Studentersamfundet inviterte torsdag til «En kveld med Hadia», der folk skulle få høre Hadia Tajik snakke om politiske temaer som likestilling og innvandring, og om seg selv. Det siste mente Tajik kom til å bli lite spennende.

- Jeg er drit kjedelig. Jeg går sjelden på fest, jeg drikker lite og drar tidlig hjem. Jeg liker bedre å være hjemme og se på Netflix og spise smågodt, sa den tidligere kulturministeren med et smil om munnen.

Da møteleder Synnøve Vereide dreide samtalen over på likestilling og kvinner i lederstillinger, ble Tajik mer taletrengt.

- Når man snakker om kvinner og makt så snakker man ofte om alt det som er vondt og vanskelig, om seksuell trakassering og hersketeknikker. Jeg har behov for å si dette til alle damer der ute: Makt er gøy. Det er kjempegøy! Tror dere alle disse mennene driver med makt fordi det er kjedelig, spurte Tajik studentene i salen

I overkant av 100 personer hadde tatt turen til storsalen på Samfundet for å høre på Hadia Tajik. Foto: CHRISTINE SCHEFTE

Maktkamp

Inntil januar delte Tajik nestledervervet i Arbeiderpartiet med Trond Giske. Han valgte da å trekke seg, etter flere varsler om upassende oppførsel.

Det vakte oppsikt da Tajik leste høyt fra to av varslene i et sentralstyremøte i partiet, i strid med partileder Jonas Gahr Støre sin strategi for hvordan saken skulle håndteres.

Allerede i april i fjor, flere måneder før varslene mot Trond Giske ble kjent, skrev Dagens Næringsliv om maktkamp mellom Tajik og Giske.

Denne uken ble det kjent at Giske blir mediepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet. Tidligere i måneden fikk Giske en sentral rolle Trøndelag Aps reformarbeid for å finne tilbake til grasrota.

Hadia Tajik ønsket torsdag ikke å snakke med Adresseavisen om Trond Giske.

Seriefavoritten

Da Adresseavisen spurte Tajik om likestilling, trakk hun fram sin favorittserie på TV, NRK-dramaet «Heimebane». Der spiller Ane Dahl Torp rollen som Helena Mikkelsen, den første kvinnelige fotballtreneren i den norske eliteserien for menn.

- Der har man en kvinnelig hovedrolle som er en utypisk fremstilling av en kvinne, fordi hun først og fremst er opptatt av jobben og resultatene, sier Tajik.

I en av episodene blir den kvinnelige treneren beskyldt av supporterne for å vise for lite følelser.

Ane Dahl Torp spiller rollen som trener for eliteserielaget Varg IL i NRK-serien Heimebane. Foto: NRK

- Jeg går på en line som er så stram, jeg kan ikke grine verken i med- eller motgang svarer treneren da. Jeg syns det er et godt bilde på at det er lite handlingsrom for mange kvinnelige ledere, sier Tajik.

- Hva kan man gjøre med det?

- Det handler om kultur, vi må bli flinkere til å snakke om det. Det har vært helt nødvendig med tiltak som kvotering og andre ting knyttet til struktur, men det er ikke mulig å bare kvotere seg ut av utfordringene knyttet til likestilling. Vi må endre kulturen også, sier Tajik.

- Og når tror du vi får se en kvinnelig trener i eliteserien i virkeligheten?

- Det tør jeg ikke tippe på. Jeg kjenner ikke til at det er noen kvinner som har vært kandidat til en slik stilling, engang.

Men det er mange menn som er trenere for kvinnelag?

- Ja, det sier vel det meste, sier Tajik.