- Jeg har hørt gjetord om 1. mai-arrangementet i Ila, og det var en rørende opplevelse, sier Giske.

Det var første gang han holdt 1. mai-tale i Ila. Ifølge arrangøren Ila Velforening var det rundt 200 personer som møtte opp til frokostserveringen i menighetshuset. Det var lange klappsalver både før under og etter at den tidligere nestlederen i Ap holdt 1. mai-talen.

- Vi får alltid talere fra øverste hylle i Oslo, men det tok tid før Trond Giske kom, sa Gerd Åberg, som for 19. gang arrangerte 1. maifrokost i menighetshuset.

Familien var med

Giske hadde med seg familie, som han hadde det da han holdt sin første tale i Orkland Arbeiderparti etter at han trakk seg i januar som nestleder i Ap etter flere varslersaker. Foreldrene Norunn Illevold Giske og Bjørn Giske var der sammen med tante Jorunn Giske (90), som bor i Ila.

Trond Giskes tante er æresmedlem i Arbeiderpartiet og kjent blant annet for å strikke ullsokker til palestinske flyktninger i Libanon.

- Tante Jorunn er selve personifisering av det fagligpolitiske engasjementet, sa Giske talen sin.

Trond Giske spiste forkost med tante Jorunn Giske (90), som er æresmedlem i Arbeiderpartiet.

- Fikk igjen på skatten

Som på stiftelsesmøtet hos Orkland Arbeiderparti i vinter, snakket Giske også denne gangen om samboeren Haddy Njie og hastekeisersnittet da datteren Maria ble født.

- I løpet av en halv time sto et kobbel av leger og sykepleiere der på natta. De sto der med det mest dyrebare. Da skjønner du hva den norsk velferdsmodellen er. Det er verdt hver krone jeg har betalt i skatt gjennom livet, sa Giske, før applausen runget igjen.

- Regjering ingen selvfølge

Giske sa også i talen at det ikke er noen selvfølge at Ap kommer inn i regjeringskontorene igjen.

- Det det er igjen selvfølge at vi kommer tilbake. Alle tenker at som så at når vi taper et valg, så kommer vi tilbake ved neste. Slik tenke sikkert Høyre i Trondheim også i 2003. De ungene som ble født da Margaret Thatcher fikk makten i Storbritannia i 1979, hadde stemmerett før Labour kom tilbake til makten. Det er ingen selvfølge. Det som kreves er tydelighet og mot. Da må vi som tilhører venstresiden forsvare den norske velferdsmodellen, sier Giske.

- Glemte grunnfjellet

Han kritiserte også Ap's flørting mot sentrum før siste stortingsvalg.

- Når folk setter seg på gjerdet og sier de ikke er helt sikker, så er det ikke fordi de ikke er sosialdemokrater nok. Det er fordi de spør om vi er sosialdemokrater. Vi må aldri bli så opptatt av 10 000 velgerne som står mellom oss og Høyre, at vi glemmer de mange hundre tusen som vil stille opp for en tydelig felles soldaritetsløsning. Det er dem som er vårt grunnfjell, sier Giske.

I forkant av 1. mai sa Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug at Frp er mer av et parti for arbeidere enn hva Ap er. Hun skal holde 1. mai-tale Drammen.

- Vi er partiet for folk flest. Jeg tror verken store skattekutt for milliardærer eller kutt i trygdeordninger og større private velferdstjenester gagner folk i Norge. Den duellen tar jeg gjerne, sier Giske.

- Nye visjoner

I Trondheim som ellers i landet har Ap gått tilbake på meningsmålingene i vinter, det har vært heftig debatt etter valgnederlaget i høst, bråk rundt Giske og Kystad-saken i Trondheim.

- Jeg tror alle saker som fjerner oppmerksomheten fra det politiske budskapet og hva vi gjør for velgerne er negativt. Velgerne ønsker rettmessig at politikken skal handle om dem, og ikke om oss politikere. Når det blir fokus på det, mister vi trøkket på vi skal gjøre for å skape et bedre samfunn. I god tid før valget i 2019 skal vi presentere visjoner for Trondheim og Trøndelag for de nest fire årene, sier Giske.

Før Giske holdt 1. mai talen i Ilen menighetshus, hadde han holdt foredrag under frokosten til Byåsen Arbeiderlag. Deretter gikk turen til Verdal, hvor han er hovedtaler under 1. mai-toget.

Foruten Giske, holdt leder i AUF i Trondheim, Gjermund Gorset, ungdomsappell i Ilen Menighetshus, mens Nidaros Brassband og Dype Spor sang og spilte.

Foreldrene Norunn Illevold Giske og Bjørn Giske hørte også sønnen holde 1. maitale. Foto: Espen Bakken