Jeg er i et forhold som har vart i sju år. Min samboer og jeg har hatt det fint i alle disse årene. Vi har ikke barn sammen, men hun har en voksen sønn fra et tidligere forhold. Denne gutten bor ikke sammen med oss nå, han flyttet ut for to år siden.

For litt over et år siden oppdaget jeg at samboeren min hadde en flørt på gang med en kollega. Samboeren min sa at dette bare var en vennskapelig flørt og hun var tydelig på at de bare var gode venner. Jeg slo meg til ro med dette. Vi har for det meste hatt det bra sammen, et bra samliv, ikke noe problem og ingen skjult agenda. I det siste har jeg merket at hun har blitt mer fjern. Jeg har spurt henne om dette skyldes at hun har det travelt eller om det er noe annet som plager henne. Hun avviser at det er noe i veien.

«Min samboer påstår hardnakket at de kun er venner.»

Feilsendte meldinger

Forrige måned fikk jeg noen meldinger fra henne som jeg ikke skjønte sammenhengen i. Det viste seg at hun hadde feilsendt meldingene til meg. Jeg tenkte ikke over det der og da, men har i ettertid skjønt at meldingene skulle til en annen, og den andre var den samme mannen hun hadde en flørt med i fjor. Jeg mistenker henne for å ha innledet et forhold til denne mannen. Min samboer påstår hardnakket at de kun er venner. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke om jeg orker å bli i forholdet om hun er utro. Hun er den kvinnen jeg bryr meg om, men nå har hun virkelig satt forholdet vårt på prøve. Min tillit er vaklende og det er ikke positivt med tanke på videre forhold. Har du noen tips eller råd til hva jeg skal gjøre?

Samlivsekspert Bente Müllers råd:

Han må bestemme seg for hva han vil, skal hun få en sjanse til? Tillit er grunnleggende i et parforhold. Denne mannen opplever nå at tilliten i parforholdet er truet og partners troverdighet er svekket. Denne situasjonen vekker noen konfliktfylte følelser i ham. Mannen vet ikke om han skal tro på samboeren, samtidig er denne kvinnen hans store kjærlighet. Usikkerheten har gått for langt og han innser at noe må gjøres med deres relasjon, deres forhold må på dagsorden! Det er ikke noe poeng å bruke mye energi på samtaler om en av dem ønsker seg ut av forholdet, så dette er det første som må avklares, skal de fortsette forholdet sammen, eller hver for seg.

Er løpet kjørt?

Om det viser seg at en av dem eller begge to ønsker å avslutte forholdet, kan mannen kanskje ha behov for hjelp til å takle de følelsene som kommer frem. Ved vanskelige hendelser legger vi ofte lokk på følelsene våre for å beskytte oss selv. Undertrykkelse av følelser kan skape mer problem i form av økt forsvar og ulike reaksjonsmønster. Det er vanskelig å si hvordan denne mannen vil reagere på et brudd, men dette kan blant annet påvirke hans selvbilde. Det kan føre til selvransakelse og selvkritikk. Han kan dømme seg selv for ikke å ha tatt tak i denne situasjonen mye tidligere. Slike reaksjonsmønster vil ikke hjelpe mannen til bedre innsikt eller evne til å se sammenhengen og videre bearbeidelse. Det kan han derimot få ved å arbeide med følelsene sine og få forståelsen av hvordan dette påvirker han med tanke på et nytt parforhold senere.

«Selvfølelse er en ferskvare.»

Fortsette sammen?

Om derimot begge to ønsker å jobbe med forholdet og fortsette sammen, er det viktig at begge opplever at den andre tar ansvar og viser vilje for dette. Kanskje trenger de hjelp fra en parterapeut for å komme i gang med arbeidet?

For mannen blir det viktig at kvinnen skjønner alvoret i den krisen parforholdet befinner seg i. Han må oppleve at hun virkelig verdsetter han som mann, og at hun viser dette ved hengivenhet og nærhet. Om hun distanserer seg, kan det oppfattes som hun ikke tar mannens opplevelse på alvor, noe han kan føle som en ytterligere avvisning og likegyldighet.

Les også: Sex har blitt kjedelig. Er det dårlig gjort å dumpe ham?

Paret må ha en alvorssamtale der fokuset er hvordan de fungerer sammen og hvordan de behandler hverandre. Den tapte tilliten må repareres og paret må våge å se på det følelsesmessige klimaet i relasjonen. Dette forsoningsarbeidet krever at de må være villig til å invitere hverandre inn i sine innerste tanker og vise hverandre sin sårbarhet. De må for eksempel stille spørsmål om hvordan parrelasjonen fungerte i begynnelsen av forholdet sammenlignet med slik de har det i dag. Paradoksalt kan det man en gang ble forelsket i, endres til å bli en del av problemet man strever med senere i forholdet. Samspill i et parforhold er viktig, og dette paret må ha fokus på dette for å få personlighetene til å fungere sammen.

Hvordan håndterer de ulikheter? Ulikheter gjenspeiler ofte ønsker og behov mer enn følelser. Paret må belyse sine ulikheter slik at de kan komme i posisjon til å påvirke dem. De må tilpasse seg hverandre uten å miste seg selv, samtidig må de vise hverandre beundring, respekt og oppmerksomhet. Selvfølelse er en ferskvare, og gleden, lysten og leken får lettere plass i et generøst forhold. Denne gjenforeningsreisen kan medføre en sterkere relasjon enn det de hadde i starten på parforholdet. Parkriser kan føre til utvikling, kanskje også hos dette paret?