1. Ikke ta bilder midt i sola

Å skulle ta portrettbilder ute i sola er noe som henger igjen fra 60-tallet, da man gjerne hadde et kamera med et objektiv som slapp inn relativt lite lys. Så for å være sikker på at et gruppebilde eller portrett ble skarpt - gikk man utendørs og ville gjerne ha sola midt i fleisen.

- Du får harde og lite flaterende skygger. Konfirmanten myser bare og øynene forsvinner helt, sier Dag-Asle Langø som driver og er fotograf hos Multifoto i Trondheim.

Ta heller bilder en dag det er lett overskyet, eller ta med konfirmanten inn i skyggen. I skyggen kan mobiltelefonen imidlertid gi veldig blå bilder. Og da er du eventuelt avhengig av å stille hvitbalansen manuelt.

Ekstra lys gir muligheter en mobiltelefon ikke har. Her er det brukt ei ekstra lampe i forgrunnen, for å kunne eksponere mørkere og få med mer himmel. Foto: Dag-Asle Langø / Multifoto

2. Ikke ta bilder med sola bak konfirmanten

Noen mobiltelefoner har muligheten til å stille eksponeringen manuelt, og da vil ikke dette være et problem. Men i de aller fleste tilfeller ender du opp med at den som fotograferes blir altfor mørk i bildet.

- Pass på at du ikke har ei rute rett bak den som fotograferes, da vil du få det samme problemet, forklarer Langø.

Med mobiltelfonen på auto, er det en slags mellomting som gjelder - ikke for mørkt og ikke for lyst der bildet skal tas.

3. Rydd opp i bildet - flaggstanga skal ikke stikke opp bak hodet

- Det er viktig å ikke få med for mange forstyrrende elementer i bildet. Stikker det ei flaggstang opp bak hodet til konfirmanten eller den bunadskledde ungen, så er det lett at all oppmerksomheten havner der isteden, sier fotograf Dag-Asle Langø.

Et enkelt tips for fotografering med mobiltelefon er å unngå at ting stikker opp fra bak hodet. Hadde bregnene stukket opp bak hodet her, hadde det virket veldig forstyrrende. Forsøk også å finne en bakgrunn som står i stil til antrekket. Foto: Ingunn M. Grøntvedt / Multifoto

4. Ikke stol på at automatikken gjør jobben for deg

En mobiltelefon med kamera satt på auto, gjør en hel rekke gjetninger. Den gjetter på hva du vil ha skarpt i bildet, den gjetter på hvor lyst eller mørkt du vil ha bildet. Og i mange tilfeller gir den deg en liten forsinkelse før du får tatt akkurat det bildet du ønsket deg.

5. Ikke tro at mobilbildene holder til å henges opp på veggen

Joda, mobiltelefonen har mange megapiksler og feiende flott teknologi. Men området inne i mobiltelefonen som fanger bildet er kanskje på størrelse med neglen på en lillefinger, mens et speilreflekskamera kanskje har opp mot størrelsen av en fyrstikkeske. Det gjør at speilreflekskamera tåler å ta bilder der det er mørkere enn mobiltelefonen, og bildene tåler også å printes ut mye større.

- Vi har kanskje 10-15 personer hvert år som først har forsøkt med mobiltelefon, men så har innsett at dette ikke holder - og så har de kommet til oss isteden, sier Langø.

Men da har vi vært gjennom hva folk skal unngå - hva skal til for å fange et godt bilde av konfirmanten eller ungene nå i mai?

Et ordtak sier at det beste kameraet du har, er det du har med deg. Og det er kanskje sant, men konfirmasjonsbilder er noe man i aller høyeste grad kan planlegge.

1. Planlegg antrekk

Kanskje blir bildene i stivpyntet dress eller bunad altfor oppstilt, og kanskje en hverdagssituasjon i hverdagsklær kan fungere vel så bra på baksiden av takkekortet til konfirmanten. Og selv om bilder der en holder rundt bjørketrær kanskje ikke er like populære lenger, så gjelder det å velge lokasjon som matcher antrekket.

- Jeg sier aldri nei til å ta bilder noe sted. Men med bunad kan det være ekstra fint å finne et gammelt stabbur, sier Langø.

Dag-Asle Langø driver og er fotograf hos Multifoto i Trondheim.

LES OGSÅ: Starter opp nytt fotostudio

2. Planlegg sted

- Kanskje er det ikke best å ta bilder i oppkjørselen foran huset, slik at søppelbøtta til naboen blir et blikkfang i bildene, sier fotograf Dag-Asle Langø.

Steder som er populære er ute i fjæra med vann og speilinger. Eller kanskje en ny eller sliten murvegg.

- Urbant eller natur, alt kan fungere om en får ryddet opp i bildet, forklarer Langø.

Uten å ha manuelle innstillinger, hadde neppe dette motivet latt seg gjøre. Bildet er tatt med speilreflekskamera og et teleobjektiv med liten dybdeskarphet. Nyere mobiltelefoner har begynt å digitalt kopiere den myke bakgrunnen som i dette bildet, men like bra blir det neppe. Her kommer lyset bakfra - noe som med mobilen på auto, ville gitt et veldig mørkt bilde. Eksponeringen er satt manuelt og det er brukt en reflektor foran konfirmanten. Legg også merke til at en spesiell vinkel kan gjøre mye for bildet. Dette bildet fikk diplom under Landskonkurrasen til Norges Fotografforbund i 2017. Foto: Ingunn M. Grøntvedt / Multifoto

3. Rydd opp og gå tett

Klarer du ikke å få ryddet opp i bildet, slik at det er mange forstyrrende elementer - må du gå tettere.

- Et godt tips kan også være å unngå at det er for mye rødt i bildet, det er en sterk farge som trekker mye oppmerksomhet. I mange tilfeller gjør du det lettere for deg selv ved å sette kamera til å ta svarthvitt-bilder, forklarer Langø.

4. Ta med hobbyer i bildet

Mobiltelefonens styrke ligger i at den alltid er med i hverdagssituasjoner, og kanskje er en heldig og får fanget et godt snapshot hvor konfirmanten ikke var så oppmerksom. Og litt av det samme handler det også om når en skal ta oppstilte bilder - gi konfirmanten eller ungene noe å holde på med - spiller de et instrument, få de til å gjøre det. Eller disk opp med is og ballonger, så er sjansen stor for at de glemmer at du har et kamera helt opp i ansiktet på de.

Kanskje er ikke konfirmanten så glad i oppstilte bilder? Å fange en som har svømming som hobby, i sitt rette element - er ingen lett oppgave. Lukkertiden må være relativt kort, og det er gjerne lite lys i svømmehaller. Her har fotografen løst det ved å bruke blitz for å fryse svømmeren og vannet. Dette bildet fikk diplom under Landskonkurrasen til Norges Fotografforbund i 2017. Foto: Dag-Asle Langø / Multifoto

5. Og til slutt et hjertesukk fra fotografen: Er du sikker på at mobiltelefonbilder er det eneste du vil sitte igjen med?

- Jeg blir trist når jeg leser i en artikkel på adressa.no at et av tipsene for å få en billigere konfirmasjon, er å sløyfe turen til profesjonell fotograf. Vi forsøker å fange den beste siden til den vi fotograferer. Det er mulig at mamma eller pappa har OK kjennskap til mobilen eller et speilreflekskamera - men er du så uheldig at du har ei kvise på nesa akkurat den dagen fotograferingen er - så tror jeg ikke de kan hjelpe deg.  Dette skal være et tidløst bilde som du kan gå tilbake og se på om 20 år - og tenke at det var sånn jeg var.