er uansvarlig å bruke en pensjonert grenseinspektør til noe så risikabelt. Det er allment kjent at alle russiske grensevakter jobber for landets etterretningsapparat.

- Fornuftig kar

Skjervold beskriver Frode Berg som en sindig og fornuftig ungdom som han hadde som elev i tre år.

- Jeg hadde et veldig godt inntrykk av ham. Frode var en snill og vanlig gutt som ikke hadde noen anmerkninger av noe slag.

Familien Berg bodde først på Voldsminde, men flyttet til en tomannsbolig i Eventyrveien på Charlottenlund på 60-tallet. Frode startet på Strindheim skole, og flyttet over til Charlottenlund barneskole da den åpnet i 1965. Knut Skjervold var lektor på Charlottenlund ungdomsskole da Berg startet der.

Frode var yngst av tre søsken. Hans eldste bror Kjell Jørgen er i dag pensjonist og bor i Trondheim, mens hans andre bror Tor er gått bort. Faren til de tre jobbet på kontoret til varmeovnsprodusenten Nobø, mens moren var hjemmeværende. Frode Berg engasjerte seg i musikken og spilte baryton i Bispehaugen Skolekorps. Han var blant annet på tur til Japan med korpset. Berg jobbet en tid i klesbutikken Klein junior. Befalsutdanningen tok han ved BSIT, Befalsskolen i Trondheim, i Festningsgata.

Sommerferier i Trondheim

I 1975 dro han til Finnmark som grensesoldat, 19 år gammel. Da han var 20 ble han gift med Anita Nielsen. Broren Kjell Jørgen Berg forteller at Frode, kona Anita og barna pleide å kjøre fra Kirkenes til Trondheim i sommerferiene for å besøke foreldrene på Charlottenlund. Etter at foreldrene gikk bort, har familien ikke vært så mye i Trøndelag.

Frode Berg var grenseinspektøren som løftet vekk tauet fra grensen da Sovjetunionen ble oppløst. I 2014 ble han pensjonert fra Grensekommisariatet. Ifølge NRK ble han siden leid inn som konsulent for den norsk-russiske grensekommisjonen, og var med og gikk opp grensen mellom Norge og Russland i forbindelse med den 25-årlige revisjonen av grensen. Frode Berg er leder for Sør-Varanger menighetsråd og aktiv i Røde Kors.

Tror på løslatelse i høst

I Kirkenes har det vakt sinne at etterretningstjenesten har brukt en person som er sterkt engasjert i folk-til-folk samarbeidet mellom Norge og Russland. De frykter at Berg-saken vil skade arbeidet.

Skjervold tror ikke det spente forholdet mellom Russland og Vest-Europa og USA vil være noe hinder for en løslatelse av Frode Berg.

- Norge samarbeider godt med Russland i nord. Jeg vil tro at løsningen ligger i en spionutveksling. Jeg tror han blir satt fri allerede i høst. Våre allierte i Vest-Europa spiller på lag slik at vi får til en byttehandel.

Knut Skjervold ser ikke bort fra at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg jobber i kulissene overfor Nato-allierte for å finne en løsning.

Den pensjonerte lektoren sier han ikke har grunnlag for å kritisere norske myndigheter for håndteringen av saken etter at Berg ble arrestert.

-Utad kan det virke som innsatsen er beskjeden, men vi vet jo ikke hva som skjer under overflaten. Dette er en type sak der mye sikkert foregår som stille diplomati.

Den spionsiktede nordmannen har sittet i Lefortovo-fengslet midt i Moskva siden 5. desember og avventer en rettssak.

Giftangrepet mot Sergej Skripal i Salisbury har forsuret forholdet mellom Russland og Vesten kraftig.
Knut Skjervold var læreren til Frode Berg på Charlottenlund ungdomsskole. Bildet er fra da Skjervold ennå var lærer. Foto: STEINAR FUGELSØY, Adresseavisen
Advokat Brynjulf Risnes har bekreftet at Berg utførte oppdrag for e-tjenesten.