Det er fremdeles usikkert akkurat hvor stort kuttet blir, og St. Olav sier de «har en intensjon om minst mulig reduksjon».

- Først hørte vi om kuttene via tillitsvalgte og andre, senere har vi vært i dialogmøte med St. Olav. Der kom det frem at kutt i seks uker var et forslag. Vi gjorde det helt klart at det er ikke aktuelt for oss med mindre beredskap, sier Ingvill Dalseg (H).

Hun er varaordfører på Oppdal og fylkespolitiker i Trøndelag. Fredag møter hun ambulansetjenesten i Trøndelag sammen med stortingspolitiker Guro Angell Gimse (H).

- Flere kommuner forteller at beredskapen reduseres. Vi spør oss om dette er et symptom på en større utfordring og ber nå om informasjon om de faktiske forhold hos St. Olav, slik at vi kan vurdere om vi bør sende en melding til vår helseminister om dette, sier Gimse.

Les også: Ansatte ved St. Olav opplever mer vold og trusler

Ingvill Dalseg (H)

Greni-spørsmål

Stortingspolitiker Heidi Greni (Sp) har nylig spurt helseminister Bent Høie (H) om saken:

- Helsetjenesten i Oppdal og tillitsvalgt for ambulansetjenesten er negative til beslutningen fordi beredskapen vil bli svekket i den travleste feriemåneden med økt befolkningen i kommunen. Kommunelegen reiser tvil om vedtaket er forsvarlig ut fra kravet til responstider i akuttmedisinforskriften. Mener statsråden at dette er forsvarlig ut fra kravet til responstid? spør Greni.

Heidi Greni (Sp)

Bent Høie (H) svarer blant annet:

- Målet om responstid har vært veiledende slik at det kan gjennomføres de aller fleste steder i landet, men noen steder må det gjøres tilpasninger på grunn av geografi, spredt bosetting etc.. Det er derfor ikke krav om responstid, slik representant Greni legger til grunn i spørsmålet, skriver han.

Han viser også til at tall fra ambulansene i Oppdal ikke viser markant høyere oppdragsaktivitet under sommerferien. Høie skriver at St. Olav mener supplerende ambulanseberedskap for kommunen er rimelig god, blant annet fordi ambulansehelikoptrene i både Trondheim og på Dombås vil kunne nå Oppdal på godt under 30 minutter. Igjen trekkes det frem at responstiden er veiledende og at «det ikke alltid er mulig å oppfylle det veiledende målet».

Les også: Dette er de åtte distriktsnøttene

Vi spør Dalseg hva hennes Høyre-statsråd Høie egentlig konkluderer med:

- Jeg er litt usikker på det selv, men jeg forventer ikke jeg at statsråden skal løse et lokalt problem på Oppdal. Jeg vil at ministeren skal se at Oppdal-problemet er et symptom. Mange kommuner går år etter år i diskusjoner om ikke å ha full dekning under ferieavvikling, sier Dalseg.

Guro Angell Gimse (Ap)

- Ikke avgjort ennå

Heidi Greni skriver at St. Olav allerede har redusert ambulansetettheten i Trøndelag. Dette tilbakeviser klinikksjef Sindre Mellesmo ved akutt- og mottaksmedisin:

- Det medfører ikke riktighet, annet enn at det er gjort mindre endringer i innhold og oppgaver i deler av tjenesten i Sør-Trøndelag. Dette har skjedd i samarbeid med berørte kommuner og ansatte, skriver Mellesmo i en e-post.

Forslaget om å ta bort dagambulansen i seks uker, var ett av flere forslag som ble diskutert i en tidlig fase.

- St. Olav har en intensjon om minst mulig reduksjon. Det er ikke vedtatt noen beslutning om eventuelt omfang eller varighet av tiltak som kan berøre den akuttmedisinske beredskapen i ferieperioden. Helseforetaket er i dialog med Oppdal om dette, og saken ble belyst fra begge. Ambulanseavdelingen arbeider fortløpende og med sikte på en best mulig løsning, skriver klinikksjefen.

Han sier det er en utfordring for hele helsevesenet med avvikling av lovpålagt ferie for nøkkelpersonell.

- Dere legger anbefalt responstid til grunn, men mener det «ikke alltid er mulig å oppfylle det veiledende målet». Hva betyr det i praksis?

- St. Olav sin målsetting er å innfri anbefalingene. Det er akkurat gjennomført en grundig analyse av ambulanseberedskapen i hele Helse Midt-Norge som grunnlag for en best mulig måloppnåelse. Allikevel vil det ikke være mulig å alltid garantere dette på grunn av oppståtte samtidighetskonflikter og uforutsette hendelser.

Les også:  Ny studie avfeier «sunn, men feit»-teori

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.