Trønderen, som sitter i varetekt i Trondheim fengsel, fikk dommen forkynt fredag ettermiddag. Han erkjente straffskyld for drapsforsøk da straffesaken mot ham gikk i Sør-Trøndelag tingrett tidligere i uka, og Sør-Trøndelag tingrett finner ingen andre formildende omstendigheter enn den uforbeholdne tilståelsen. Denne kom samme natt som drapsforsøket skjedde.

Det var på kvelden 18. november i fjor at mannen steg av toget fra Oppdal. Han gikk detter rundt i Trondheim sentrum fra klokken 20.45 med en medbrakt øks gjemt i det ene ermet på genseren og sine to hunder i bånd. Han hadde et mål om «å ta en person», forklarte 25-åringen i retten. Det som skjedde på Lademoen etter rundt fem timers vandring, førte til den alvorlige tiltalen.

«Ekstrem» og «smertefull» handling

Cirka klokken 01.50 denne natten var en mann i 30-årene på vei hjem fra byen. På Lademoen ble han slått i hodet med en øks av 25-åringen. Han hadde fulgt etter ham fra Solsiden. Mannen overlevde angrepet og kom seg hjem.

Dette er øksa som mannen i 30-årene ble slått med i bakhodet. Tiltalte brukte bakenden da han slo ham.

- Jeg våknet neste dag med masse blod i senga. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd og husket ingenting, sa den fornærmede mannen i retten.

Han trodde at han måtte ha ramlet, inntil han leste på adressa.no at politiet jaktet etter en person som var utsatt for alvorlig kriminell handling natten før. Han meldte seg da til politiet og ble innlagt ved St. Olavs hospital.

Retten mener at 25-åringens handling var egnet til å ta livet av en person, og beskriver i dommen at det var «et lykketreff at øksen i dette tilfellet ikke traff andre steder. Dommerne mener i tillegg at fornærmede ble utsatt for en «ekstrem» og «smertefull» handling.

- La seg inn i slaget

Da den tiltalte 25-åringen inntok vitneboksen, kom det frem at også tre andre menn var nær ved å bli angrepet med øksa han hadde med seg denne kvelden. Han klarte imidlertid ikke å ta dem, fordi han hadde sett ansiktene deres, fortalte mannen i retten.

Det var mens han sto ved sitt tredje potensielle offer på Solsiden at han la merke til mannen i 30-årene «i sidesynet». Han fulgte deretter etter ham til Lademoen og slo ham i bakhodet. Tiltalte forklarte i retten at han «la seg inn i slaget» for å få mest mulig kraft.

Her er den dømte 25-åringen på Trondheim S sammen med sine hunder. Senere denne kvelden angrep han en tilfeldig person med øks.

Foranledningen til det brutale angrepet er også beskrevet i dommen. En uke før drapsforsøket skjedde, bestemte 25-åringen seg for at det måtte skje en forandring i livet hans, som de siste årene hadde vært preget av dårlig økonomi, vanskelig boforhold og «tankekjør». Dette som følge av en kvinne som han møtte på en hundeside på Facebook. Denne kvinnen har 25-åringen anmeldt for bedrageri. Det kom frem i rettssaken at mannen hadde overført rundt 300 000 kroner til henne.

Påsto seks års fengsel

25-åringen sto også tiltalt for tre tyverier begått sommeren 2017, hvor han blant annet stjal kontanter. Han misbrukte også Visa-kortet til en slektning og tok ut til sammen 80 000 kroner. Mannen fortalte at kontakten med kvinnen var årsaken til at han gjennomførte disse forholdene, som han erkjente i retten. Den anmeldte kvinnen selv sa i retten at hun mente at det meste av pengene fra 25-åringen var gaver og ikke lån.

- Det måtte en forandring til. Det var å komme seg i fengsel og slippe unna alle problemer, sa tiltalte da han forklarte seg i retten, og la til at han bestemte seg for å komme seg til Trondheim «og ta en person».

Her er aktor statsadvokat Per Morten Schjetne (t.v.) og 25-åringens forsvarer, Frode Wisth under straffesaken tidligere i uken.

Aktor Per Morten Schjetne påsto 25-åringen dømt til fengsel i seks år, og mente at han handlet med overlegg. Han viste i den forbindelse til at tiltalte i politiavhør etter hendelsen uttalte at han skulle slå noen i bakhodet, eller ta livet av noen med øksa.

Sør-Trøndelag tingrett konkluderer med at drapsforsøket hadde elementer av forutgående planlegging, men ikke av det omfang som aktor påsto. Det vises i den sammenheng til at 25-åringen, da han oppsøkte politiet etter angrepet, svarte «nei, han hadde ikke planer om å drepe, det er mer komplisert enn som så».

Må betale erstatning

Forsvarer Frode Wisth mente at retten, i formidlende retning, burde legge vekt på at 25-åringen på gjerningstidspunktet hadde en alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til å realistisk vurdere sitt forhold til omverdenen. Dommerne konstaterer at det kan stilles spørsmålstegn ved 25-åringens oppførsel, men legger vekt på de rettsoppnevntes konklusjon om at det ikke foreligger slike omstendigheter.

I tillegg til fengselsstraffen på fire og et halvt år, dømmes 25-åringen til å betale 120 000 kroner i erstatning til voldsofferet samt totalt ca. 100 000 kroner til de fornærmede etter vinningsforholdene han begikk.